Hunter

Csodagumi a természetből

Tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között reprodukálni a természetben fellelhető egyik leghatékonyabb rugalmas proteint.

A bolhák páratlan ugróképességét és a repülőrovarok milliónyi szárnycsapásait biztosító resilin szintetikus változatának lényege, hogy rugalmasságának elvesztése nélkül nyújtható, ami a gyógyászati beültetésektől egészen a futócipőkig számos területen eredményezhet áttörést. Az elsősorban a rovarok vázában előforduló fehérje nem csupán a repülésben és a mozgásban játszik szerepet. Több olyan feladatot is ellát, ahol energiatárolásra és ismétlődő mozgásra van szükség, ez utóbbi ragadta meg a kutatók fantáziáját.


Chris Elvin egy resilin gumicsíkkal

A mesterséges resilin Chris Elvin, az ausztrál CSIRO Livestock Industries molekuláris biológusának munkáját dicséri, melyről a kutató a Nature legutóbbi számában írt értekezést.

Munkatársaival a csodagumi kifejlesztéséhez először egy gyümölcslégy resilintermelésért felelős génjének egy részét, konkrétan egy DNS-darabkát izoláltak, amit bakteriumsejtekbe helyeztek. A baktérium reprodukciójával annak sejtjei automatikusan lemásolták a resilingént, és el kezdték termelni a protein egy folyékony oldatát.


A folyékony resilin...

Ezután a kutatók egy másik vegyülettel, egy ruténiumkatalizátorral keverték a proteint, majd 20 percen keresztül különleges fénnyel kezelték. Ez kötés kialakítására serkentette az oldat molekuláit, melynek végeredménye egy gumisan szilárd anyag lett.


... és a szilárd végeredmény

A laboratóriumi tesztek szerint a szintetikus resilin méretének háromszorosára nyújtható anélkül, hogy elszakadna. Miután pihenni hagyták, eredeti méretének 97 százalékát nyerte vissza. Ezzel szemben az emberi bőr, a vércsatornák, inak és ínszalagok rugalmasságát adó elasztinnél ez az érték 90 százalék. Ezen túl az új anyag - mint azt már fentebb említettük - rendkívül kevés energiát veszít, amikor igénybevételnek van kitéve. A legjobb labdák is energiájuk 20 százalékát elvesztik egy-egy pattanásnál. Egy Elvin resilinjéből készült labda szinte végtelen ideig képes lenne pattogni.

Mivel a természetes resilin annak ellenére, hogy rendkívül nyúlós nem túl erős, ezért a természet összeszövi a kollagénnel, ami meggátolja a túlnyúlást. Fred Keeley biokémkus, a Torontói Gyermekkórház Kutató Intézetének társigazgatója szerint ugyanerre lenne szükség a szintetikus resilin esetében is. Véleménye szerint a legnagyobb problémát az anyag gyakorlati alkalmazásokba való átültetése fogja jelenteni, a gyógyászati alkalmazásoknál például összeférhetetlenség léphet fel.

Elvin eközben már tervezi az anyag második és harmadik generációjának kifejlesztését, melyek véleménye szerint több tucat alkalmazásban megállhatnák a helyüket. Ilyen lenne az ismétlődő műveleteket végrehajtó gépekben használt nagy hatékonyságú gumi, vagy egy gerinckorong implantátumnak százmillió hajlítást kell elviselnie egy páciens élete során, de említhetjük a szívbillentyű- vagy a vércsatorna-pótlásokat és akár a futócipők talpát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FeketeFény #61
    Hajrá Elvin!
  • Epikurosz #60
    Köszi. Már aszittem, hogy az a felcser botoxot használt. De mégsem.

    Zsoldos: köszike!
    Aszem ez a probléma sok fórumozót érint(het).

    Van egy ironikus/cinikus epitáfium (sírfelirat) valamelyik középkori olasz kripta falára felvésve:

    "Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi."
  • Zsoldos #59
    Derekfajasra a legjobb ha egyenesen, szabalyosan ulsz, akkor nem lehet nagy bajod. + a sport is segit megelozni foleg 1-2 gerinctornas gyakorlat. Egyenes tartason tudsz javitani, ha sokat kell ulnod, beraksz a derekad moge egy kisparnat (hogy meglegyen a gerincedben az s alak. Vagy hogy hivjak.). Aludni tenyleg a fold a legjobb, azon belul is hasonfekve. Szal figyeld meg magadon mit csinalsz rosszul, es azon valtoztass (tartasi dolgok, ha lehajolsz valamiert, labbal tedd, stb)
  • dez #58
    Távozz tőlem kortizolszármazék. :P
  • tomo #57
    bocs, de be kell erned ennyivel, nincs kedven elokeresni a borgyogyaszat konyvem :)
  • tomo #56
    b) Intralaesionalisan: alopecia areata, lupus erythamatodes discoides, keloid, neuroderma circumscripta, necrobiosis lipoidica.

    ott van a javallatban.
    vagyis a hegesedes elkerulese vegett adta.

    http://www.plasztika.info.hu/tev/10korosheg.htm
    itt is irja, hogy a lokalis steroid adas csokkenti a kialakulasanak eselyet.

    azt nem tom a TOPI gel mi lehet
  • Epikurosz #55
    segész = sebész (méghozzá plasztikai)

    Szóval, nem tudom, igazából lehet, hogy egy kortikoszteroid injekciónak helyileg, bőr alá beadva ilyen hatása van? Vagy blöffölt a doktor, a kezelőlapra felírt egy injekciót, de tulajdonképpen mást adott be?
    Vagy az injekció valóban kortikoszteroid, és gyulladáscsökkentő céllal adta be, és a keloidot lelohasztó hatóanyag igazából a TOPI gélben volt?
  • Epikurosz #54
    Na jó, de nekem azért adta be a segész helyileg az injekciót, hogy a szemölcs lézeres eltávolítása után kialakult műtéti heget, (keloidot, vadhúst) ezzel eltüntesse. És tényleg eltűnt a vadhús.
  • tomo #53
    diprophos, steroid injekcio.
    DIPROPHOS injekció Kortikoszteroidok
    Betamethasone: 2 mg (1 ml)
    Betamethasone dipropionate: 5 mg (1 ml)

    http://www.drinfo.eszcsm.hu/index.php?oldal=gy_inf¶m=0100000005310
  • Epikurosz #52
    az injekcióval kapcs. lehet igazad van.
    segíts nekem kisillabizálni milyen injekciót írt fel ide a doktor:
    "Bal vállon kelloid
    ... inj. ??Diploplas?? + TOPI gél
    kontroll 4 hét múlva"