Napi Online

Szükség van az atomerőművekre Németországban

Németország csak abban az esetben tudja végrehajtani az idén augusztusban elfogadott tervet, amelynek értelmében 2020-ig 36 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást 1990-hez képest, ha mégis megtartja leállításra ítélt nukleáris erőműveit, állítja a BDI német munkaadói szövetség abban a jelentésben, amelynek elkészítésében a McKinsey tanácsadó cég is közreműködött.

Ha a kormány ragaszkodik az atomerőművek fokozatos kiiktatásának programjához, akkor csak 31 százalékkal tudja csökkenteni a kibocsátást anélkül, hogy ennek a német gazdaság látná kárát. Ráadásul ehhez a 31 százalékos csökkentéshez is további technológiai fejlesztésre van szükség, és a csökkentés költségei tonnánként a jelenlegi 20-ról 175 euróra emelkednének, állítja a jelentés.

Angela Merkel kancellár kezét megköti, hogy pártja, a CDU a szociáldemokrata párttal (SPD) kötött koalíciós szerződésben belement az atomerőművek fokozatos leállításába, és komoly politikai válsághoz vezetne, ha elállna ettől. Merkel még júliusban, az emissziócsökkentési tervről szóló vita idején közölte német vállalati vezetőkkel, hogy 2009-ig, a jelenlegi törvényhozási periódus végéig ne számítsanak a nukleáris energiával kapcsolatos tervek módosítására.

Németországban továbbra is erős az ellenállás az atomenergia alkalmazásával szemben, noha más európai országokban, egyebek között a klímavédelmi szempontok előtérbe kerülése miatt is, növekvő mértékben kívánnak támaszkodni erre, s az Egyesült Államokban csaknem húsz év óta először a napokban adtak be kérelmet új reaktorok építésének engedélyezésére.

A Németországban működő 17 nukleáris létesítmény az áramtermelés egyharmadát adja. A kormány és a négy nagy német áramtermelő vállalat között 2001-ben életbe lépett megállapodás értelmében fokozatosan bezárják az országban működő valamennyi nukleáris erőművet. Az egyezség a megnyitástól számítva összesen 32 év üzemidőt engedélyez a nukleáris létesítmények számára. Az üzemidő azonban transzferálható a létesítmények között, azaz a cégek megtehetik, hogy az elavult erőműveket a 32 év lejárta előtt bezárják, a legkorszerűbbeket viszont hosszabb ideig működésben tarthatják. Ez azt jelenti, hogy bár az utolsó erőművet, a Neckarwestheim-2-t elvben 2022-ben kellene bezárni, nincs rögzített határidő a nuklárisenergia-ipar teljes felszámolására. A német áramtermelés harmadát az atomerőművek biztosítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #2
    majd vesznek villanyt mashonnan. az, hogy esetleg az mekkora terheles a kornyezetre, vagy hogy azt szinten atomeromuvel allitottak-e elo, az mar nem erdekli oket... sotetzoldek, mint az ejszaka
  • peterx #1
    Ezaz építsenek csak szénerőműveket azok biztos sokkal környezetbarátabbak. hülyék ezek...