Hunter

Maglev joystick

A virtuális objektumok egy teljesen új fizikai érzékelését ígéri egy mágnesekkel lebegtetett számítógép vezérlő eszköz.

Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem "maglev" rendszere azon mechanikai haptikus kontrollerekkel szemben élvezhet majd előnyt, melyek a felhasználó számára egy tárgy vagy felület megérintésének érzetét igyekeznek szimulálni. A görög "megragadni" szóból származó kifejezés azokra az érzékszervi információkra szolgál, melyek mind a tapintási, mind a kinesztetikus érzéklettől függnek. A kinesztézia a kéz helyéről küld információt, és arról, hogy az ujjak hogyan helyezkednek el egymáshoz képest. Amikor a kéz felfedezi a tárgyat, a letapogatás eredménye nem csupán tapintási, és nem is pusztán kinesztetikus, hanem haptikus információ.

A haptikus technika számos alkalmazással bír a mindennapokban a gyógyászati diagnózisok felállításától, a messzi vidékek felderítésén át egészen az anyagok tapintásának újraalkotásáig. A legtöbb jelenlegi haptikus interfész azonban kesztyűkön vagy robotkarokon alapul, ezek biztosítják a visszacsatolást a felhasználó felé - a komplex mechanikákkal azonban elég nehéz visszaadni egy természetes érzetet.

Ezt megoldandó vágott bele Ralph Hollis kollégáival egy olyan új haptikus eszköz elkészítésébe, ami mindössze egy mozgó alkatrésszel rendelkezik. Az eszköz egy elektromágnesekkel ellátott tálhoz hasonló bázisból és egy lebegő rúdból áll, utóbbi - akárcsak egy botkormány - bármely irányba mozgatható. A mágnesek erőt fejtenek ki a rúdra, így szimulálva egy súly vagy egy felület ellenállását, súrlódását. A rúd alsó részén elhelyezett LED-ek és a bázis aljában elhelyezett fényérzékelők határozzák meg a botkormány pozícióját a rendszer számára.


A megoldásban hatalmas lehetőségek rejtőznek, véli Anthony Steed, a University College London haptikus észlelés kutatója. "A rendszer megszabadult a mechanikus kötöttségektől, melyek a legtöbb haptikus eszköznek gátat szabnak" - mondta Steed. A maglev interfész elég erőt fejt ki a megfelelő tapintás visszaadásához, a szerkezet képes 40 Newton erőnek is ellenállni mielőtt egyetlen millimétert mozdulna, magyarázta Hollis. Ez már elegendő, hogy egy kemény felületet érezzünk, felülmúlva a jelenlegi interfészeket. " A jelenlegi eszközök nagyon puhák, ezért különösen nehéz egy kemény felület szimulálása" - tette hozzá Hollis.

Az eszköz képes nyomon követni a rúd mindössze 2 mikronnyi elmozdulását, aminek köszönhetően minden eddiginél jobban, finomabban adja vissza a súrlódás és az anyagok érzetét, mindezt három dimenzióban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #29
    Azert a joysticket lebegteto magneses ter nem olyan gyenge, a cikkben irt adatokbol itelve, a Foldenek legalabb 10000xese v sokkal tobb.
    Ami telleg befolyasolja a benne levo elolenyt, akinek szervezete a hosszu evolucio alatt csak a Fold magneses terehez szokott.
    Sok olyan szerepe van elolenyeknel a magneses ternek, amit meg csak sejtunk.. pl a madarak tajekozodasa, stb.
    Sokak szerint a keleti chi-energianak es a testben futo meridianoknak is koze van hozza, nekem persze fingom sincs, de azert vizsgalhatnak ebbol a szempontbol is es Dez 1altalan nem beszelt hulyeseget.
  • bakagaijin #28
    A 3DConnexion-nak (logitech) van hasonló 3D-s eszközcsaládja. Igaz az nem maglev, hanem ledsoros, de jó sok alkalmazási lehetőséget és videót bemutatnak. Egy YouYube példa a használatára Blender-ben.
  • RealPhoenixx #27
    arrakistor: egyebkent volt egy ilyen iranyultsagu kiserlet, lasd: beka "levitalasa" nagyon eros magneses terben

    Viszont a lenyeg az volt, meg a vegkonkluzio, hogy egy emberre ugyanezt a hatast elerni annyival erosebb magneses terhatast kellene kivaltani, hogy az mar tutti fixen egezsegkarosito lenne es a szerkezet fogyasztasa kiba magas lenne, szval egyertelmusodott, hogy segedeszkozt kell hasznalni, az egezsegkarosito hatas elkerrulese vegett, de meg igy is tul nagy energiaigenyu mezot kellett generalni, vagyis abszolute koltseghatekonytalan a dolog.

    Csak Dez nem tanulta megfeleloen azt, hogy ennek a cumonak annyival de annyival kissebb a magneses hatasa a fentebb emlitett magneses terhez kepest, mint 1 apro szem so, es egy raklap so kozti mennyisegbeli kulonbseg, vagyis nem egy es valszeg nem is ketto, hanem tobbszoros nagysagrendi kulonbseg, etc
  • RealPhoenixx #26
    Dez: te ugyibugyi, azert, mert korabban ....... (gondolkozz) :-)
  • Epikurosz #25
    magnetoterápia
  • greg971 #24
    Gondolkozz , és fuss neki mégegyszer . Ha mégsem menne másodjára , gondolkozz kicsit többet .

    Köszi .
  • rob99 #23
    a videó tényleg 98-as, a linkelt oldalon le van írva...
  • dez #22
    Hát ja, jóból is megárt a sok.
    A mágneses tér az elektromos folyamatokra is hatással van.
  • dez #21
    Miért magyarázná hiába, te tulok?
  • kvp #20
    "jó az évszám a végén..."

    Igen, azt vagy elirtak, vagy jo 10 eve keszult a film. Sok forumozo akkoriban szuletett...

    Egyebkent a jelenleg elterjedt megoldas egy force feedback-es robotkar, ami egyreszt erzekeli a terbeli poziciot, masreszt kepes tetszoleges erot kifejteni a fogora. Mivel karrol van szo, ezert sokkal nagyobb a vele bejarhato ter, mint a magneses rendszer eseten es a fogo is cserelheto. A leggyakoribb vegzodese egy toll szokott lenni, reszben 3d-s rajzolashoz, reszben 3d-s feluletek (modellek, szobrok) beolvasasahoz. A megoldas olcsobb, egyszerubb, rugalmasabb mint a magneses es sokkal kevesebb aramot fogyaszt.