MTI

A turistaosztály-szindróma ritkább, mint gondolták

A turistaosztály-szindróma ritkábban fordul elő, mint gondolták, mutatták ki holland kutatók.

A hosszú repülőutak különleges kockázatára húsz éve figyeltek fel, amikor egy fiatal nő órákon át ült mozdulatlanul egy repülőgép turistaosztályának szűk ülésében, majd megérkezése után hirtelen meghalt. Kiderült, hogy a leszorított alsó végtagi visszerekben kifejlődő véralvadék okozott tüdőembóliát és halált. Akkor nevezték el ezt "turistaosztály-szindrómának".

A Leideni Egyetem munkacsoportja mintegy 8800 repülőgépen sokat utazó ember adatait gyűjtötte össze és dolgozta fel. Csak azokat az utakat vették számításba, amelyek négy óránál hosszabb ideig tartottak. A visszérgyulladások esetében kiderült ki, hogy a repülésnek ilyen szövődményéből legfeljebb minden ötezer utazásra jut egyetlen eset. Kiderült ugyanakkor az is, kik azok, akiknél az ilyen kockázat mérhetően nagyobb, és ezért számukra fokozott elővigyázatosság indokolt.

Nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik rövid idő alatt sokszor ülnek fel a gépmadárra, akik hosszú, sok óráig tartó utakat tesznek meg, a véralvadás kockázatát növelő fogamzásgától szereket szedő nők, továbbá azok, akik kövérek, illetve azok, akik vagy alacsonyak vagy igen magasak, mutattak rá a szakemberek a British Medical Journal szaklapban.

Nekik ajánlatos jobban vigyázni: igyanak sok folyadékot, ami alatt nem alkohol értendő, álljanak fel és mozogjanak rendszeresen, lehetőleg minden órában. Az alapos és megfelelően kontrollált vizsgálatok tanúsága szerint a különféle hosszú, rugalmas harisnyák vagy egyéb ruhaneműk mutatós reklámjaik ellenére nem nyújtanak védelmet a szindróma ellen. Bizonyos alvadásgátló gyógyszerek csökkentik a kockázatot, de növelik a vérzéses szövődmények veszélyét.

Több korábbi tanulmány arra is fölhívta a figyelmet, hogy nem kell repülőre szállni és becsatolódni a szűk ülésbe ahhoz, hogy ilyen veszélyes helyzetbe kerüljünk. Az órákig, fölállás nélkül a számítógép előtt ülő, irodai alkalmazottak helyzete semmivel sem jobb. A munkahelyen is ugyanolyan fontos ennek a kóros állapotnak a megelőzése. Bőséges vízbevitel, rendszeres fölállás, mozgás, sőt torna, a testsúly megfelelő szinten tartása nem csak a levegőben, hanem a földön is javítja az egészség esélyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sgbo #4
    Bármilyen ritka is, elég durva ha megtörténik (én már boncoltam fiatal (30 éves) nőt aki emiatt halt meg... bár őneki duplán nem volt mázlija).
  • gz8 #3
    Sok járkálásra nem sok lehetőséged van egy repülőgép fedélzetén.

    Jó esetben akár két órát is veszteg tudok maradni, így ez a veszély nálam nem áll fenn. :D
  • kasika #2
    mmint ezt a hosszú üldögélésekre, mozdulatlan várakozásra értem
  • kasika #1
    mi még anno általános iskolában tanultunk biológia órán, h érdemes megmozgatni a lábujjakat, "behajlít" v feszít, talán spicc, vagymi, aztán kienged, behajlít kienged, ugyanezt az ujjainkkal is, ezáltalá kicsit felfrissíteni a vérkeringést...