Napi Online

Korábban épülhet meg a mohi atomerőmű

Fél évvel korábban épülhet meg a magyar határhoz közeli mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök az erőműben tett látogatása után.

A Slovenské Elektrárné (SE) szlovák villamos művek eredetileg azzal számolt, hogy a harmadik reaktort 2012 szeptemberében, a negyediket pedig fél évvel később kapcsolják rá az országos energiarendszerre. A két reaktor építése 1992 őszén pénzhiány miatt félbeszakadt. Giancarlo Aquilanti, a mohi erőmű igazgatója szerint a munkálatok szeptemberben kezdődnek el a félbemaradt blokkokon, a tényleges építkezés pedig 2008 márciusában rajtol.

Lubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter sürgeti a létesítmény befejezését, mert a Nagyszombathoz közeli Apátszentmihályban európai uniós nyomásra két atomreaktort kell leállítani (egyet már leállítottak), ezért átmenetileg Szlovákia árambehozatalra szorul: az áram 20 százalékát kell importálni.

Az önellátás csak Mohi két 440 MW-os reaktorának átadásával áll helyre. Fulvio Contio, az SE 66 százalékos tulajdonosának, az olasz Enelnek a vezérigazgatója korábban közölte, hogy az atomerőmű befejezése mintegy 63 milliárd szlovák koronát (1 korona 7,30 forint) emészt fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #1
    Hát igen, ahol nem "visszafelé" fejlődik a gazdaság...