Napi Online

Atomerőművekre alapoz Nagy-Britannia

Nagy-Britannia lényegében saját kezébe venné energiaellátását a kormány most nyilvánosságra hozott tervezetének megvalósításával, amely a nukleárisenergia-termelés fokozásával és a megújuló energiaforrások használatának bővítésével csökkentené az ország függőségét az energiahordozó-importtól - elsősorban a bővülő földgázbehozataltól -, egyben visszafogná a szén-dioxid-kibocsátást.

A tervek új generációs atomerőművek építését irányozzák elő, továbbá célul tűzik ki, hogy az elektromos energia termelésében 2015-ig a jelenlegi háromszorosára növekedjen a megújuló energia felhasználása. A globális felmelegedésért felelős szén-dioxid levegőbe kerülésének korlátozását a kibocsátás csökkentése mellett egy a kibocsátott szén-dioxidot megkötő és elraktározó erőmű 2014-ig történő felépítése is szolgálná. A tervezet emellett elvárná a magántőkétől, hogy többet fordítson a megújuló energiaforrások használatára, illetve támogatná az olyan mini áramtermelő eszközök terjedését, mint a napelemek és a szélke-rekek.

Az úgynevezett energetikai fehér könyv elképzeléseivel kapcsolatban szakértők több kétségüknek is hangot adnak. Az egyik szerint 2003-ban már megjelent egy ehhez hasonló terv, amiből azonban nem lett semmi. Sürgős cselekvésre van szükség, mert a brit energiatermelő kapacitások egyharmadát fel kell újítani a következő 25 évben. 2023-ig egy kivételével az összes jelenleg üzemelő brit nukleáris erőművet be kell zárni, s mivel legkevesebb 10 év kell egy új atomerőmű elkészültéhez, már az idén el kellene kezdeni az építkezéseket.

Kérdés azonban, hogy ez sikerül-e, mivel a kormány nem akar közpénzt fordítani létesítésükre, ám kétséges, hogy a magánbefektetők finanszíroznának-e olyan projekteket, amelyek nyelik a pénzt, és nem ígérnek biztos megtérülést. Emellett környezetvédők szóvá teszik: nem előzte meg társadalmi vita a veszélyesnek tartott nukleáris energia szerepének növelését célzó terv kidolgozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)