Berta Sándor

A világűrből is láthatók a görög erdőtüzek

Görögországban elkeseredett harcot folytatnak a helyi és a több országból, köztük Magyarországról segítségül érkező tűzoltók a napok óta tomboló erdőtüzekkel. Az Európai Űrügynökség (ESA) közzétette az első műholdfelvételeket.

A fotókat az ESA Envisat és ERS-2 műholdjai készítették. A képeken láthatók az erdőtüzek, sőt az is, ahogy a füst egészen a Szaharáig húzódik. "A műholdfelvételek segítségével már néhány nappal ezelőtt pontosan meg tudtuk határozni a tüzek keletkezésének pontos helyét. Azóta viszont a füstfelhő már elérte a Szaharát is" - nyilatkozta Frank-Jürgen Diekmann, az ESA úrjármű műveleti menedzsere és az Envisat ellenőrzőcsoportjának vezetője.


Az ESA-nak van egy olyan szolgáltatása, amely a földfelszíni hőadatokból kiindulva bármikor képes kijelezni akár egy kisebb kiterjedésű tüzet is. A problémát csak az jelenti, hogy a műholdak csupán három naponta érnek egy adott terület fölé. A műhold által készített fotókat bárki ingyen és külön regisztráció nélkül megtekintheti az ESA által létrehozott honlapon. A képeket két órával már azután már nyilvánosságra is hozzák, hogy az ESA kiértékelő állomása megkapta őket. Ezenkívül vannak különböző adatok is, amelyekből a szakemberek pontosan nyomon tudják követni a tűzek kialakulását és terjedését.

Az elérhető felvételeket az Envisat és az ERS-2 augusztus 21 és 26 között készítette, míg az Envisat által augusztus 27-én rögzített fotók pont a Görögország feletti füstöt mutatják az Olimpia régióban. "Ezek a területek gyakran elhagyatottan fekszenek, nem művelik őket, így most újra a természet veszi át az irányítást. Mindez azonban azt is jelenti, hogy több az éghető anyag. Viszont egy ilyen tűzben óriási kiterjedésű erdők pusztulnak el. Ez viszont maga után vonja, hogy a növényzet kevesebb széndioxidot tud felvenni és ennek globális hatásai vannak. Amennyiben elveszítjük ezeket az erdőket, akkor ezzel hozzájárulunk az üvegházhatáshoz. A megoldás az erdők kiemelt védelme és felügyelete lehetne" - mondta Johann Goldammer, a Max Planck Intézet Tűzökológiai Munkacsoportjának tagja.


Az ESA létrehozott egy WFA nevű tűzatlaszt, amely havi lebontásban pontosan mutatja, hogy éppen hol voltak tüzek. "A hosszú távú megfigyelések mutatják, hogy mely területek veszélyeztetettek, és hogy más külső hatások (szélmozgások stb.) miatt mely régiókat érhet el a tűz. Hasonló következtetéseket már levonhatunk a hurrikánoknál és az áradásoknál is" - tette hozzá Diekmann.

A szervezet felel azért a globális monitoring projektért is, amely az Európai Bizottság támogatásával a tűz- és árvízkatasztrófák várható kockázatait elemzi. A Risk-EOS nevű kezdeményezés a Global Monitoring for Environment and Security (GMES) program részét képezi. Az Európai Űrügynökség együttműködik a NASA-val és más európai időjárás-figyelő és -kutató szervezetekkel és ezek az anyagok szintén elérhetők.

A görög erdőtűz leküzdésében napról napra komolyabb szerep jut az EU polgári védelmének: amióta 2001-ben megteremtették a közös koordináció alapjait, most veszik igénybe a legnagyobb mértékben. A nemzetközi segélyprogram brüsszeli koordinációja igyekszik összehangolni a tagállami felajánlásokat, a tűzoltóegységek, repülőgépek, személyszállító helikopterek küldése mellett az uniós kutató központ is kiveszi részét a munkából. Utóbbi műholdas felvételekkel és meteorológiai előrejelzésekkel igyekszik segíteni a görög hatóságokat: az erdőtüzek pontos lokalizációja és a meteorológiai prognózisok is hozzájárulnak a mentési-oltási munkálatok jobb tervezéséhez.

