39
 • dez
  #39
  Ezért nem a gyógyszergyártóktól kell venni a vitaminokat, ilyesmit (ráadásul 1. olyan mennyiségeket, amik nem osztanak, nem szoroznak egy átlagosan jól étkező esetén, 2. nehezen felszívódó formában, 3. ehhez képest drágán), hanem kedves galocza fórumtárs által általánosítva (velem együtt) a sárga földig lehordott nevesebb és elismertebb tápálékkiegészítő-gyártóktól. Azok nem arra mennek, hogy szép színes gyógyszer kinézete legyen.
 • Tetsuo
  #38
  Kicsit zanzasitott, ne akadj ki mar mindenen. Telleg a csapbol is gyogyszerek folynak.
  A vitaminokhoz es egyeb taplalekkiegeszitokhoz meg nemkeves "merget" (laboraromat es egyebet) adnak ugyanazok a cegek akik a gyogyszereket gyartjak.. vagyis ha egeszseges akarsz lenni, akkor se tudsz, talan ezert "rohad le a gyerek veseje, maja".
  Calm down, dez, nem ismerek rad. :)
 • dez
  #37
  Egy kicsit hirtelen volt a váltás a gyógyszerlobbiról a gyerekek vitamintól lerohadó májára... Milyen vitamintól? Ami a kólában van? És hogy jön a pörgés a kalciumhiányhoz? Nem tudlak követni.
 • Tripax
  #36
  Ez az olyan nagy multinacionális cégeknek lesz jó akik gyorsan akarnak piacra dobni különféle farmakológiai termékeket. Nézzétek meg hogy a gyógyszeripar mien nagy fejlődésben van (csak egy röpke példa, a Tesco-ba mindenhol lehet venni gyógyszert). Ez egy ien világ. A gyógyszer találkozott a pénzel. Mindenkinek kilós gyógyszert írnak fel. A gyerek veséje mája lerohad a sok vitamintól, de a tv- be mit hallasz? Kalciumhiányos mivel nem pörög ezért vitamit stb stb.,
  Utálom ezt.
 • dez
  #35
  Kit érdekel Lenkei? Ezeket nem ő találta ki, csak felhasználja.
 • Epikurosz
  #34
  Dr. Lenkei köszöni szépen, majd add neked egy doboz vitamint, jutalmul.
 • dez
  #33
  Ja és nem utolsó sorban a helyes működését. A tápanyagok kívánatosnál alacsonyabb szintje előbb-utóbb problémákhoz, betegségekhez vezet.

  És a közhiedelemmel ellentétben ezek közel sem merülnek ki a hírhedt hiánybetegségekben, ami már csak az utolsó lépcsőfok.

  Ezek mind tudományos tények, nyugodtan utánanézhetsz, ha már olyan alulművelt vagy, hogy nem vagy vele tisztában.
 • dez
  #32
  Mellesleg az is rég óta ismert tudományos tény, hogy a megfelelő tápláltság (nem kalóriában, hanem tápanyagokban, vitaminokban, stb.) elősegíti a szervezet ellenállóképességét, megfelelő fejlődését, mindezzel számtalan betegség elkerülését. Te ezzel vitatkozol, okoska.
 • dez
  #31
  Nos, akkor vegyük sorba a csúsztatásaidat is...

  "#12 mikor írtam én olyat, hogy a töréseket gyógyszerrel gyógyítják?"

  Én ezt írtam: 'Legalább a gyerekeket nem gyógyszerekkel kellene tömni, hanem mindent elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását...' (mellesleg éppen ezt mondja a normálisabb szakemberek túlnyomó többsége, ennyit az én baromságaimról...)

  Erre te: "mit lehet "elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását" gyerekeknél? bezárod a pincébe, hogy ne essen baja?"

  Ezzel inkább csak a balesetektől, pl. törésektől lehet megvédeni (azt is csak rövid távon, mert a pincében csontritkulása lesz)... A többi egyszerű logika. Segítsek?

  "#13 a d-vitamint tisztességes mennyiségben tartalmazó készítmények RECEPTKÖTELES gyógyszerek. [...] ami d-vitamin étrendkiegészítőkben van 1. halottnak a csók, 2. amikor még ellenőrizték az ék-ket, 80%-uk nem tartalmazta a dobozon feltüntetett mennyiséget."

