Napi Online

Biozöldségek a rák ellen

A biozöldségek zöldségek és gyümölcsök kedvezőbb hatással lehetnek a szervezetre, mint a hagyományos körülmények között termesztett társaik.

A bioparadicsomot a hagyományos paradicsommal összehasonlító tíz éves kísérletsorozat eredményei rávilágítottak a természetes zöldségek előnyeire: az előbbiek kétszer annyi flavonoid típusú antioxidánst tartalmaznak, mint az átlagos körülmények között termesztett társaik - írja a BBC.

A flavonoidoknak nagy szerepük van a magas vérnyomás, a különböző szívbetegségek és a szívroham előfordulási esélyeinek csökkentésében. A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent tanulmány szerint a biokörülmények között termesztett zöldségek magasabb flavonoid-tartalma a nitrogénmentes - azaz műtrágyával nem kezelt - talajnak köszönhető.

A megfigyelések eredménye azt mutatja, hogy a bioparadicsom flavonoid-tartalma 79-97 százalékkal magasabb, mint a nem-bio társaiké, melynek oka épp az lehet, hogy a flavonoid-termelés mintegy a talaj alacsony tápértéke által előidézett védekező mechanizmusként funkcionál. A kutatás eredményei összecsengenek egy nemrég lefolytatott európai kísérlet eredményeivel, mely kimutatta, hogy a bioparadicsom, barack és alma tápértéke jóval magasabb, mint a nem-bio társaiké.

A flavonoidokat a rákos megbetegedések és az időskori elmezavar alacsonyabb előfordulásával is összefüggésbe hozták a kutatók. Az amerikai Élelmezésügyi Intézet szerint bizonyítható, hogy a flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkentésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #14
    << Ez olyan mint egy élet eszencia. >>

    Bocs, de valahogy evvel a mondattal kicsit nehéz a hozzászólásodat komolyan venni.


    // megyek és olvasok egy kicsit a flavonoidokról és az antioxidánsokról hogy érdemben hozzá tudjak szólni a témához
  • uniu #13
    igen, kissebbek de jóval izletesebbek is! Lásd: szamóca/földieper!
  • Riddick #12
    Hmmm,neked nincs fogalmad miről beszélsz. A flavonidok a nővény hélyában lévő szin sejtek,amik nagyon erős antioxidáns hatással birnak. Ez olyan mint egy élet eszencia. Erősíti a szervezetet. Csak azért műtrágyáznak,mert azzal könnyebben ,és gyorsabban megnő a zöldség,gyümölcs.És mivel akkora mennyiségben megy már a növénytermesztés,hogy a föld ásványkészlete nem birna olyan gyorsan potlódni,ami elég lenne egy normális mérető zöldség gyümölcshöz. Azért van,hogy a bio dolgok,ált kicsik,mig a műtrágyásak meg szép nagyok. Csak,mint egy felfújt kondis,nem a valós tulajdonságot mutatja.
  • dez #11
    A normális, flavonoidban gazdag paradicsom (káros) mellékhatása!? Te már nagyon elborult vagy, öregem...

    Nem kötelező ilyet enni, bazzeg. Bár szerintem a vízízű gyorsérleltre sem sok gusztusod van. Vagy azért is büszkén eszed az ipari fejlettség tudatával átjárva?

    Mondok valamit, amit a hatóságok nem mernek elmondani: a szervezetnek szüksége van a flavonoidokra (és még sokminden másra), ehhez szokott hozzá az évmilliók alatt. Így az értéktelen élelmiszer közvetve rákot okoz...
  • cateran #10
    Szerinted a többit miben sütjük? (konyhában dolgozom...) olajban megy az összes....
  • OliApa #8
    Talán nem disznózsírban, hanem növényi olajban sütik.
  • cateran #7
    Csak nevessetek, de pl. itt angliában van vegetáriánus sült krumpli....mit is füzhetnék még ehhez? mmm hülyék?:D
  • OliApa #3
    Nem a mennyiséggel, az elosztással van baj. Az EU-ban hegyekben állnak az élelmiszerek, fizetnek a farmereknek, ha nem termelnek adott mennyiségnél többet. Ezt a flavomicsodát meg adják tablettában oszt' jóccakát . . .
  • AranyKéz #2
    ...műtrágya nélkül...
  • AranyKéz #1
    Kíváncsi vagyok hogy milyen mellékhatásai vannak. És még arra is, hogyan lehetne műtrágyával eltartani a Föld mostani lakosságát.