39
 • abelr
  #39
  be van osztva, ne legyen nagy a sokkhatas.
 • Cuchulainn
  #38
  Azt azért ügyesen elfelejtették megemlíteni, hogy mégis mekkora is ez a berendezés ami "egy kis háztartási készüléket" működtet. Mert ha mondjuk szoba nagyságú akkor nem állunk olyan jól vele...
 • babajaga
  #37
  Kis házi töke tokamakok.
 • babajaga
  #36
  "Egy lezárt tartályból nem szökik meg se a He2, se a H2"

  Akkor csicseregd el nekem ha több napig kilövőállványon áll az űrrepülőgép miért kell utántöltemi a hidrogént.Számtalanszor volt erről szó.
 • A1274815
  #35
  A He2 tényleg nem szökik meg mert nem létezik. A He illetve a H2 viszont igen akárhogy is zárod le a tartályt, egyszerűen annyíra kicsike és mozgékony atomokról van szó, hogy egyszerűen át megy a tartály falán.
 • sathinel
  #34
  Japánoknál házi hidrogén erőműveken gondolkoznak. Ha ezzel fűtessz, melegíted a vizet, elektromosságot termelsz, és a kocsid üzemanyagát is termeled, akkor kb 30-40%-al csökkenhet egy háztartás fentartási költsége.
 • sathinel
  #33
  De szökik. Vagyis az autógyártók is ezt mondták mikor a teknikáról kérdezték őket. Nem nagyon, de egy teljesen lezárt tartályból is ereszt. A 3. évezredben volt egy jó cikk ezekról a tartályokról
 • Tetsuo
  #32
  "Kellementlen tulajdonsága az, hogy még a héliumnál is könnyebben megszökik a tartályokból.."
  Egy lezárt tartályból nem szökik meg se a He2, se a H2.
 • babajaga
  #31
  A hipo gyártásnál nem használnak higanyt. Higanyt akkor használnak ha a nátriumot fel akarják fogni nátronlúg gyártáshoz.A higany arra kell hogy amalgámot képezzen a nátriummal. A hipo nátriumhipoklorit ott a nátrium a hipoban marad.
 • babajaga
  #30
  Hogyan zárod ki az oxigént mikor ott van a vízben? Az izzó vas szétbontja a vízet alkotóira majd azon a hőmérsékleten robbanásszerűen egyesülnek is.
 • unknown nick
  #29
  "pl nem tudom már hol láttam pár hete: terveztek egy olyan buszt amit egy 1.9es sima dieselmotor mozgatott. közvetve, mivel ez csak a generátort hajtotta, az meg pár villanymotort, amivel városban tökéletesen jól elrobogott a busz. a lényege annyi volt, hogy a dieselmotor egy számára ideális fordulaton járt és minimális szennyező anyagot juttatott a levegőbe a leadott teljesítményhez képest."

  Az ilyen megoldásokat nem az energia, üzemanyag megtakarítás miatt használják, hanem inkább ott, ahol a villanymotor nagy kezdeti indítónyomatékára van szükség.
 • Dj Faustus #28
  Olvasd el.
  Míg a hidrogénnél 4,1 térfogat% elegendő a gyulladáshoz, benzinnél ez az érték 1 térfogat%. Viszont a hidrogén nagyobb térfogat%-intervallummal rendelkezik, mint a benzin.
  további adatok
 • Epikurosz
  #27
  Ezt gondolom nem bacikkal fogják mehajtani, ha igaz lesz.
 • Epikurosz
  #26
  mond ide be a lényeget
 • Dj Faustus #25
  Hidrogén, benzin (gasoline), és egyéb üzemanyagok tulajdonságai - ajánlom tanulmányozásra a Flammability limits, volume% részt...
 • Epikurosz
  #24
  Butaság.
  akkor benzinnel mennének az űrhajcsárok.
 • Kagemusha
  #23
  Azt te csak hiszed! Nezz meg egy Zeppelin leghajorol keszult felvetelt, amint eppen elég...
 • roliika
  #22
  Vízgáz izzó fasz énre fuvatásával nagy mennyiségben előállítható hidrogén, oxigén kizárásával. Akár otthon is. :)
 • juhand
  #21
  Már látom mikor felrobban az első üzemanyag cellás laptop, az mekkora buli lesz. Nem akkorát fog szólni mint a csicska Li-ion aksik.
 • kvp
  #20
  "A folyamatot úgy hívják, hogy elektrolízis. ... A végén lesz sok hipód, és felül a gázban sok hidrogén, ami tényleg robban. Plusz a higanygőz, ugye."

