Hunter

500 millió dolláros hajóroncsot találtak

A történelem talán legnagyobb elsüllyedt kincsét találták meg és szállították az Egyesült Államokba az Atlanti-óceán meg nem nevezett pontjáról.

A gyarmatosítás időszakából származó 17 tonnányi ezüst és arany pénzérme a becslések szerint 500 millió amerikai dollárt ér. A zsákmányt egy amerikai magáncég, az Odyssey Marine Exploration mondhatja magáénak. A cég több száz műanyag tárolóban szállította az Államokba a mélyből kiemelt kincseket. A több mint 500 000 érme az Odysseys elnöke, Greg Stemm szerint darabonként átlagosan 1000 dollárt érhet meg a gyűjtőknek és befektetőknek.

Az érméket vizsgáló szekértők szerint páratlan leletre bukkant Stemm és csapata. Biztonsági okokra hivatkozva a cég nem adott ki részleteket a roncsról és a helyszínről, a feljegyzésekből azonban arra lehet következtetni, hogy egy 400 éves hajóról van szó, ami az angol partoktól nem messze, egy a gyarmatosítás korában forgalmas kereskedelmi útvonalon süllyedt el. Nemzetisége, mérete és kora még bizonytalan, nyilatkozott Stemm a Discovery-nek.

A roncs olyan vizeken található, ami egyetlen ország fennhatósága alá sem esik, állítja Stemm, tagadva, hogy arról a hajóról lenne szó, amit a La Manche csatornán találtak és nemrég nyújtottak be kérelmet a brit hatóságokhoz a roncs kizárólagos feltárási jogainak megszerzéséért. A kérelemben az áll, hogy a cég valószínűleg egy 17. századbeli kereskedelmi hajó roncsaira bukkant, ami értékes rakománnyal a fedélzetén sűllyedt el Anglia dél-nyugati csücskétől 65 kilométerre. A szövetségi bíró múlt hónapban járult hozzá a jogok megadásához.


A "Fekete hattyú" névre keresztelt projektet nagy titkolózás övezi az Odyssey részéről, az érmék típusáról, címletéről és a kibocsátó nemzetről sem árultak el semmit. Az eddigi legnagyobb hajóroncs zsákmány egy spanyol galleonról, a Nuestra Senora de Atocha-ról került elő, amit egy hurrikán küldött a hullámsírba Florida Keys közelében 1622-ben. Mel Fisher kincsvadász talált rá 1985-ben, a jelentések szerint 400 millió dollár értékű érmét és egyéb tárgyakat hozva a felszínre.

Az Odyssey nagy valószínűséggel vissza fog térni a mostani zsákmánya helyszínére, ahol régészeti munkákat is lefolytatnak, részletesen dokumentálva a helyszínt, melynek kiemelkedő történelmi jelentősége van, taglalta az Odyssey ügyvezetője, John Morris. Az egyetlen cég formában működő kincsvadász társaságra már nagyon ráfért a felfedezés: legutóbb 2003-ban találtak több mint 50 000 érmét és egyéb műkincseket, melyből több milliós bevételre tettek szert. Ezt követően azonban rengeteg veszteséget számoltak el, különösen a 2005-ös és 2006-os években, ami elsősorban költséges, ultramodern hajó és robot-tengeralattjáró flottájuknak köszönhető.

Az Odyssey talán az egyetlen, aki több nagy fogást is jegyez, általában egy-egy kincsvadász csapat egyszer talál bele egy nagy jelentőségű felfedezésbe. Stemm cége januárban kapta meg a spanyol kormány hozzájárulását egy felfüggesztett kutatásuk folytatásához, ami a HMS Sussex roncsainak felderítésére irányult. Ez volt az angolok vezérhajója a franciák ellen folytatott 1694-es háborúban, ami végül Gibraltár közelében, egy viharban lelte végzetét. A történészek szerint a 48 méter hosszú hadihajó 9 tonna aranyérmét szállított, hogy ezzel vásárolja meg a dél-kelet franciaországi Szavója hercegének szövetségét. Az Odyssey szerint ezek az érmék szintén megérnének legalább 500 millió dollárt, egy történelmi megállapodás értelmében azonban ezen az összegen meg kell osztozniuk a brit kormánnyal. A cég az első 45 millió dollár 80%-át tehetné zsebre, majd minden egyes érme értékének felét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)