Hunter

Kristályokkal navigáltak a viking hajósok

Különleges kristályokat, úgynevezett napköveket használhattak a vikingek a navigációhoz, amikor a Napot köd vagy felhők takarták, véli egy magyar kutatás.

Az egykor rettegett hajósok egy évezreddel ezelőtt iránytű híján nappal a Nap állása alapján tájékozódtak. Egyes régészek szerint amikor az időjárás kedvezőtlenre fordult, a hajósok az égbolt polarizációjára hagyatkoztak, akárcsak bizonyos rovarok, és kettősen törő dikroikus kristályok segítségével figyelték az égboltot, mellyel be tudták azonosítani a felhők, vagy köd által eltakart Nap pozícióját. A napkő elmélet lassan 40 éves lesz, azonban számos tudós erős szkepticizmussal kezeli.

A fényképezés során is használatos szűrők kizárólag azokat a fényhullámokat engedik át, amelyek egy irányból érkeznek. Miután a Föld felszínére érkező napsugarak egy része polarizált, és ezt a felhők vagy a köd csak részben fogják fel, a szűrő segítségével meghatározható annak a fényforrásnak az iránya, ahonnan a fényhullámok eredetileg érkeztek

Az ELTE TTK Biológiai fizika Tanszékének munkatársa, Horváth Gábor kollégáival azonban a gyakorlatban is kipróbálta a módszert, egy teljes hónapon át tanulmányozva az égbolt polarizációs mintázatait a spektrum látható tartományában a Jeges-tengeren. Maga a polarizáció nem látható szabad szemmel, viszont a kettős törésű kristályok, mint a kordierit, turmalin vagy kalcit alkalmazásával a fénysugár két komponensre bontható, egy hagyományos és egy nem hagyományos sugárra.

A kutatók megfigyelései szerint a kristályokkal valóban megállapítható a Nap helyzete az égen erősen felhős, vagy ködös körülmények között is. Elsőként a vikingek által is bejárt helyszínen 180 fokos látószögű képalkotó polarimetriával felmérték a teljes égbolt látható fényű polarizációs mintázatait, mellyel egy adatbázishoz jutottak, amiben minden olyan meteorológiai és megvilágítási helyzet szerepelt, amivel az egykori hajós nép navigátorai találkozhattak.

A kutatás ezután a laboratóriumban folytatódott, ahol megvizsgálták, hogy az emberi szem mekkora pontossággal képes különböző kettőstörő kristályokkal meghatározni a részlegesen poláris fény irányát különböző polarizációfokok függvényében. Ezek alapján újra előkerültek a mért égbolt polarizációs minták, melyek navigációra alkalmas pontjainak száma alapján kijelenthető, hogy a feltételezett módszer alkalmas az adott pontosságú navigációra, vagyis arra, hogy a fent felsorolt kristályokon keresztül elemezve az égboltfényből meghatározhassák a nem látható Nap irányát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cuchulainn #31
    Nem, a madarak nem így tájékozódnak. (Hasonlóan, de másképp). A polarizált fényt a rovarok és más ízeltlábúak használják ilyen módon. Az összetett szem nagyon hatékony ilyen tekintetben, egy rovar még kilóméter vastag felhőtakarón keresztül is pontosan látja, hogy hol a nap.
  • loga #30
    Pontosan!
    Mint, ahogyan a legtobb ember nem tudja hogyan mukodnek a minket körülvevő dolgok mégis használják.
    pl.: TV kamera telefon...lehet hogy tudják áram kell hozzá meg még egy két dolgot de nem fogja tudni elmondani a mukodési elvét. Ezáltal javitani sem tudja.
    Auto majdnem mindenkinek van megsem szerelik az autot mert azt nem tudjak csak felhasznalni.
  • stain #29
    Horváth Gábor régóta a polarizált látással foglalkozik, könyve is van a témában, bár az nem laikusoknak szól. A viking témát nem ő találta ki, ő csak bebizonyította, hogy gyakorlatilag is lehetséges. Egyébként elég fura az ürge, nem csodálom, hogy a sarkvidéken érzi jól magát :)
  • Inquisitor #28
    "Valahol azt olvastam, hogy elvileg a galambok is valahogy így tájékozódnak, csak nekik nem kell hozá szűrő."

    Úgy emlékszem valami fémszármazék van a szemükben, ettől kvázi "látják" a mágneses mezőket vagy mi.
  • Diocles #27
    Nem arról van szó, hogy a polár szó lemaradt, hanem a polárszűrő is tökmást csinál.
  • Alec #26
    a tüzet is ismerték anélkül, hogy tudták volna milyen folyamatok játszódnak le az égés során
    de ahhoz se kell biológusnak lenni, hogy tudd például egy kamillatea jót tesz ha fáj a torkod
  • lyesmith #25
    Az ötlet hogy a vikingek kristályokat használtak a nap helyzetének meghatározására a "Hrafns Saga"-ból származik.
    "... az ég felhős és viharos volt ... A király körbenézett de nem látott kék eget ... a király elővett egy napkövet (solstenen) és feltartotta és a kövön keresztül meglátta hogy hova süt a nap."

    Polarizációra hajlamos kristályok (főleg kalcitkristályok) találhatók Norvégiában és Izlandon. A gondolat, hogy ezeket a vikingek használták már évtizedek óta köztudatban van és sokan próbálták a gyakorlatban is bebizonyítani hogy lehet vele navigálni. Most ez egy magyar kutatónak sikerült.

    Azért részletek jók lennének tekintve, hogy az, amit a cikkben leírtak az nem újdonság.

    http://www.polarization.com/viking/viking.html
  • roliika #24
    Semmi baj..hát tudod mi primitívek vagyunk a vikingekhez képest, ők mindenkit megelőzve tudták mi az a polarizáció, simán felhasználták, kristály tűzhejeken főztek...viláágooos...aki alszik nem álmoos.
  • Tetsuo #23
    Hát ja, én ide csak infós hírekért, meg fórumért járok.. bár lehet h infós hírnek lenne jobb alternatíva.
    Indexet, Origót meg soha nem olvasok :)
  • sathinel #22
    Hm az lehet hogy index neked jobban tetszik de ezen a lapon látod a hozzászólásokat. Nem mindegy a lap hozzáálása. És mint látod itt mivel átbeszéljük máris tudjuk hogy valami kimaradt. :D Én ezért járok ide és nem máshová. Kevés lap van ami normális fórumot enged, illetve nem moderálják agyon.

    Egyébként nem semmi hogy a mai tudománnyal is kísérletezni kell hogy miképp lehetett ez, ők meg akkoriban fizika nélkül csinálták. És még amerikát is megjárták.