  Van egy jobb megoldas is, ket elektrod es semmi higany. Az egyik oldalon oxigen a masikon hidrogen. Elonye, hogy nem keletkeznek kornyezetszennyezo anyagok a folyamat soran. Ugyanez platina katalizatorral meg jobb hatasfokkal mukodik. A hidrogenes uzemanyagcellak jo resze eltero elektronikaval kepes elektrolizisre is.

  A bakterialis enzimek ugy mukodnek mint az oxigentermelo bakteriumok amikbol meg van par ausztralia kihalt tengerobleiben. Csak ezek hidrogent gyartanak oxigen helyett, de ugyanaz a csalad.

  A tartos megoldas pedig a fuzios atomeromu, valamilyen engergiatarolasi moddal, ilyen pl. a hidrogen, mivel ennek van a legkisebb tomege a szabad elektronjaihoz viszonyitva. (a deuterium kivonasahoz amugy is legegyszerubb az elektrolizis, tehat egy telep kepes lenne a fuzios reaktor uzemanyaga mellet sok elegetheto hidrogent is eloallitani)
 • Epikurosz
  #19
  A folyamatot úgy hívják, hogy elektrolízis.
  Cellákban megy a dolog, sós víz folyik a cellában, felül fém katódok, alul gumiszőnyegen folyó higany, mint anód (vagy fordítva) között.
  A végén lesz sok hipód, és felül a gázban sok hidrogén, ami tényleg robban. Plusz a higanygőz, ugye...
  A Budapesti Vegyiműveknek volt (van) elektrolízis üzeme (az "Illatos" úton).
 • babajaga
  #18
  A benzint látod és érzed a szagát a hidrogén sokkal veszélyesebb!
 • A1274815
  #17
  1mol (1g) H előállításához 96000 Q töltés szükséges min. 2 volton. Azaz min. 120000J ~ 0,033kWh és ez még csak egyetlen gramm.

  A hidrogén nem alternatív energia forrás csak egy alternetív energia hordozó. Amúgy meg színtelen szagtalan, nagyon gyors mozgású, könnyű gáz. Kellementlen tulajdonsága az, hogy még a héliumnál is könnyebben megszökik a tartályokból, ráadásúl észre sem lehet venni és gyúlékony, ha ég akkor a lángja infravörös tartományba esik azaz nem látod csak élrzed, ráadásul 3000°C körüli a láng hömérséklete.

  Inkább benzint kéne csinálni szénből és hidrogénből elektromos áram segítségével, az kevésbé veszélyes. Energia forrásnak pedig ott vannak a fisszíós erőművek, remélhetőleg hammarosan a fúziós erőművek is, továbbá a szél- és a vízerőművek.
 • ProClub
  #16
  Nem olyan drága a víz bontása, egy kevéske áram és persze víz kell hozzá, maga a cella előállítása és a baktériumok megfelelő elhelyezése lenne a probléma az otthoni előállításnál. Ennek ellenére persze lehetne, de nem érné meg valószínűleg otthon ilyet gyártani.
 • T0nk
  #15
  Arról nem is beszélve, hogy ugyanez az ötlet dízelmotor helyett üzemanyagcellával teljesen hangtalan. Igaz, az egyelőre még nem olyan hatékony, és drágább. Egyelőre.
 • who am I 7
  #14
  azokat az embereket mind meg kellene ölni, és már mehet is a bio"benya"
 • waterman
  #13
  van még mit fejleszteni ezen.. egy kicsit még azért agyalhatnának a közelebbi jövőn.
  pl nem tudom már hol láttam pár hete: terveztek egy olyan buszt amit egy 1.9es sima dieselmotor mozgatott. közvetve, mivel ez csak a generátort hajtotta, az meg pár villanymotort, amivel városban tökéletesen jól elrobogott a busz. a lényege annyi volt, hogy a dieselmotor egy számára ideális fordulaton járt és minimális szennyező anyagot juttatott a levegőbe a leadott teljesítményhez képest. egy valódi hibrid megoldás. és még nem is lehet annyira veszett drága. meg még hangja sem lenne olyan nagy. meg biodiesel jó sokáig lesz még.
 • qtpman
  #12
  EMBEREK!!mert a benzin nem veszélyeeees?? hát szntem nagyobbat robban mint a hidrogén
 • Komolytalan
  #11
  És mivel bontasz vizet? Lehet kicsit többe kerülne, mint megvenni a hidrogént:-)
 • Zro
  #10
  Egyelőre biztosan nem fognak semmilyen alternatív környezetbarát energiaforrást az olajjal szemben engedni elterjedni szerintem. Olvad a jég, s alatta még rengeteg olaj van. Ez csak amolyan parasztvakítás, hogy nesztek ilyen is van :) A környezetbarát, olcsó energia nagyságrendekkel kevesebb pénzt hozna nekik, mint az olaj amit csak fel kell hozni, s a nyakunkba önteni :)
 • T0nk
  #9
  Felrobbansz. Pont úgy mint a hálivúdi filmekben. Kicsi kocc, és piroteknikailag megtervezett dizájnrobbanás, egymás után többször, több kameraállásból, lassítva stb.