  Ez így nem igaz, csúsztatás.
  1. Ahány gyógyszerként forgalmazott terméket láttam, abban mindben mesterséges d-vitamin volt - amit tényleg nem tanácsos túl nagy mennyiségben a szervezetbe juttatni. (De legalább jóval olcsóbb az előállítása, így az egész rendszer biztosítja a gyógyszergyártóknak a nagy profit előjogát.)
  2. Csak olyan ÉK-t ismerek, amiben természetes formában megtalálható. Szerintem ezért nem recepköteles.
  3. Csúsztatás kijelenteni, hogy "halottnak a csók", csak mert a termékek egy részében kevesebb mennyéség van, mint ami a dobozon szerepel. Értsd: nem 1/10-e van, mint sugallod. És a fogyasztási felső határ sem olyan alacsony, mint a mesterséges változatnál.

  "egy ék forgalmazásához ma mo-n kizárólag csak bejelentési kötelezettség van, kutya nem nézi mi és mennyi van benne."

  Ez sem igaz. Van egy hatósági biztonsági felső határ, és ami ezt túllépi, azt kivonatják a forgalomból. Több ilyen eset is történt a közelmúltban.

  "ha vitaminkészítményen töröm a fejem, biztos hogy gyszként törskönyvezettet veszek, azoknak legalább az ogyi a körmére néz, remélhetőleg. (vitaminoknál ez csak besorolásbeli különbség, emlékeztetőül: centrum gyszből lett ék, calcivid fordítva, a termék nem változott.)"

  Keveset, mesterségeset, jó drágán (mennyiség/ár arányban). Gratulálok.

  "azért örülök, hogy te tudsz olyan étrendet, amivel minden törés megelőzhető."

  Újabb csúsztatás. Direkt kiemeltem, hogy nem minden eset, csak csökkenthető az esélye. Ezt sem én találtam ki, bármely felkészültebb orvos megmondhatja.

  "kérlek oszd meg velünk."

  Mi sem egyszerűbb: ami megfelelő arányban tartalmazza a szerves kötésben lévő kalciumot, magnéziumot, foszfort.

  "olyan kellene, ami azért a mamák combnyaktörését is megakadályozza, mert akkor nem kellene (nekik is, nekünk is) egy vagyonba kerülő gyszekkel tömnünk őket."

  Ők egy kicsit más eset, mint a gyerekek, mert nem kis részben hormonális oka van a kalciumvesztésnek. Ugyanakkor köztudott tény, hogy pl. a magyar nők nagyobb része nem jut elég kalciumhoz és magnéziumhoz, és ez nagyban elősegíti az időskori csontritkulás gyorsabb kialakulását.

  "a helyes étrend jó és szép, csak éppen nem sokan élnek vele, mindenki tudja mit kellene enni, senki nem teszi - meg azért nem panacea..."

  Éppen azért, mert nincsenek tisztában a fontosságával.

  "amit írtam, tulképp nem neked írtam, inkább mások okulására: sg-s munkásságod alapján reménytelennek tűnik, hogy meg lehessen győzni, hogy marhaságokat/közhelyeket ne puffogtass olyasmivel kapcsolatban amivel köszönő viszonyban sem vagy."

  Itt inkább te puffogtatsz közhelyeket, minősíthetetlen stílusban, csúsztatásokkal és hamis állításokkal fűszerezve. Nézz tükörbe.

  "ja igen: eszed ne használd, nincs."

  Hát, neked ha volt is, már nincs, mert eldurrant. Kivételesen ajánlok egy gyógyszert fogyasztásra a számodra: nyugtató. Aztán ha lenyugodtál, olvass is egy kicsit.
 • Epikurosz
  #30
  Éljen galocza!
 • galocza
  #29
  no vegyük sorban:
  #12 mikor írtam én olyat, hogy a töréseket gyógyszerrel gyógyítják?
  #13 a d-vitamint tisztességes mennyiségben tartalmazó készítmények RECEPTKÖTELES gyógyszerek. azért örülök, hogy te tudsz olyan étrendet, amivel minden törés megelőzhető. kérlek oszd meg velünk. olyan kellene, ami azért a mamák combnyaktörését is megakadályozza, mert akkor nem kellene (nekik is, nekünk is) egy vagyonba kerülő gyszekkel tömnünk őket.
  ami d-vitamin étrendkiegészítőkben van 1. halottnak a csók, 2. amikor még ellenőrizték az ék-ket, 80%-uk nem tartalmazta a dobozon feltüntetett mennyiséget. egy ék forgalmazásához ma mo-n kizárólag csak bejelentési kötelezettség van, kutya nem nézi mi és mennyi van benne. ha vitaminkészítményen töröm a fejem, biztos hogy gyszként törskönyvezettet veszek, azoknak legalább az ogyi a körmére néz, remélhetőleg. (vitaminoknál ez csak besorolásbeli különbség, emlékeztetőül: centrum gyszből lett ék, calcivid fordítva, a termék nem változott.)
  a helyes étrend jó és szép, csak éppen nem sokan élnek vele, mindenki tudja mit kellene enni, senki nem teszi - meg azért nem panacea...

