MTI

Fogbaj-detektoron dolgoznak az USA-ban

A fogproblémák felderítését gyorsítja majd az amerikai Sandia National Laboratory kutatói által kifejlesztett fogbaj-detektor.

Lényegében egy hüvelykujj méretű elektronikus szerkezetről van szó, amelynek speciális chip-je, kisméretű nyomtatott áramköre segítségével kis fénnyel be lehet világítani a szájat, a garatot, az ínyeket és persze a fogakat is.

A fogbaj-detektor különleges fényében a nyálban lévő antitestek fluoreszkálni kezdenek. Az antitestek pedig rendszerint ott jelennek meg a nyálban, ahol valamilyen elváltozás kezdődött. Például: megsérült a fogak zománca, fertőzéstől begyulladt a fogíny.

A fluoreszkáló antitestek már akkor is jelzik a bajt, amikor a pácienst arra még semmi (például sérült, karcoló fog fájása, rossz szájszag, ínyvérzés, meglazuló fog) sem figyelmezteti. Mivel az ellenőrzésre érkező páciensre nem vár a műszerekkel érintés, érzéstelenítés, és elég csak jó nagyra tátania a száját,talán a gyávák is könnyebben szánják el magukat a rendszeres megelőző fog-karbantartásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #1
    Az a "különleges fény" nem véletlenül UV lámpa?