32
  • floatr
    #32
    A nevet először kicsit kapkodva olvastam Jim Henson-nak (a muppet show kitalálója), és azon gondolkodtam h egyrészt csóri halott, másrészt meg elképzeltem h milyen űrhajókat tervezhet a szőrmókoknak :D
  • Kellwin
    #31
    Horvát Viktor pornósztár Gyöngyösön
  • L3zl13
    #30
    Benson cégének oldalára gondoltam, ami be van linkelve a cikkben is.
    BensonSpace.com Spaceships
  • dara
    #29
    Mármint a NASA oldalán? Mert ott egy rohadt szó sincs a BOR-4-ről, csak a korábbi (az oroszokat megelőző) amerikai eszközökről.

    Itt említik, hogy van némi köze hozzá. De egyáltalán nem másolás, emellett a '90-es évek eleje/közepe óta az ISS program keretében a NASA és az Orosz Űrkutatási hivatal közösen dolgozik egy mentőűrhajón (CRV), szintén a BOR-4 alapjain. Ennek a programnak egyik mellékága a HL-20 PLS. Akkor meg megint nem másolás, hanem kooperáció. Csak ahogy nézem mostanában szokássá vált minden amerikai fejlesztésre azt mondani, hogy másolás/koppintás.

    Azt egyébként sosem értettem miért baj az ha valaki átvesz egy jó megoldást, legyen az pl aerodinamikai, mint jelen esetben. Arról megfeledkezik mindenki, hogy a lifting body-nak bizony igen komoly előzményei vannak amerikai oldalon is.
  • Tetsuo
    #28
    Ezt a köcsög faszt nem moderálja ki senki??
  • KERI 15
    #27
    Helló!
    Ha valaki szereti az onlyne stratégiai játékokat akkor regisztráljon itt:
    http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
    Nekem tetszik! Sztem megéri!
  • L3zl13
    #26
    "Azért ez a kijelentés nem éppen helytálló: "HL-20 a szovjet BOR-4 koppintása"

    A cég saját honlapján is ez van. Ők már csak tudják.
  • dara
    #25
    Azért ez a kijelentés nem éppen helytálló: "HL-20 a szovjet BOR-4 koppintása

    Az amerikaiak már az '50-es évek óta kísérleteznek a lifting body-kkal (X-20 program 1957 október 24-én indult), a BOR-4 meg a '80-as évek terméke, a BOR-1 is '69-ben repült először.

    Egyébként nem tudom miből gondolják, hogy már bevált eszközök kombinációja egyértelműen jó lesz a célra. Főleg, hogy légköri eszközök részegységeit kombinálják egy használható légkörön kívüli eszköz reményében.
  • L3zl13
    #24
    Ezen az elasztikusságon alapuló űrruhákon már a 60-as évek óta dolgozik a NASA.
    Wiki Space Activity suit

    Egyik ilyen terv az MIT-n fejlesztett Bio-suit:
    Wiki Bio-suit
    MIT Bio-suit
    CSmonitor Bio-suit
  • Ronny
    #23
    van linked a ruhához?
  • Sanyix
    #22
    Meg hogy a légkörbe lépő járművel mennek a holdra is, így fölösleges + súlyt cipelnek.
  • T0nk
    #21
    Pont ezt tervezik az amcsik most. Kivéve, hogy nem hagyják a gyorsító fokozatot föld körüli pályán, hanem csak egyszer használatos lesz. Constellation program: http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/main/index.html
  • Sanyix
    #20
    Nem kell semmit szerelni, egyszerűen dokkolni a modulokkal... és miért kéne egy ISS méretű monstummal a holdra utazni? Még a marsig is sok lenne... Pl így lehetne megoldani azt, hogy egy üzemanyagtöltő űrhajónak kelljen csak a földről felszállnia, meg egy kis utasszállítónak. Utasok átszállnak a földkörüli pályán parkoló űrhajóba, feltöltik üzemanyaggal, üzemanyagtöltő visszatér, űrhajó elindul, elmegy a holdra, majd vissza földkörüli pályára, dokkol az utasszállítóra, átszállnak abba, visszatér a földre, majd újra ugyanez elölről.
  • daveofgod
    #19
    elég macera lenne azt mind fölkörüli felvinni... gondold el, milyen lassa építik az ISS t. pedig már készen kéne lennie. Aztán ott hogyan szereled össze ? kézi csavarhúzóval? ,mert hogy olyan, amit a filmekben látni, űr szerelő dokk, meg ilyenek, biztos nem ebben az évszázadban lesz.
  • L3zl13
    #18
    "megfelelő nyomást nem úgy érik el, hogy felfújják a ruhát (attól rettentő esetlen lesz az ember mozgása), hanem rugalmas anyagokat használnak"

    No ez azért nem éppen példa nélküli a sci-fi filmekben. :D
  • Sanyix
    #17
    Miért nehéz kivitelezni? Legalábbis miért nehezebb mint az egyben indulást?
  • BiroAndras
    #16
    "Azt még mindig nem értem, miért nem az űrben szerelik össze a nagyobb Holdra menő űrhajókat."

