Berta Sándor

Számítógépes játékkal javítják az összpontosítást

Egyes gyerekek képtelenek koncentrálni, figyelni. Svéd kutatók vizsgálatai szerint ezen a problémán segíthetnek a számítógépes és videojátékok.

A Karolinska Intézet munkatársai öt héten át több mint 50 gyermeknél alkalmaztak egy új megoldást. Minden egyes gyerek naponta 45 percig használt egy különleges szoftvert az agya és a memóriája edzésére. Az eredmény: mindegyikük teljesítménye javult, jobban tudtak koncentrálni. Sőt, a tesztekben résztvevő fiatalok közül többnek javultak az iskolai eredményei és a korábbinál kevésbé voltak impulzívak. "Egyes gyerekek a tesztek után meg sem közelítették azokat a határértékeket, amelyek az összpontosításhiányra utaltak volna. A hiperaktív gyermekek esetében ugyanakkor a kísérlet csak alig vagy egyáltalán nem hozott eredményt" - nyilatkozta Hans Forssberg, a Karolinska Intézet professzora.

A szakemberek két csoportját különböztetik meg a fi­gyel­ni nehezen vagy egyáltalán nem tudó em­be­rek­nek. Az egyikbe a hiperaktív szemé­lyek tartoznak, akik percekre sem képesek nyugodtan maradni, mindig izegnek, mozognak, minden másod­perc­ben valamit tenniük kell. A másik csoport tagjai inkább befelé fordulnak, álmodozóak. Az iskoláskorú gyere­kek hat százaléka sorol­ható a két csoportba, kétharmaduk fiú. A kutatók ezt a viselkedészavart ADHS-nek ne­ve­zik. A hiperaktív vagy a befelé forduló személyeknél az agy kevésbé képes kontrollálni az impulzusokat.

"Azt akartuk tudni, hogy képesek vagyunk-e egy célzott tréninggel stimulálni az agynak ezt a részét" - közölte Forssberg. A teszthez a Robomemo nevű számítógépes játékot használták fel, amely megdolgoztatja az agyat és a rövid távú memóriát. Utóbbi tárolja például egy bevásárlásnál az árakat. "Az ADHS-ben szenvedők ezeken a teszteken mindig rosszul teljesítettek, de a program segítségével javíthattunk az eredményeiken. A gyerekeknek különböző feladatokat kellett megoldaniuk, például meg kellett jegyezniük milyen sorrendben gyulladtak fel a lámpák a Robo nevű robot mellkasán. Aki sikeresen teljesített nyolc feladatot, az játszhatott a Roborace nevű játékkal."

A svéd eredmények azért figyelemre méltóak, mert minden eddigi hasonló tesztnél a személyek amint visszakerültek a megszokott környezetükbe ugyanúgy viselkedtek, mint a kísérlet előtt. Forssbergnek és munkatársainak viszont sikerült elérniük, hogy a javulás tartós legyen. "A svédek eredményei biztatóak, azonban sajnos a számítógépes módszer még nem annyira elterjedt, hogy azt bármikor és bárhol, például gyermekpszichológiai klinikákon is használni lehessen" - reagált az eredményekre Kerstin Konrad, az Aacheni Egyetemi Klinika professzora.

Ute Strehl pszichológus, a Tübingeni Egyetemi Klinika munkatársa egyébként hasonló eljárást dolgozott ki. Az úgynevezett neurofeedback-tréning során a gyerekek egy monitor előtt ülnek, a fejükre három EEG-elektródát erősítenek, amelyek mindegyike össze van kötve egy számítógéppel. Amikor a tesztek során a gyermekek agytevékenysége normális, akkor a monitoron megjelenik egy mosolyjel. A pozitív képen keresztül a gyermekek megtanulják kontrollálni és megváltoztatni az agytevékenységüket. Ezáltal javul a feladatmegoldó képességük, jobban tudnak koncentrálni és az IQ-teszteket is jobb eredményekkel végzik el. Ráadásul - ez a legfontosabb - a változás tartós, még két évvel a kísérlet után után is megfigyelhető.

Jelenleg azonban csak kevés klinikán végeznek neurofeedback-tréningeket. Ennek oka, hogy egy ilyen teszt sok időbe kerül, szakképzett személyzetet igényel, ráadásul jelenleg a betegbiztosítók sem térítik meg a terápia árát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Termentor #15
    Mi csinalunk neurofeedback-et es csak a berendezes kerul parszazezerbe meg a szoftver. Amugy a dolog megtanulhato egy 2 hetes tanfolyamon
  • dez #14
    "Jelenleg azonban csak kevés klinikán végeznek neurofeedback-tréningeket. Ennek oka, hogy egy ilyen teszt sok időbe kerül, szakképzett személyzetet igényel, ráadásul jelenleg a betegbiztosítók sem térítik meg a terápia árát."

    A legfontosabb az utóbbi. De mit is jelent ez? Nos ez azt mutatja, milyen messzire ér a gyógyszerlobbi keze... Inkább fizetik a betegbiztosítók az ADHS gyógyszerek árát, amik drága gyógyszerek és folyamatosan szedni kell őket. Azaz, szép bevételt termelnek, amiből jut ide is oda is. Az embereknek meg kuss, csak fizessék szépen a hozzájárulást.
  • n0k0m #13
    "Svéd kutatók vizsgálatai szerint ezen a problémán segíthetnek a számítógépes és videojátékok."
    "Minden egyes gyerek naponta 45 percig használt egy különleges szoftvert az agya és a memóriája edzésére."

    Most nem azért de: videojátékok és különleges szoftver <- nem ugyan az. Vmi ilyen címmel, hogy "speciális memória/agyfejlesztő szoftverrel növelhető a figyelemhiányos emberek koncentráció képessége" még el is ment volna a cikk.
  • Oblivion 5 #12
    Jajj de jó is lenne ha a suliba 4 óra wow-al kezdenénk a tanulást
  • Csaba42 #11
    Neeem lehet, hisz a számítógépesjáték öl, pusztít, rombol, az ember ellensége, megmondták már a "szakértők"!
  • kricsi #10
    Látom neked is szép gyerekkorod volt/van : )
  • Myron #9
    pont ezt akartam ajánlani nekik is :D
    Q3-at vigyék végig nightmare-n :D
    aztán menjenek netre excessive plus-ozni :D ott vannak brutál emberek :D ott legyenek pörgősek, a railgunnal biztos jól tolnának ezek a hiperaktívak :D
  • RecoPhile #8
    Q3 --> explusive plus mód, na ott van ilyen anti-camp :D:D:D
  • RecoPhile #7
    Anyám...
    Te nagyon hülye vagy :D:D:D:D:D:D:D
    Atya ég... :D:DDDD:DS:AD:AS:D:SAD:SA:D:AD:S:A
  • ScarY MAN #6
    elgondolkodtato xD
    Szabadalmaztadtad már? xD ... a végén lenyúlom :P xD