  amit írtam, tulképp nem neked írtam, inkább mások okulására: sg-s munkásságod alapján reménytelennek tűnik, hogy meg lehessen győzni, hogy marhaságokat/közhelyeket ne puffogtass olyasmivel kapcsolatban amivel köszönő viszonyban sem vagy.

  ja igen: eszed ne használd, nincs.
 • Epikurosz
  #28
  Nincs időm rád. Megyek nézem az RTL Klubon A célpont bemérve-t. Idevágó.
 • dez
  #27
  Hát dehogynem. Most akkor ez lesz az új hepped, hogy simán ellentmodasz mindennek?
 • dez
  #26
  Az adott témával kapcsolatban legalábbis.
 • Epikurosz
  #25
  "Ez is leegyszerűsítő modellekkel dolgozik."
  Nem.
 • Epikurosz
  #24
  off
  Arról volt szó, hogy hanyagolsz...
 • dez
  #23
  Mi kéne? :P
 • dez
  #22
  Ez is leegyszerűsítő modellekkel dolgozik.

  A tudattal kapcsolatos "megállapítás" meg csak sci-fi és mézesmadzag.
 • greg971
  #21
  Úristen .
 • dez
  #20
  Na ja, képesek rá... Leegyszerűsítő modellekkel.
  És "képesek rá", mint így is képesek úgy beállítani, hogy ez megbízható.
 • Epikurosz
  #19
  javítás:

  A Kék Agy projekt 1 ilyen sejtoszlop (vagyis kb. 10k sejt) számítógépes modelljét hozta létre.
 • Epikurosz
  #18
  Megint nekem kell megmondanom a tutit, már kezdem unni.

  Agya = agykéreg + agyvelő

  Agykéreg (szürkeállomány): itt van az emberi agy idegsejtjeinek több, mint 3/4-e.


  Agykéreg = több millió sejtoszlop

  1 sejtoszlop = kb. 10.000 idegsejt = kb. 0,5×2 mm területen (="mikrocsip")

  A Kék Agy projekt 1 ilyen sejtoszlop (vagyis kb. 10k sejt) számítógépes modelljét kívánja (!) létrehozni.

  A projekt kezdeményezője egy zsidó, Henry Markram (École Polytehnique Fédérale de Lausanne, Svájc). Neki sikerült rávennie az iskolát és az IBM-et (2005-ben), hogy bocsássanak rendelkezésére egy Kék Gén/L (Blue Gene/L) szuperszámítógépet.
  3 év alatt sikerült megalkotniuk egy virtuális agykérgi sejtoszlopot (3D-s modell).
  Ez komoly eredmény, mert a 10.000 sejtből álló egyetlen sejtoszlophoz 30 millió szinapszis és több kilométernyi rost tartozik.

  Végezetül egy érdekes megállapítás:
  "Ha a virtuális agy minden eddiginél valószerűbben tükrözi a biológiai agyat - mint a majdani Kék Agy - akkor az sem lehetetlen, hogy egyfajta tudat is keletkezik."
  (Természet Világa, 2008/8. Jakabfy Éva: Szuperagy).
 • Epikurosz
  #17
  "Mennyi ütődött jár ide??????"

  Micsoda kérdés.
 • Molnibalage
  #16
  Te nem tudsz olvasni? Még MOST SEM képesek egyetlen sejt szimulálására sem! Mennyi ütődött jár ide??????
 • Narxis
  #15
  De most már képesek rá.
 • dez
  #14
  Na jó, mielőtt belekötnél az "elkerülni"-be: csökkenteni az esélyét.

  És mindenesetre nem csak balesetek vannak. A betegségek jobban megelőzhetők. Nem verik nagy dobra a hatóságok, mert akkor sokkal többe kerülne az gyermekélelmezés, de koránt sincsenek fullosan ellátva az összes kellő tápanyaggal a gyerekek (sem), pedig - ezt megint csak nem verik nagy dobra - ezzel elég hathatósan fel lehet lépni nagyon sok betegséggel szemben. És itt természetesen nem csak kimondott hiánybetegségekről van szó. (Meg persze idegi/lelki aspektusa is van a dolognak, hát abból sem vagyunk éppen a toppon. Az egész emberiség sem.)
 • dez
  #13
  (Meg persze D vitamin, lehetőleg természetes úton, vagy ha az éppen nem adott, akkor pótlással, de az nem gyógyszer.)
 • dez
  #12
  Szerinted a töréseket is gyógyszerrel gyógyítják? Úgy tudtam, gézzel és gipszel...
  (De még ezt is el lehet kerülni erős csontozattal, amihez megfelelő élelmezés kell.)
  Eszed használd, ha van.
 • galocza
  #11
  mit lehet "elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását" gyerekeknél? bezárod a pincébe, hogy ne essen baja?
 • Ironka
  #10
 • dez
  #9
  Bevezetés előtt mindenképp letesztelik majd először pár gyereken, majd ott.
  Csak nehogy olyan történjen, mint legutóbb...