    Mert sokkal nehezebb kivitelezni, mint azt gondolnád. Majd szépen fejlődik a technika, és előbb-utóbb ez is rutinfeladat lesz.
    Egyébként nemrég láttam egy új űrruha tervet, ami fényévekkel fejlettebb bárminél, amit akár a sci-fi-kben láthattunk. A fő trükk az benne, hogy a megfelelő nyomást nem úgy érik el, hogy felfújják a ruhát (attól rettentő esetlen lesz az ember mozgása), hanem rugalmas anyagokat használnak, amik szotrosan a testhez tapadva szimulálják a levegő nyomását, miközben egyáltalán nem gátolják a mozgást. Szóval van itt fejlődés azért.
  • BiroAndras
    #15
    Az első motoros repülőgép a próbaúton kisebb távolságot tett meg, mint egy 747-es hossza. A civil űrrepülés kb. ebben a szakaszban tart.
  • Lordboxi
    #14
    be vok baszva, gondoltam megosztom veletek csááááááááááááááááááááááááá, irány horány
  • Sanyix
    #13
    "Mert az eddigi bevált"
  • HUmanEmber41st
    #12
    Azt még mindig nem értem, miért nem az űrben szerelik össze a nagyobb Holdra menő űrhajókat. Ha több darabból áll, nem kell akkora induló tömeggel a Földről startolni, "csak" a földkörüli pályáról kell szökni..
  • juzosch
    #11
    Sztem ott kezdődik, ahol átléped a határt.
    De ne legyetek már telhetetlenek, valahol a magán-űrrepülést is el kell kezdeni, nem lehet egyből térugrással menni az andromédába.
  • Sanyix
    #10
    Hát sztem az űrrepülés a földkörüli pályán kezdődik, nem csak egy űrugrásnál, ahol 2 percet van az ember az űrben...
  • Balu0
    #9
    A vicc az, hogy az oroszok simán tudnak egy szoyuz / proton párossal 300 milla amcsi dollárért hold megkerülő túrát... felmész a szoyuzzal, utánad lőneke a protonnal egy gyorsító fokozatot, és már mehetsz is...

    Maga a szoyuz kabin eleve már holdutazáshoz, és direkt visszatéréshez lett tervezve...

    KVP: Azért a holdra eljutni nem anniyra egyszerű.. elég nagy gyorsító fokozat kell hozzá.. A SaturnV amivel az Apolló-t fellőtték nem véletlenül máig a valaha épített legerősebb rakéta. 5 db F1 hajtóműve volt az első fokozatnak, aminek DARABJA akkora tolóerőt ad mint a teljes Űrsikló a két SRB-vel :D
  • kvp
    #8
    "Engem nem nyűgöz le túlzottan. Tényleg csak arra jó, hogy túristákat vigyenek fel. Általánosan használható, műholdak feljuttatására is képes űrrepülőket szeretnék látni magántőkéb"

    Muholdakat barki fel tud loni, meg az ESA is. Viszont embereket felvinni jelenleg csak az oroszok, a kinaiak es ha valaki bator (orult) akkor az amerikaiak tudnak. Ha megszuletik a magan urrepules akkor egyre gyakoribb lesz, hogy valaki nem azert megy fel, mert szukseg van emberre, hanem mert o akar ott lenni. Igy nagyobb esely van egy uj holdraszallasra is, hiszen nem robotokat kulozgetnenek, hanem emberek mennenek.

    Egyebkent nem ertem miert nincs meg tele a Hold tavvezerelt robotokkal. Kozel van, tehat nem kell MI, siman lehet radion iranyitani oket, ha az ur szeleig sikerul feljutni akkor onnan mar olcso a holdra kuldeni valamit. Az ur szelen pedig ott az ISS, tehat oda akar minden progress vihetne egy kis hold szondat, amit helyen raknanak ossze es mar mehetne is. Ha van egy halom tavvezerelheto robot akkor az emberek kenyelmesen a Foldon maradva rakhatnanak ossze egy holdbazist. (Ha nagyon lustak maradhatnak Las Vegas mellett ahol most is dolgoznak az iraki UAV pilotak.)

    Alapvetoen csak politikai kerdes amiert meg nincs fix holdbazis. Egy maganember viszont megepithetne, csak azert hogy legyen. Kesobb viszont lenne mire hasznalni.
  • valamit
    #7
    Majd ha ezek hasznot hoznak, akkor lehet, hogy Hold körüli útra is csinálnak hasonlóakat ;)
  • valamit
    #6
    "amit jelenleg Richard Branson építget tovább Burt Rutan, az első sikeres magán-űrrepülőgép tervezőjével." - RutanNAL.
  • emp
    #5
    Mégtöbb műhold? Lassan nem fogjuk látni a műholdaktól az igazi. Aztán a felszálló űrrepülőknek majd szlalompálya lesz belőlük. :DDD
  • L3zl13
    #4
    Engem nem nyűgöz le túlzottan. Tényleg csak arra jó, hogy túristákat vigyenek fel.
    Általánosan használható, műholdak feljuttatására is képes űrrepülőket szeretnék látni magántőkéből.
  • magyarszurke
    #3
    szerintem olyan,mint a v-2
  • tbs1001
    #2
    Jaja, készül a nyaraló is: Bigelow Galaxy... ;)
  • Balu0
    #1
    Jól van, helyes helyes, beindul a verseny.. jön a SpaceshipTwo, most ez, ugye a Falcon1 meg már szinte kész..

    Megyünk mi még az űrbe nyaralni...