  <FLAME>Nem kéne bevenni egy kis külyeségcsillapítót?</FLAME>
 • AgentKis
  #8
  Azért az olajjal és a benzinnel ellentétben a hidrogén a háztartások nagyrészében előállítható ám. Csak vizet kell bontani... (Lehet, hogy a vízbontás nemsokára kikerül az iskolák tananyagából. )
  Viszont a tárolása nem egyszerű, de azt meg úgyis meg kell oldaniuk valahogy, ha árulni akarják.
 • bunny
  #7
  21% oxigén, 78% nitrogén és 1% egyéb dolgok (repülő, madár :D - viccet félretéve főleg argon). Igencsak molyfingnyi hidrogén van a levegőben.
 • Griphons
  #6
  Én úgy tudtam, hogy a levegőben eleve van némi hidrogén, tehát ez a 97% levegő + 3% hidrogén elég érdekes kijelentés, főként, hogy 4% hidrogénnél berobban a cucc...
  Nade majd az okosok megmondják, hogy a levegőnek eleve hány %-a hidrogén.

  Az olajcégekről meg annyit: ha az ilyen alternatív energiaforrások nem érnék meg az olajcégeknek, tuti, hogy meg se jelennének, úgyhogy e mögött is valami lobby lehet, ha ki tudtak jönni vele. Azt gyanítom nem lesz olcsóbb, mint a benzin vagy a gázolaj.
 • Yfel
  #5
  Az olajcegeknek tokmindegy, hogy hidrogent veszel, vagy benzint. A jovoben ugyanugy ok fogjak az energiankat kitermelni, ugyhogy nem kell oket felteni :o)

  Egyebkent ez egy kicsit gazos: "A hidrogén mennyiség rendkívül fontos, 4%-nál ugyanis már hajlamos a robbanásra." Ez mit jelent akkor, amikor a keverekkel kapcsolatos szenzor bemondja az unalmast? Felrobbanok az ut kozepen? :o)

  Van ezen meg mit fejleszteni.

  Y
 • papabear
  #4
  Mostanában megfigyelhető, hogy egyre több életképes alternatív energiaforrást mutatnak be. Szinte hetente hallani valamilyen új, igéretes megoldást. Talán a nagy olajüzletből élő kartellek is rájöttek, hogy már kevésbé éri meg fenntartani a jelenlegi rendszert annak bizonytalan és egyre drágább mivolta miatt.

  Pénzelni egy komplett háborút/politikai rendszert a stratégiai felügyelet megtartásáért az olajüzlet felett, egyre kevésbé kifizetődő.
  Jobban megéri nekik is ha inkább beszállnak az alternatív-energiaforrás kutatásokba és inkább abból húznak hasznot. -Márcsak azért is, mert az olaj előbb utóbb így is - úgy is elfogy.
  Mindenesetre én reménykedem...
 • Teppik Amon
  #3

  csak nehogy ezis valami olajmaffia raktárában végezze a frigyláda mellet
 • mikloss
  #2
  grat csak így tovább!
 • AranyKéz
  #1