  Legalább a gyerekeket nem gyógyszerekkel kellene tömni, hanem mindent elkövetni, hogy alapvetően a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a betegségek kialakulását... De erre nem nagyon törekednek, pedig van mit tenni bőven. Csak nem akkora üzlet.
 • galocza
  #8
  hopsza a paracetamol/ibuprofen dolognál persze különböző gyártók termékeire (bár hasonló hatóanyagtartalomra) gondoltam, csak lemaradt.
 • galocza
  #7
  kizárt, hogy itt teljes szimulációról lenne szó, tekintve hogy egy rakás biokémiai résztvevőről (receptorok, enzimek) nem tudni, hol vannak, mit csinálnak, vagy hogy egyáltalán vannak-e. a puding próbája az evés, valóban csak akkor derül ki, hogy egy ha műxik-e és mik a mellékhatások, ha azt már párezren azért megkóstolták.
  a gyerekeknek való gyógyszerekről szóló adatok meg azért viccesek, mert első körben nem is lehet gyerekeken kísérletezni (se terheseken, se szoptatós anyákon), ezért van az, hogy a doki vakarja a fejét, hogy na ennek meg most mit... több évtizedes ha-knál azt olvashatjátok, hogy ezen spéci betegcsoportoknál nem, vagy óvatosan adható, kellő mennyiségű adat hiányában. ráadásul gyerekekben a gyógyszer biofarmáciája teljesen más lehet mint felnőttben, úgyhogy hibás a testsúlytömeg arányában adni gyógyszert.
  még egy érdekesség: tessenek csak megnézni a recept nélkül, benzinkútnál kapható ibuprofen vagy paracetamol készítmények utasításait, uaz a ha tartalom mellett más/más max napi adagot, szedési időtartamot, vagy ha már erről van szó, korhatárt jelölnek meg.
  vagy ha már itt tartunk (és most elkanyarodtam, bocsi, csak [email protected] a csőrömet): mo kedven gyógyszere, az algopyrin másfél éve rpköteles. én nem vizsgálom, hogy ez jogos-e vagy sem, de uezzel a ha-gal (noraminophenazon-na-mesylat - metamizol) egy szintén 500mg-os kúpot veszel rp nélkül és a s3ggedbe dugod, onnan több hasznosul -> ha veszélyes az anyag, a nem rpköteles veszélyesebb, mint a rpköteles.
  van itten kérem szépen ellentmondás bőven.
  rp=recept
  ha=hatóanyag
 • Raziel Anarki
  #6
  kíváncsi vok h hogyan oldják meg a "váratlan mellékhatásokat", az olyanokat amik azért bukkannak fel mert nem értjük teljesen a szervezet biokémiáját... (ergo nem is tudjuk pontosan modellezni)
 • nickwearby
  #5
  "lerövidülhet a gyógyszerek fejlesztési ideje"

  asszem itt ez a lényeg..........
 • Molnibalage
  #4
  Nem tudsz olvasni? EGYETLEN EGY sejtben lezajlódó biokémiai és biofizikai folyamatokat akarják MAJD szimulálni! A teset nem egyetlen fajta sejtből épül fel. Nem tudom, hogy ez ki gondolhatja komolyan...
 • Narxis
  #3
  De most már képesek tesztelni virtuálisan, ennyi.
 • dez
  #2
  Hát ja, nevetséges. Éppen azért tesztelik a gyógyszereket élő alanyokon, mert a szervezet egy csomó olyan jelenséget produkál, amit az ismert modellek nem jeleznek előre. És akkor ilyen egyszerűsített modellekkel akarnak operálni. Arról nem beszélve, hogy az élő alanyok sem mind egyformán reagálnak. (Ismert tény, hogy a gyógyszerek jelentős része csak az emberek felénél válik be. Részben ezért próbálgat végig az orvos gyógyszereket egy sor esetben. Részben meg persze azért, mert a jelenlegi gyógyítási rendszerben csak tippelni tud a betegségre a tünetek alapján.)
 • Molnibalage
  #1
  ??? És számítási kapacitás és modellezési képesség az honnan jön? Jelenleg azért (is) építik a világ legbrutálabb szuperszámítógépét, hogy EGYETLEN sejt folyamatait leszimulálják. Hogyan akarják az egész testet magas szinten? Mert egy gyógyszer hatóanyagának hatása tudtommal minden csak nem egyszerű....