Hunter

Új űrrepülőt tervez Jim Benson

Az űrturizmus egyik úttörője, a Benson Space Company áttervezte "Dream Chaser" elnevezésű szuborbitális űrrepülőgépét.

Jim Benson NASA HL-20-as orbitális egységen alapuló gépe már a múlté, az új Dream Chaser a NASA és az Egyesült Államok Légierejének X-2, X-15 és T-38 jelű repülőeszközeinek elegyéből fog kialakulni, mondván, hogy ezek egy "biztonságosabb és jobb" űrjárművet eredményeznek, hiszen a fenti gépek legjobb elemeit és tulajdonságait igyekeztek ötvözni az új Dream Chaserben.


Ilyen volt...
A szintén Benson által alapított SpaceDevből kivált, kifejezetten az űrturizmusra fókuszáló Benson Space Company az anyacéggel közösen lefolytatott öt hónapos tanulmánysorozat után kötelezte el magát az új dizájn mellett, ami valóban áramvonalasabb a korábbinál. Az eredeti tervezet inkább egy mini-űrsiklóra hasonlított, lévén, hogy a HL-20 a szovjet BOR-4 koppintása, melyből később a BOR-5 és végül a Buran is kifejlődött.

Ehhez képest az új gép első ránézésre inkább a SpaceShipOne által felvázolt irányzatot látszik követni, amit jelenleg Richard Branson építget tovább Burt Rutannal, az első sikeres magán-űrrepülőgép tervezőjével.


... ilyen lesz ...
Benson elmondása szerint a váltás, mivel még a projekt korai szakaszában zajlott le, nem okoz semmilyen fennakadást, sőt az új külső mellett is tartani tudják ütemtervüket, mely szerint az első kereskedelmi űrrepülésekre már 2009-ben sor fog kerülni.

Az új Dream Chaser nem csupán karcsúbb, de könnyebb is elődjénél, pozitívan alakítva a hibrid rakétahajtóművekkel szerelt gép fogyasztását, ami függőlegesen száll fel, majd siklórepülésben tér vissza a kilövés helyszínére.

A gép legalább 105 kilométeres magasságig emelkedik, majd miután megmártózott a világűrben, megkezdi sülyedését, ami a siklórepülésnek köszönhetően a lehető legkisebb G erőket méri a vállalkozó kedvű és viszonylag tehetős utasokra. Számos jókora köralakú ablakot helyeznek el a az utasfülkén, hogy az űrturistáknak megfelelő kilátást biztosítsanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • floatr #32
    A nevet először kicsit kapkodva olvastam Jim Henson-nak (a muppet show kitalálója), és azon gondolkodtam h egyrészt csóri halott, másrészt meg elképzeltem h milyen űrhajókat tervezhet a szőrmókoknak :D
  • Kellwin #31
    Horvát Viktor pornósztár Gyöngyösön
  • L3zl13 #30
    Benson cégének oldalára gondoltam, ami be van linkelve a cikkben is.
    BensonSpace.com Spaceships
  • dara #29
    Mármint a NASA oldalán? Mert ott egy rohadt szó sincs a BOR-4-ről, csak a korábbi (az oroszokat megelőző) amerikai eszközökről.

    Itt említik, hogy van némi köze hozzá. De egyáltalán nem másolás, emellett a '90-es évek eleje/közepe óta az ISS program keretében a NASA és az Orosz Űrkutatási hivatal közösen dolgozik egy mentőűrhajón (CRV), szintén a BOR-4 alapjain. Ennek a programnak egyik mellékága a HL-20 PLS. Akkor meg megint nem másolás, hanem kooperáció. Csak ahogy nézem mostanában szokássá vált minden amerikai fejlesztésre azt mondani, hogy másolás/koppintás.

    Azt egyébként sosem értettem miért baj az ha valaki átvesz egy jó megoldást, legyen az pl aerodinamikai, mint jelen esetben. Arról megfeledkezik mindenki, hogy a lifting body-nak bizony igen komoly előzményei vannak amerikai oldalon is.
  • Tetsuo #28
    Ezt a köcsög faszt nem moderálja ki senki??
  • KERI 15 #27
    Helló!
    Ha valaki szereti az onlyne stratégiai játékokat akkor regisztráljon itt:
    http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri!
  • L3zl13 #26
    "Azért ez a kijelentés nem éppen helytálló: "HL-20 a szovjet BOR-4 koppintása"

    A cég saját honlapján is ez van. Ők már csak tudják.
  • dara #25
    Azért ez a kijelentés nem éppen helytálló: "HL-20 a szovjet BOR-4 koppintása

    Az amerikaiak már az '50-es évek óta kísérleteznek a lifting body-kkal (X-20 program 1957 október 24-én indult), a BOR-4 meg a '80-as évek terméke, a BOR-1 is '69-ben repült először.

    Egyébként nem tudom miből gondolják, hogy már bevált eszközök kombinációja egyértelműen jó lesz a célra. Főleg, hogy légköri eszközök részegységeit kombinálják egy használható légkörön kívüli eszköz reményében.
  • L3zl13 #24
    Ezen az elasztikusságon alapuló űrruhákon már a 60-as évek óta dolgozik a NASA.
    Wiki Space Activity suit

    Egyik ilyen terv az MIT-n fejlesztett Bio-suit:
    Wiki Bio-suit
    MIT Bio-suit
    CSmonitor Bio-suit
  • Ronny #23
    van linked a ruhához?