Hunter

Életre kel a periódusos rendszer

Egy brit egyetem YouTube-on elérhető videói segítségével életre kelti a kémiai elemeket.

A Nottingham Egyetem csapatának projektje a kémia iránti érdeklődést szeretné felkelteni szakértői magyarázatokkal, érdekes tényekkel és elbeszélésekkel, valamint az elemekkel elvégzett kísérletek felvételeivel, melyek közül számos olyan van, amit egy iskolai kémia órán soha nem láthatnánk. A videós periódusos rendszer az összes elemet magában foglalja a hidrogéntől (1) az ununoctiumig (118). Persze még vannak fehér foltok - melyek ebben az esetben inkább sötétnek nevezhetők -, a készítők azonban azt ígérik, hogy a hónap végére minden elem videója elkészül, és a helyére kerül.


A weboldal egy hiperlinkelt periódusos rendszer, ami lehetővé teszi az oldal látogatói számára, hogy az elemekre kattintva egy videón keresztül számos ismerettel gazdagodjanak az adott elemről. A projektben résztvevő tudósok között találjuk Martyn Poliakoffot, a forgatókönyvíró és rendező Stephen Poliakoff testvérét.

A filmezés csupán néhány hete kezdődött, azonban az utóbbi napokban - mióta a YouTube is reklámozza a sorozatot - rendkívül nagy érdeklődés övezi a projektet. A weboldal több mint 100 000 találatot jegyez. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen mérvű sikere lesz az oldalnak ilyen rövid idő alatt. Néhány óra alatt több embernek tartottam előadást, mint egész eddigi életemben" - nyilatkozott Poliakoff professzor.

A videókat a BBC-s Brady Haran rendezte és készítette el. "Még körülbelül 30 filmet kell felvennünk, de most már kezdem érezni a befejezéssel kapcsolatban rám nehezedő nyomást. Az elkövetkező pár napban az utolsó darabok is felkerülnek az Internetre" - mondta Haran.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #37
    Úgy i hívták még, hogy élő vagy eleven ezüst.
  • Garga Pitic #36
    Görögül hydrargyrum, folyékony ezüst.
  • Aspirin #35
    Megmondaná valaki, hogy a higanynak ami ugye "mercuryum" miért mégis Hg a rövidítése?
  • Molnibalage #34
    "aluminium, szilicium, vanádium, króm, mangán, vas, nikkel"

    Hát ezeket majdnem mindig ötvözöd valamivel vagy ők maguk az ötvözők. A szilíciumot meg szennyezik amennyire én tudom.
  • tgunda #33
    "A kémiai elemek bemutatásával az a probléma, hogy elemi formájukban igazából nem nagyon használja őket az ember."

    Hmm.. Csak hidrogén, hélium, szén, nitrogén, oxigén, magnézium, aluminium, szilicium, vanádium, króm, mangán, vas, kobalt, nikkel, germánium - hogy csak az első három periódust említsem.
  • Gyurk #32
    A videók után most már tényleg nem tudom hogy fizikából vagy kémiából érettségizzek majd?:D
  • ziipp #31
    Vagy csak simán funkcionális analfabéta... :)
  • Molnibalage #30
    Mert az emberek 50-60%-a gyakrolatilag természettudományos és/vagy technikai analfabéta...
  • rigidus #29
    Megneztem par videot, kozepiskolasoknak es a kemia alapjaival ismerkedoknek biztosan hasznos, ugyhogy: .

    De azt arulja mar el valaki, hogy a TV-bol, radiobol miert kell allandoan majmolni az ujabban eluralkodott infantilis megszolitasat a nezonek? Komolyan mondom neha mar baromira idegesito, hogy akarhova megyek ez a stilus allandoan visszakoszon. Kinyitsz egy ujsagot, bekapcsolsz egy TV-t, radiot es ugy beszelnek az olvasohoz/nezohoz/hallgatohoz mintha szellemi fogyatekosok lennenek.
  • valamit #28
    A föci előzmények még mindig egyszerűbbek középiskolai szinten, mint a töri előzmények. Föciből olyan mélyen nem szoktak bele menni az előzményekbe. A töri meg az előzmények előzményeinek az előzményeinek az ... összefüggései.