Hunter

Godzilla, a dínó-krokodil

Egy hatalmas őskrokodil megkövült maradványaira bukkantak Argentínában. A 135 millió évvel ezelőtt uralkodó példány fajtársaitól eltérő méretei és erőteljes ragadozó jellemvonásai miatt a Godzilla becenevet kapta.

A tengeri krokodilok családjába sorolt, teljesen új fajt képviselő Dakosaurus andenienis névvel ellátott lény a mai krokodilokkal ellentétben teljes mértékben a víz alatt élt és lábak helyett uszonyokkal ruházta fel a természet.


A lelet nem újkeletű, az első maradványokat még 1996-ban fedezte fel az argentin La Plata Egyetem két paleontológusa a Neuquen-medencében, ami egykor mély trópusi öböl volt. Ez a kövület azonban csupán egy kis darab volt, ami nem sok információval szolgált a lény természetéről és szokásairól. Nemrég viszont két újabb példány is napvilágot látott, egyikük egy teljes megkövült koponyával került elő a tudósok nem kis örömére és egyben megrökönyödésére.


A három lelet csontjait végül az Ohio Állami Egyetemen Diego Pol vetette alá számítógépes elemzésnek és megállapította, a lény azon túl, hogy a mai krokodilok őse, a régi idők tengeri krokodiljainak legfejlettebb és egyben legbizarrabb példánya.

A lény, mint azt korábban már említettük, az uszonyok mellett két másik érdekességgel is szolgál. Az egyik a mérete, ami megközelítőleg 4 méter, a másik pedig a dinoszauruszokra emlékeztető feje. A kutatók szerint veszedelmes ragadozó lehetett, és más tengeri hüllőkkel és nagyobb gerincesekkel táplálkozott. Csak az álkapcsa több mint egyharmad méter hosszan nyúlt el egy méter hosszú koponyáján.

Az akkori tengeri krokodilok kisebbek és törékenyebbek voltak, hosszú, csontos pofájukban tűhegyes fogak ültek, melyekkel kis halakat és puhatestűeket fogyasztottak. Ez a lény azonban hatalmas, csipkézett fogaival, és a Tyrannosaurus Rexre emlékeztető fejével egyértelműen kitűnik a krokodilok közül. Pol szerint a lény olyan meglepő morfológián esett át, amire senki nem gondolt volna, hogy bekövetkezhet egy tengeri krokodilnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Looooser #20
    És godzillát a "méret a lényeg" szlogennel reklámozták....
  • Looooser #19
    Valódi Godzillára bukkantak a paleontológusok

    A kutatók egy 135 millió éves "tengeri szörny" ősmaradványaira bukkantak. A Godzillának becézett állat hatalmas koponyáját Dél-Argentína olyan területén találták, amely valaha a Csendes-óceán részét alkotta. A tudományosan Dakosaurus andiniensis névre keresztelt élőlény ...
    az ősi krokodilok teljesen új faja. Olyan a feje, mint egy húsevő dinoszauruszé, a farka pedig a halakéra hasonlít. Masszív állkapcsával és fűrészes fogaival más tengeri hüllőkre vadászott
    A kutatást Zulma Gasparini, az argentínai Universidad Nacional de La Plata paleontológusa vezette és a National Geographic Society finanszírozta.
    A fölfedezést a Science legújabb számában teszik közzé, és megjelenik a National Geographic magazin decemberi számában is.
    Húsevő dinoszaurusz

    Az élőlény szinte teljesen ép, 135 millió éves koponyáját 1996-ban találták az argentínai Neuquén-medencében, amely valaha a Csendes-óceán mély trópusi öble volt. A lelet megtalálása előtt a kutatóknak csak töredékes ősmaradványok álltak rendelkezésükre a félelmetes szörnyetegről.
    Most megállapították, hogy az óriási állat a Crocodyliformes rendbe tartozik, amely mai krokodilokat és kihalt rokonaikat foglalja magába. A jurában (200–145 millió éve) elterjedtek voltak a tengeri krokodilok. Ebben az időben világszerte előfordultak.
    A mai krokodilokkal ellentétben a Dakosaurus andiensis sosem hagyta el a vizet. Négy méter hosszú volt az orrától a farka hegyéig. Lábak helyett négy, úszószerű végtagja volt, amelyet leginkább teste stabilizálására használt. Az állatot a haléhoz hasonlító farok hajtotta előre a vízben. Ami különösen szokatlanná teszi, az az arcorra és a fogazata.
    Egészen mostanáig valamennyi ismert tengeri krokodil feje egy alaptípust követett, megnyúlt arcorral és sok éles, egyforma foggal. De „Godzillá”-nak rövid, domború arcorra volt, és a fogai nagyok és fűrészesek, akár egy szárazföldi hüllőé.

    „Inkább húsevő dinoszaurusz, mint tengeri krokodil” – mondta James Clark, a washingtoni George Washington Egyetem hüllőszakértője.
    Az állat szokatlan sajátosságai arra utalnak, hogy rokonaitól teljesen eltérő módon táplálkozott. Míg a többi tengeri krokodil kis halakat evett, a Dakosaurus tengeri hüllőkre és más nagy tengeri élőlényekre vadászott, csipkézett fogaival marcangolta szét a prédát
    „Az állattal kapcsolatos leginkább zavarba ejtő tény, hogy a fejalakja látszólag nem felel meg egy gyors úszású krokodilnak, mivel ahelyett hogy áramvonalas lenne, inkább oldalirányból lapított” – mondta Clark, aki nem vett részt a kutatásban. – „Valószínűleg főként fel-le mozgatta a fejét, nem oldalirányba, ahogy a halevő krokodilok.”

    Tengeri szörnyek

    Meglepő módon az orrlyukak, a szemgödrök és a Dakosaurus koponyájának más területei arra utalnak, hogy az állat közelebbi rokonságban állt krokodil rokonságának legkisebb tagjaival, mint a nagyobb fajok bármelyikével.
    A kutatók még nem tudják, milyen események váltották ki a Dakosaurus viszonylag hirtelen megjelenését, mint ahogy azt sem, mi okozta kipusztulásukat.
    Azt viszont tudják a tudósok, hogy ez a lény csak egyike volt azoknak a „tengeri szörnyeknek”, amelyek 250–65 millió évvel ez előtt benépesítették a világ óceánjait. Közéjük tartozik a Loch Ness-i szörnyre hasonlító plezioszaurusz a maga 6 m-es nyakával, valamint az ichthyoszauruszok, amelyek talán 23 m hosszúra is megnőttek.
    „Ezek a csoportok – hozzávetőleg a dinoszauruszokkal egy időben – mind kihaltak … és nem sokkal ez után megjelentek a bálnák, és minden jel szerint fölváltották őket ökológiai szempontból” – mondta Clark.

    Egykis kiegészítés
  • csari89 #18
    Hehe, jó cikk ez
  • irkab1rka #16
    A godzillát nem úgy reklámozták inkább, hogy a méret a lényeg? :)
  • Kemény Husi #15
    De pont, hogy az volt a lényeg.
  • Adam II #14
    Emlékszel a Godzillát úgy reklámozták ,hogy "Nem a méret a lényeg"
  • Cat #13
    a mai krokodilok (de még a cápák is!) rendszeresen elkapják a vizre leszálló madarakat.
  • OMax #12
    A hirekbe is ugy mondjak mindig hogy felszaz ember vagy felmillio forint vagy ilyenek :) hogy tobbnek tunjon :D ezvan
  • raingun #11
    Kevés vízi állat vadászik madarakra, szerintem akkor sem vlt másként így az illusztráció nem túl szerencsés.