Berta Sándor

Vezetéknélküli interfész protézisekhez

A Berlini Műszaki Egyetem és a Fraunhofer Intézet olyan új megoldást fejlesztett ki, amelynek segítségével lecsökkenthető a protézisek fertőzésveszélye.

Az interfész alkalmas a különböző testbe ültetett készülékek és a külső rendszerek vezetéknélküli összekötésére, így nincs szükség kábelek használatára, ami jelentősen csökkenti az esetleges fertőzésveszélyt. A két intézmény kutatói az eszköz létrehozásán kívül részt vesznek új kompatibilis protézisek megalkotásában is.

Az első modellek már bebizonyították, hogy igenis lehetséges az emberi idegekkel irányítható protézisek kifejlesztése és alkalmazása. "Amikor a csatlakozás a hagyományos módon kábelek segítségével valósul meg, az nyílt hozzáférést jelent az idegekhez vagy az agyhoz, ez pedig hosszú távon magában hordozza az esetleges fertőzés kockázatát. Csak olyan anyagokat használunk fel, amelyek valóban biológiailag teljes mértékben kompatibilisek az emberi szervezettel és nem váltanak ki negatív reakciókat vagy hatásokat" - szögezte le Matthias Klein, a Fraunhofer Intézet IZM munkatársa.

A projektben részt vesznek még az Utahi Egyetem kutatói is. A szakemberek a munka során a fő hangsúlyt a megbízhatóságra helyezik, ezenkívül fontos az is, hogy a protézisek megléte ne okozzon kényelmetlenséget a betegeknek. A vezetéknélküli interfész egy néhány milliméter méretű lapka, amelynek az egyik felületén hajszálnál vagy tűnél is vékonyabb szálak százai találhatók. A kapott elektronikus jelet ezek a szálak fogják fel, a jeleket egy külön chip szűri meg és - ha szükséges - erősíti fel.

A legfontosabb az, hogy az interfész jól közvetítse az idegek jeleit. A beteg elképzeli például, hogy egy labdát tart a kezében, az eszköz pedig megtanulja, hogy a labda kézbe vétele - idegi parancs vagy gondolat - esetén milyen jelet közvetítenek az idegek. A folyamat ugyan hosszadalmas, de működik és a páciensek számára ez a legfontosabb. Azonban amíg az első protézisek megjelenhetnek, még akár öt év is eltelhet.

Korábban a bécsi Otto Bock Health Care Products cég szakemberei mutattak be egy olyan új intelligens protézist, amelyet a viselői akár a gondolataik segítségével is vezérelhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #2
    Szerintem meg sokkal több olyan szerencsétlen ember van, aki nagyobb hasznát látná egy "intelligens protézisnek", mint egy agytágító chipnek. Utóbbinak kifejlesztése nagyságrendekkel bonyolultabb és több pénzt követelne, mint egy protézis, így eleve paradox, amit mondasz...
  • RealPhoenixx #1
    Sztem pont ez az a cumo, amit senki sem szivessen hasznalna.

    Helyette sokkal inkabb azt a teruletet kellene fejleszteni, ahol a proteziseket es egyeb cumokat izomkapcsolatokkal latjak el.

    Kivetelt kepeznek a hallo es lato teruletek, de ezeknek is kissebb hanyada tartozik ide - marmint a kivetelekhez, hiszen ha az idegvegzodesi kommunikaciot fejlesztenek, akkor az agyhoz kozvetlenul nem lenne szuksegszeru nyulni.

    Az mas teszta, ha valakinek agyverzes miatt agyi teruletek "esnek ki".
    De ugy vellem ez a terulet meg legalabb 50 evig elegge lassan fog fejlodni, vagyis az un. memoria chipek illetve implantatumok, amikoris valamit feltoltesz egy hardware eszkozre es megtanulod azt ertelmezni, igy ugymond akar konyvet olvasni, vagy mas adatbanki jellegu dologra hasznalni.

    Amugy pedig ez az a terulet, amikoris inkabb az agy felepiteset, strukturajat es annak mukodeset kellene jobban kutatni, hiszen velhetoleg joval tobbre kepes az agy, mint amit ma tud arrol az orvostudomany (lasd a szavantok kepessegeit).

    Vagyis sztem sokkal inkabb lehetne cel az agyi kapacitas kihasznalasanak novelese es annak logikai kapcsolatainak kialakulasanak, mintsem ilyenbe verni a lovet.