Gyurkity Péter

190 millió éves a legrégebbi dínó

A csaknem húsz évvel ezelőtt megtalált tojásokról csak mostanra derült ki, hogy az eddigi legrégebbi leletnek számítanak.

A Torontói Egyetem, a Smithsonian Intézmény, valamint a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem kutatóinak felfedezéséről a kanadai szakemberek számoltak be. Eszerint a hosszúnyakú, növényevő fajtától származó embriók az eddigi legrégebbi leletnek számítanak, és némi információval szolgálhatnak a dinoszauruszok fejlődésének folyamatáról. Ez a meglehetősen korai, primitív faj a Massospondylus, amelynek példányai olykor öt méter hosszúra, és körülbelül egy méter magasra nőttek, és akkoriban meglehetősen elterjedtnek számítottak a mai Dél-Afrika területén.



A lelet azonban igen érdekes, mivel mintegy 190 millió évre, vagyis a dinoszauruszok korának kezdetére datálható vissza, ráadásul meglehetősen jó állapotban maradt fenn a mai napig. "A felfedezés jelentősége, hogy ezek az embriók a szauropodomorfok egyik primitív fajába tartoznak, amelyekből idővel a világ eddigi legnagyobb szárazföldi élőlényei fejlődtek ki" - jelentette ki James Clark, a George Washington Egyetem szakértője. Elmondása szerint az ilyen leletek rendkívül ritkának számítanak, és az eddigi legrégebbi példányok - amelyekre Argentínában bukkantak rá - már jóval későbbről származnak és fejlettebb csoportba tartoznak.



Az ügy pikantériája, hogy a leletet még 1978-ban fedezték fel Dél-Afrikában, de a tudósok egészen eddig nem fértek hozzá az embriókhoz. Az egykori tojáshéj és a felesleges tartalom leválasztása a mai eszközökkel - mikroszkóp, miniatűr boncolási eszközök - is több mint három évig tartott, de végül sikerrel jártak és mostanra szabadon tanulmányozhatják a példányokat. Külön öröm a tudósok számára, hogy az embriókkal a régebbi leletek egész sorozatát egészíthetik ki, és végre képet kaphatunk a faj fejlődési szakaszairól. "A végtagok, a nyak, valamint a fej vizsgálatából azt a meglepő következtetést vonhatjuk le, hogy míg a fiatal egyedek négy lábon közlekedtek, a felnőtt példányok már képesek voltak két lábon járni. A közlekedési mód ilyen jellegű megváltozását eddig egyetlen fajnál sem mutatták ki" - tette hozzá Clark.



Robert Reisz, a kutatást vezető biológia professzor munkatársaival közösen ugyanis azt találta, hogy az utódok relatíve rövid farokkal, vízszintesen tartott nyakkal, hosszú mellső végtagokkal és meglehetősen nagy fejjel születtek. Ahogy az állat növekedett, a farokrész egyre inkább megnyúlt, miközben a mellső végtagok és a fej lassabb ütemben növekedett. Az "eredmény" egy kétlábú felnőtt példány volt, amely igencsak különbözött a fiatal egyedektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Relax #22
    Ne is figyelj rajuk... ezek elhisznek minden szemetet.. a lenyeg hogy Mi tudjuk!!!
    Apropo! Magyarazd el nekem legyszives meg egyszer,hogyan lehet birka vesevel földrengest megelozni?
  • BiroAndras #21
    Pont ezért kéne olvasgatnod.
  • HUmanEmber41st #20
    Nem kellene ilyen nagy arccal lenni..
    Az "evolution" ugyanis csak elmélet..
    Ha nem tudnád...
  • haxoror #19
    Miért ne lehetett volna ilyen?
    Fossziliákból nem derül ki semminek a színe legfeljebb lehet tippelni.
    pl. a békákról mindenkinek a zöld és a barna ugrik be elsőre de van egy csomó faj ami pl. piros vagy sárga :)
  • Dömper Ármánd #18
    Hogy valaki buta, az önmagában kicsi probléma. Azonban, hogy ezt valaki még büszkén hangoztassa is, az borzasztó. Szerintem, írd be egy keresőbe, 'evolution', majd olvasgass pár évig, ha nem is leszel okosabb, legalább addig sem írogatsz értelmetlen butaságokat.
  • watto #17
    ezen a képen szentem átesett
    néhány festékesvödrön!!!
  • Anteris #16
    haxoror szaki,

    sikerült megszereznem az eredeti képet csak ezt mint megtudtam, ezt nem merték leközölni:

  • Anteris #15
    financilás=financiális
  • Anteris #14
    "Az egykori tojáshéj és a felesleges tartalom leválasztása a mai eszközökkel - mikroszkóp, miniatűr boncolási eszközök - is több mint három évig tartott"

    hehe, nem kapkodták el :)

    sőt inkább ;) annak aki ismeri a kutatások financilás háttereit.
  • babajaga #13
    Mér a kaméleon lehet piros zöld kék sárga, lehet hogy ez az őse.