54
-
Szikorarobi #54 Azért haltak ki mert lehajoltak. -
Thomas Von #53 Ha azt vesszük az ember átlag magassága ma nagyobbmint pl 500 éve:)Aki pl járt a kinizsi várban vagy csakegy kb 200-250 éves építményben az tudja:)Bár én a volt albimban mindig bebasztam a csillárba a fejem pedig az kb egy 100 éves épület volt:)Én meg 181 centi:) -
#52 hallod.. de még mindig nem unod ezt? Hány ezerszer kell még elsütnöd minden forumon?! Nem oltotak még le ez év alatt elégszer?! -
#51 Igen erről én is hallottam. Valóban nagyobb volt az oxigén tartalom és ha jól tudom az ózon pajzs is kétszer vastagabb volt mint most. Csináltak is ezzel kapcsolatban egy kísérletet. Piránnyákat tenyésztettek olyan akváriumban amelyben az oxigén mennyiség a szokásosnál háromszor akkora volt mint egy átlag folyóbon. A discovery-n volt ez ha jól emlékszem és a tudós faszi háta mögött ott úszkáltak a kb 6.szor akkora piranyák mint a normális társaik. -
Su0my #50 tényleg, miből gondo...BAMM!!!
ez a BAMM ez 1 kurva nagy és kurva gyors meteor akart lenni, ami épp itt pihent meg a házunk mellett -
Su0my #49 ja, csak aztán az lenne a szívás, ha tripperesen, AIDS-esen, 10 kiskölökkel a hátad mögött mégiscsak eltérítenék azt az aszteroidát!
-
Epikurosz #48 igen, igen.
Az emberek is amúgy kezdtek dagadni, az utóbbi ezer években, de ha a történelmi evolúciót veszem alapul, akkor ahozzám hasonló kisebb termetűeknek is fel fog kelni a nap. :-) -
Dany007 #47 De ha már mindenáron vitázni akarunk akkor tessék :
Ramapithecus
Australopithecus (déli majom) 3,5-1 millió
Homo habilis (ügyes ember) 2-1 millió
Homo erectus (fölegyenesedett ember) 1 millió-100 ezer
(Pithecantropus)
Homo erectus Neanderthalensis 100-35 ezer
Homo sapiens (értelmes ember) 50 vagy 90-30 ezer
Homo sapiens sapiens 35 ezer évvel ezelőttől
De persze ennyi erővel akár az egysejtüekig is visszamehetünk :)
De a mondandóm lényegén ez sem változtat. -
DompR #46 Az oxigénnek nagy szerepe 80 centis szitakötőben volt. A bogaraknak nincs rendes tüdejük. A legtöbb röpülő faj egyszerű "csövekkel" oldja meg, amik a természetesen bejutó levegőt szállították szét. Melegebb is volt (-> a gázok melegben jobban mozognak), több is volt a zoxigén -> nagyobb testet is fenn tudtak tartani. Jött a jékkorszak+oxigén csökkent -> szitakötő földre puff! -
Dany007 #45 oh ezzel mindig gondban vagyok :D De akkor csak 1-200x több idejük volt :) -
Epikurosz #44 aranyom, az a 100 ezer év lesz 1,5-2 millió is, minimum.
A Rudabányait ne is hozzuk szóba. -
Dany007 #43 jajajaa :) az emberből cirka 100 ezer év alatt lett az ami. A dínóknak volt vagy 100 millió évük mielőtt kihaltak... -
Epikurosz #42 a dinók is szép bizonyítéka az evolúciónak -
Dany007 #41 Hmmm kössz a választ. Lehetséges elképzelések :) úgyhogy nem is vitatkozom. -
L3zl13 #40 Melegebb volt (hüllőknek kedvezett) és kétszer akkora volt az oxigéntartalom (valószinűleg szintén volt valami szerepe).
Azért sincs 80 cm-es szitakötő, mert a madarak játszva levadásznák.
És még rengeteg dolog közrejátszhat. A méretnek nem csak előnyei vannak, hanem hátrányai is.
Azt is vedd figyelembe Az élőlények nem ok nélkül nőnek nagyra. Nem csak az kell hozzá, hogy a fizika/biológia megengedje, hanem az is, hogy ez előnyt jelentsen a számára.
Az is könnyen elképzelhető, hogy az emlősök egyszerűen annyival hatékonyabbak bizonyos dolgokban, hogy többnyire nincs szükségük olyan nagyra nőni. -
assdf #39 Roppant egyszerü a válasz. Azért voltak akkorák mert élelmiszerbőség volt.
Ráadásul az történt hogy a nagyobb növényevőket csak nagyobb ragadozók tudták elejteni, ezért a ragadozók is nagyobbra nőttek. Igen ám de erre válaszul a növényevők is elkezdtek tömegnövelni és igy egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, miközben buja növényzet volt igy megvolt hozzá a táplálék is.
Az is vicces hogy mit bir el egy élőlény, 100 évvel ezelőtt még képtelen voltak elképzelni hogy egy 100 tonnás állat fürge lehet, nagy lomha mocsárban élő lajhároknak képzelték el őket. Ma pedig (lásd jurassic park pl) már az az elképzelés él hogy valószinüleg igen is gyorsak voltak és melegvérüek is.
A dinók kihalása után az emlősök is igen nagyra nőttek, csak többségük kihalt, ugyanis mig a dinók korában viszonylag stabil volt a klima és az életviszony több 10 millió évek keresztül, addig az utóbbi pár millió évben elég változó (jégkorszakok rulez) igy a kevesebb kaja miatt a nagy testü növényevők kihaltak, velük együtt a nagytestü ragadozók is. -
Laczy #38 Sokan pl. megfeledkeznek arról, hogy sokkal nagyobb kihalás volt a perm-triász(óidő-középidő) határán. Asszem akkor pl 75% feletti volt a kihalt fajok aránya, míg a 65 millió évvel ezelőtti becsapódáskor kevesebb(talán 50% alattira teszik, de már nem emlékszem).
