Hunter

Műholddal Noé bárkája nyomában

Egy rejtélyes törökországi hegyoldali objektum a célja annak a bújócskának, mely bibliai vonatkozásokkal rendelkezhet. A nagy magasságban repülő kereskedelmi QuickBird műhold megkezdte az Ararát-hegy leképezését, a kutatás célja, hogy megleljék Noé bárkájának lehetséges maradványait.

Már a negyvenes években is készültek légi felvételek, azonban egy kémműhold nem is olyan régen készített sorozata is valami szokatlant mutat - egy kis furcsaságot, ami kiérdemelte az "Ararát anomália" címet. A mostani kutatás feladata a fényképeken látható különös folt azonosítása. Lehet hogy csak egy természetes, bár figyelemre méltó geológiai formáció, más részről viszont az anomália egy klasszikus mese elbeszélése is lehet, mely a bibliai időkbe nyúlik vissza.

A legtöbb biblia tudós és a Közel-Keletet kutató régészek és történészek Noé bárkáját és a világot elborító áradást úgy tekintik, mint szájhagyomány alapján terjedő történetet. Ahogy a bibliában leírták, Noé egy hatalmas hajót épített családjának és az állatoknak, megmentve őket a 40 napon és éjjen át tartó özönvíztől. Amikor az ár elvonult, ahogy a Teremtés Könyve írja, a bárka megállapodott Ararát hegyei közt. A valódi kutatás mögött Porcher Taylor a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) főmunkatársa és agytrösztje áll, aki a műholdas felderítés és a diplomácia szakértője. Taylor évekig dolgozott, hogy kikényszerítse a CIA-tól a műholdas felvételek és más, az Ararát-hegyen talált azonosítatlan kiemelkedéssel kapcsolatos adatok titkosságának feloldását. Valójában a titkolózás 1949-ben kezdődött, amikor a légi felvételek valamit megmutattak 5000 méteres magasságban az észak-nyugati fennsíkon. A későbbi években két nagyteljesítményű hírszerző műhold - 1973-ban a Keyhole-9, 1976-ban a Keyhole-11 - irányította kameráit a hegyre. Az általuk készített felvételek nagy izgalmat keltettek a fotóelemzők körében. Az anomália több mint 183 méter hosszú, mondta Taylor, legalábbis a képeken látható része. A fotóelemzők egy hajó szerkezetét vélték felfedezni a képeken, bár ezek a fotók pillanatnyilag titkosítottak, így nehéz bármit is mondani.

"Szeretném megoldani az Ararát anomália elhúzódó rejtélyét, nem számít mi is az" - nyilatkozott a SPACE.com-nak.

1999-ben és 2000-ben az IKONOS űrszonda készített felvételeket a hegyről és a kérdéses objektumról, ám azok nem oldották meg a rejtélyt. Most egy másik kereskedelmi műhold lencséi állnak lesben. A QuickBird 2001 októberében állt pályára és a világ legnagyobb felbontással rendelkező műholdjának tartják. Jelenleg felhők homályosítják el látását, így nem csoda, hogy Taylor türelmetlenül várja, hogy tisztuljanak a látási viszonyok az Ararát-hegy fölött.

"A fennsíkot állandó felhőtakaró borítja. Ahol az a valami elhelyezkedik, az alapvetően egy gleccser, egy állandó jégsapka 5000 méteres magasságon, az Ararát egyedülálló és felfedezetlen része. Meg kell várnunk, hogy ideálisak legyenek az időjárási körülmények" - mondta Taylor, aki arra számít, amint a QuickBird elkészíti felvételeit előnyösebb helyzetbe kerülhet, hogy meggyőzze a Bush kormányzatot a korábbi Keyhole műholdfelvételek titkosságának feloldásáról. Erre talán nem is kell sokáig várnia. Jövő hónapban a Nemzeti Térképészeti Hivatal nagy mennyiségű Keyhole-7 és 9 képeket hoz nyilvánosságra. Kis szerencsével az Ararát-hegy felvételei is előkerülnek. Taylor megfigyelő csapatának vezetője a Boston Egyetem professzora Farouk El-Baz, aki az Apollo programban vált ismertté, részt vett a Hold leszállóhelyének kiválasztásában, a kiképzésben és a vizuális megfigyelések felügyeletében. El-Baz felidézte beszélgetését az egykori Apollo 15-ös James Irwinnel, aki halála előtt 6 expedíciót vezetett a bárka felkutatására. "Irwin elmondta, hogy látott valamit. Úgy érezte egy felborult hajó lenyomatát látja a földön" - mondta El-Baz, aki azonban hű maradt elveihez és elsősorban a tudományos adatokra vár.

"Abszolúte semmi megkérdőjelezhetőt nem láttam az eddigi felvételeken. Minden egyes részletét meg tudok magyarázni, mint természetes hópárkány vagy egy-egy árnyék" - mondta. Egy ilyen leletet övező érdeklődés és a történelmi értéke azonban mindenképpen érdemessé teszi a felderítés lefolytatására, tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bohun #26
    Istenem, hülyék. Az egész történet csak képletes, ahogy a Biblia nagyrésze is.:P
  • Deus Ex #23
    Üdv.

    Nem reklámozni kívánok, kérem bennhagyni!

    A szeptemberi Természet Világa részletesen foglalkozik a mitológiai özönvizek kérdésével.

    További kellemest.
  • bende #21
    Nos. A nagy viztömegre van megoldás. A kéreg átlagos magassága -2000 m alatt van. A Biblia szerint az özönvíz végén nagy felemelkedések - sűlyedések voltak. A sok víz a -2000 méterre ment el.
  • Ron Ragm #20
    van benne valami:)
  • gz8 #19
    Na, hol marad a fénykép? Milyen cikk az ilyen?!

    :))))
  • Deus Ex #18
    Nem vagyok sem ufoo hívő, sem ufoo tagado.
    Bizonyítsanak pro vagy kontra.
  • Deus Ex #16
    Morgen.

    Most került nyilvánosságra, a világ vörösebbik felén. Néhány évvel ezelőtt a kínai állampolgárok nem tudták, hogy már járt ember a Holdon..

    További kellemest.
  • Bonewerkz #15
    erdekes, hogy 1949ben levetitett film most kerult nyilvanossagra....
    amcsik tuti, hogy titkolnak 1 rakas dolgot....
    en az egeszet ugy kepzelem el, mint a Frigylada (a film)vegen, amikoris a Frigyladat betettek a tobbi titkos dobozka koze, amibol annyi volt, hogy elfoglaltak 1 egesz bazi nagy raktarat... szerintem valami hasonlo lehet mondjuk az amcsiknak pl. a deli.sarkon...
  • gz8 #14
    Sokkal kevesebb állatfajról tudtak! Ez jó! :-DD
  • gz8 #13
    Ekkora szamárságot is régen hallottam :-DDDD

    Miért menjen fel Noé az Ararátra?

    Öreg, ha legalább a cikket elolvastad volna... Az Araráton feneklett meg a bárka!

    ROTFL!