Napi Online
Biozöldségek a rák ellen
A biozöldségek zöldségek és gyümölcsök kedvezőbb hatással lehetnek a szervezetre, mint a hagyományos körülmények között termesztett társaik.
A bioparadicsomot a hagyományos paradicsommal összehasonlító tíz éves kísérletsorozat eredményei rávilágítottak a természetes zöldségek előnyeire: az előbbiek kétszer annyi flavonoid típusú antioxidánst tartalmaznak, mint az átlagos körülmények között termesztett társaik - írja a BBC.
A flavonoidoknak nagy szerepük van a magas vérnyomás, a különböző szívbetegségek és a szívroham előfordulási esélyeinek csökkentésében. A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent tanulmány szerint a biokörülmények között termesztett zöldségek magasabb flavonoid-tartalma a nitrogénmentes - azaz műtrágyával nem kezelt - talajnak köszönhető.
A megfigyelések eredménye azt mutatja, hogy a bioparadicsom flavonoid-tartalma 79-97 százalékkal magasabb, mint a nem-bio társaiké, melynek oka épp az lehet, hogy a flavonoid-termelés mintegy a talaj alacsony tápértéke által előidézett védekező mechanizmusként funkcionál. A kutatás eredményei összecsengenek egy nemrég lefolytatott európai kísérlet eredményeivel, mely kimutatta, hogy a bioparadicsom, barack és alma tápértéke jóval magasabb, mint a nem-bio társaiké.
A flavonoidokat a rákos megbetegedések és az időskori elmezavar alacsonyabb előfordulásával is összefüggésbe hozták a kutatók. Az amerikai Élelmezésügyi Intézet szerint bizonyítható, hogy a flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkentésében.
A bioparadicsomot a hagyományos paradicsommal összehasonlító tíz éves kísérletsorozat eredményei rávilágítottak a természetes zöldségek előnyeire: az előbbiek kétszer annyi flavonoid típusú antioxidánst tartalmaznak, mint az átlagos körülmények között termesztett társaik - írja a BBC.
A flavonoidoknak nagy szerepük van a magas vérnyomás, a különböző szívbetegségek és a szívroham előfordulási esélyeinek csökkentésében. A Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben megjelent tanulmány szerint a biokörülmények között termesztett zöldségek magasabb flavonoid-tartalma a nitrogénmentes - azaz műtrágyával nem kezelt - talajnak köszönhető.
A megfigyelések eredménye azt mutatja, hogy a bioparadicsom flavonoid-tartalma 79-97 százalékkal magasabb, mint a nem-bio társaiké, melynek oka épp az lehet, hogy a flavonoid-termelés mintegy a talaj alacsony tápértéke által előidézett védekező mechanizmusként funkcionál. A kutatás eredményei összecsengenek egy nemrég lefolytatott európai kísérlet eredményeivel, mely kimutatta, hogy a bioparadicsom, barack és alma tápértéke jóval magasabb, mint a nem-bio társaiké.
A flavonoidokat a rákos megbetegedések és az időskori elmezavar alacsonyabb előfordulásával is összefüggésbe hozták a kutatók. Az amerikai Élelmezésügyi Intézet szerint bizonyítható, hogy a flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának csökkentésében.