Mint az Európai Bizottság szóvivője elmondta, megállapítható, hogy a közeli napokban a helyzet súlyosbodására lehet számítani. Az uniós kutató központ rendkívül pontos elemzést adott a pusztítások mértékéről, és hasznos a károk gyors feltérképezése is. Szinte egyetlen tagállam se marad ki a közös programból, még azok az országok sem, amelyeknek nincs nagy tapasztalatuk erdőtűz oltásában: az északiak is mozgósították polgári védelmüket. Finn és svéd helikopterek érkeztek Görögországba, és az unión kívülről is - például Izraelből, Svájcból vagy Szerbiából - jelezték, hogy részt vesznek a koordinált segítségnyújtásban. Magyarország is tűzoltó-alakulattal járul hozzá a küzdelemhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #39
    Mi ebben a magy hír? A világűrből már egy évtizeddel ezelőtt is le tudtak olvasni pédául egy rendszámot. Ez a füst annál picit nagyobb...
  • Metamorfo16 #38
    Hát durva, hogy HA ezért gyújtották fel, de sztem én ha gyújtogattam volna, több helyen gyújtok, hogy biztos legyen az eredmény :S De nagy ge*iség az biztos... Termőterületnek meg elvileg jobb, mert a növényi hamu, gazdag tápanyagban.... Ám célszerű lenne télleg továbbra is védelem alatt tartani, ahogy mondta is valaki..
  • RAZOR27 #37
    Szerinted a google earth-be élőkép van? Azt nem frissítik ,és darabokban rakják össze,azért nincs éjszaka benne.és biztos nem az erdőtűz képeit rakják be ,nemhagynák.Gondold át mielött leírod amit akarsz.
  • KERI 15 #36
    Hali!
    Ha valaki szeretit az online stratégiai játékokat aminek még grafikus felülete is van akkor reggeljen itt: http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri
  • akela572 #35
    sokáig. kérdés :
    meddig bírja az ember élelem és víz nélkül ??
    ÉLETE VÉGÉIG
    Megnéztem google earthe, nem is látszik
  • Kornan #34
    Nemtom ti ,hogy vagytok vele ,de nekem sántít ez.Azért gyújtották fel ,hogy a védett,erdővel borított területeken házakat építhessenek?Az ember azt hinné,hogy elég hely van ahová lehet épitkezni és nincs erdő azon a helyen.Vagy nem?Nem voltam még görögországban,de szerintem nem erdővel borított az egész.

    Mondjuk az előbb belinkelt kép erősen elgondolkodtató,mert úgy tűnik ,hogy sok kiindulópontja van a tűznek.Ami csökkenti a véletlen eshetőségek valószínűségét.
    Ha vki telket akart akkor mér több helyen gyújtotta fel miért nem egy helyen?
    Mondjuk lehet mást akarnak kezdeni a telekkel,nem házat építeni,hanem mondjuk termőterületnek használni,mert gondolom ahol erdő nőtt ,ott jobb a talaj.Így már lenne némi logikája.
  • Kurosora #33
    "Az igazi főbűnösök a felbujtók, na azok sosem lesznek meg, közben meg vagyonokat profitálnak..."

    Na igen, tényleg őket kéne valamiféle elborult japán kivégzési módszerrel elpusztítani... De úgy, hogy azt milliók láthassák. Persze a gyújtogatók is megérdemelnének egy keresztre feszítést.

    Amúgy meg ha a görög kormánynak van egy kis esze, a legégett erdőket továbbra is védett területnek nyilvánítja, így nem lehetne rájuk kacsalábon forgó palotákat és luxusszállodákat építeni.
  • Zocsi #32
    Baszki!
    Ízenként csonkolnám azokat a faszfejeket, akik ilyeneket tesznek. Sőt tovább megyek! Még kisebb dolgokért büntetnék ily módon!
  • Alexease #31
    http://de.fishki.net/picsw/082007/29/greece/greece_06.jpg
  • dez #30
    Mindenki a gyújtogatókra vetíti a haragját, pedig azok valószínűleg valami szegény barmok, akik pénzért képesek erre. Az igazi főbűnösök a felbujtók, na azok sosem lesznek meg, közben meg vagyonokat profitálnak... Már ha tényleg ingatlan-/telekspekulációról van szó. Bár csodálkoznék, ha a hatóságok hozzájárulnának, hogy a kiégett területeket így hasznosítsák. Bár lehet, azok is benne vannak (összefonódások...), de legalábbis nekik is csurran-cseppen valami, adók formájában. Persze az, hogy hosszabb távon mi lesz, az nem érdekli a tisztviselő urakat.