Ja és ezek messze alul maradnak a mai mértékű kihaláshoz. -
Dany007 #37 Ezzel kapcsolatban engem az érdekelne, hogy miért volt a "dínók" korában minden élőlény sokkal sokkal nagyobb mint mostanában ? Lehet van rá magyarázat csak én nem tudok róla.
Van olyan teória hogy a mai állatok élőlények azért nem lehetnek nagyobbak mint amekkorák, mert ugye a gravitáció hat rájuk és a testfelépítés csontozat nem bírna el több súlyt. ( erre lehene mondani, hogy a dínóknak erősebb csontozatuk volt,de mért...)Ezért van h a legnagyobb élőlény a bálna is vízben és ahol a felhajtóerő segíti.
Merthát találtak olyan Jura kori szitakötőt aminek 80cm volt a fessztáva, ma max 10-15cm.
Szóval mitől nőlhettek akkorára az élőlények 65millió évvel ezelőttig, és most miért nem ? -
wanek #36 Ez a lényeg! -
asdasdasd #35 Szerintem a mitől haltak ki a dínók-nál sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy a többi faj hogyan maradt életben. Napfényre nekik is meg a növényeknek is szükségük volt. -
#34 Ki mondta, hogy ezt csak játékra lehet használni? Szerinted ezekkel kik foglalkoznak:
link1 link2 link3 , ha nem a mérnökök/leendő mérnökök? Azért, mert valaminek nem tudod, nem látod hasznát/értelmét, az nem azt jelenti szvsz, hogy nincs is...
link4 -
Epikurosz #33 Persze, hogy nem érted, miért is értenéd.
Nem az életünk a fontos, hanem a játékok, a virtuális világ. -
#32 Talán azoknak a "szarságoknak" később lesz meg a haszna...mellesleg nem értem az összefüggést az egyetemisták és a kórházi rablások között. Talán minden kórterem ajtajához egy egyetemistát kellene állítani, vagy mégis hogy??? -
Epikurosz #31 Amúgy, ha mi, emberek, kihalunk, annak egyedüli oka az emberi butaság lesz.
Mondok egy példát: most Budapesten a legégetőbb probléma a közlekedés és a közbiztonság (a kórházakban fosztogatják a betegeket.)
Ehelyett mivel foglalkoznak a magyar egyetemisták? Szarságokkal. -
haxy27 #30 Nem is meteor volt. Mert a Goa'uldok voltak, ezt mindenki tuidja. Én ANUBISZ ra gondolok. -
Epikurosz #29 Na, látom, ez a hét is jól kezdődött. :-) -
neoG #28 ááá, tudod:sírrablók -
L3zl13 #27 A dinók is emiatt pusztultak ki. Annyit fingottak, hogy üvegházhatást okozott, amibe végül belehaltak. -
Epikurosz #26 Nincs igazad, mert a dinókövületekben nem találtak aranyat a régészek. -
#25 Én tudom miben halltak meg! Aranyér! Nagyon súlyos aranyerük volt!! -
who am I 7 #24 Hamarabb nyír ki minket a Föld (üvegházhatás), minthogy belénk szaladjon egy meteor.
Szal, ne örüljetek, h ilyen csipszes, fosztogatos, mozizós vége lesz a dolgonak -
kricsi #23 szerintem a robotok voltak. -
matt taylor #22 "9%-át" bocsi elírtam mer nem tok magyarul -
matt taylor #21 És micsinálnánk a meteor ellen?Furatnánk bele 1 jukat Bruce willisel és felrobbantanánk a Koreaiak atombombájával?
Egyébként az égbolt 9°át vagyunk képesek megfigyelni...amennyit észre vennénk valoszínűleg 1 meteorbol az 1 fényes üstökös lenne az égen majd 7 másodperc mulva becsapodna kipusztítva a dínokat azaz az embereket! -
Csaba #20 Már miért ne lehetne megállítani? Nem jön az ide 2 nap alatt. Lenne idő kifigyelni, aztán intézkedni. -
DompR #19 Neee! Még a végén ötleteket adsz a rolika-szerű arcoknak .
Aham, tudjuk, hogy őket kicsinálta egy kődarab. Sokra megyünk vele. Jelenleg kb sehogy se tudnánk megállítani egy ilyen sziklát. Marad a kifosszuk a kocsmát/ popcorrnal kiülünk világvégét nézni/ hasonló elfoglaltságok (már gumi se kéne, kit zavarna a magzat/ tripper) -
googlekereso #18 Dehogyis meteor meg miegymás nyírta ki őket.
Én tudom, hogy mi.
Az UUUUUUUUUUFFFFFFFFFFFOOOOOOOOO-k voltak bizony.
Elvitték őket megvizsgálni, aztán letteték az embereket kiütve aztán, hagytak néhány nyomot, hogy gondolkozzunk el azon, hogy a dínók mi a menykűtől dögöltek meg.
(ez egy kis humor akart lenni) XD -
turul16 #17 ÁÁÁÁ
Civilizációt építettek, az ölte meg őket. :) -
neoG #16 hát a felkészülés max annyiból álna, hogy vennénk egy kényelmes széket+popcornt+pepsicocacolát és kivonulnánk a legközelebbi dombra.mert sok közünk nem lesz a dologhoz -
Librarian #15 Én határozottan azon a nézőponton vagyok, hogy az ember saját magát fogja végtelenül hatékonyan kiírtani... :-)