Hunter

Lerántják a leplet az Apollo 11 baklövéseiről

Az Apollo 11-et az amerikai technika totális sikereként értékelték, a csinnadratta mögött azonban egy teljesen ellentétes történet húzódik meg, a primitív számítástechnika, az emberi mulasztások és mechanikai hibák egyvelege, ami majdnem tragédiába torkollott.

Az első Holdra lépők egy toll segítségével javítottak meg egy elromlott kapcsolót leszállóegységükön a Földre való visszatérés előtt. A történetről a brit Daily Mirror számolt be egy új dokumentumfilm beharangozójaként.


Buzz Aldrin, Neil Armstrong és Mike Collins

Az Apollo 11: The Untold Story című film lerántja a leplet az Egyesült Államok elvakult versenyszelleméről, ami nem volt tekintettel senkire és semmire - csak az lebegett a kormány és Richard Nixon elnök szeme előtt, hogy megelőzzék a szovjeteket. Ez jellemezte a történelmi 1969-es küldetést is, az egység még korántsem állt készen a kilövésre, ám az idő szorított, az űrhajó és legénysége nekivágott a nagy ismeretlennek. A kormány minden eshetőségre felkészült, Nixonnak a beszámolók szerint már készen állt egy a nemzethez szóló beszéd is, melyben bejelenti Neil Armstrong, Edwin E. Aldrin és Michael Collins halálának hírét.

A Hold felszínén állomásozó Armstrong és Aldrin véletlenül letörték egy áramkör megszakító kapcsolóját, melyről később kiderült, hogy nélkülözhetetlen az Eagle holdmodul felszállásához. Aldrin szerint az akkori merev, vaskos űrruhák miatt törhetett le a kapcsoló, kis híján megállt a szíve, amikor meglátta a földön a törött alkatrészt. Némi tanakodás után Aldrin végül a fémhegyüktől megfosztott golyóstollak egyikét tuszkolta a kapcsoló helyén keletkezett lyukba, mellyel sikerül benyomnia az áramkör megszakítót és végre elhagyhatták a Hold felszínét.


A modul átvizsgálása és a javítás alatt értékes üzemanyagot vesztettek, a nemrég közzétett dokumentumok szerint a leszálláskor már csak 15 másodpercre elegendővel rendelkeztek. A dokumentumok azt is elárulják, hogyan titkolta el a NASA űrhajósai elől, hogy visszatérési kísérletük hajszál híján hiábavaló volt, illetve bemutatják, hogyan rendelte el az amerikai kormány az asztronautákkal való kapcsolat megszakítását, amennyiben a katasztrófa elkerülhetetlenné vált volna. A nemzet vezetői nem kívánták bemutatni a világnak a világűrben sodródó amerikai űrhajósokat.

Aldrin beszámolójában azt is megemlíti, hogy társaival repülésük során láttak egy azonosítatlan repülő tárgyat, melyről a NASA már harminc esztendeje hallgat. "Volt valami odakint, ami elég közel volt ahhoz, hogy megfigyelhessük" - nyilatkozott Aldrin a dokumentumfilmet csütörtökön műsorára tűző brit Channel Five-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #294
    Nem tudom, van-e itt olyan, aki tagadná a holdraszállást. Nem is erről volt szó. Hanem arról, hogy pl. jópár fénykép olyan, mintha műtermi lenne. Mire is lett volna ez jó? Hogy látványosabb legyen a dolog, azaz "hatásosabb".
  • SHARK13 #293
    Na azt hiszem helyre kell tennem itt pár dolgot. Előszöris. Ha van egy megfelelő távcsöved,hozzá megfelelő szűrő amivel biztonságosan belenézhetsz,akkor a saját szemeddel is láthatod a Holdon hagyott cuccokat. Nagyon sok kísérletnél használták azokat a tükröket,amiket az űrhajósok fektettek ott le. Tehát már ennyi is több mint elég ahhoz,hogy aki kételkedik a holdraszállásban az beledugja a fejét a budiba és meghúzza a varázslatos kart. Mert oda való,aki ilyen ostoba.
    A fényképek bámulásához meg a középiskolai fizika is több,mint elég. Soroljam? Azért nincs tök fekete oldala semminek,mert a fény szóródik. A Holdnak is van légköre,igaz nagyon-nagyon ritka,de a fényszóródáshoz ez bőven elég. Reflexió is van a felszínről. És elhajlásról hallottatok már? Mert a geometriai optika csak ideál,még légüres térben is van elhajlás!!! Egyébként a holkőzet a ráeső fény 7%-át veri csak vissza,annyira fekete. Viszont a "megvilágítás" baromi erős,ezért használtak speciális szűrőket a felvevők lencséjén. Ezek elég nagy tartományban elnyelőek.
    A nyilvánosság számára publikált képeken mind utólagos munkát kell végezni,mert a nyerskép elég ronda. Erre már a 40-es években is megvolt a technika.
    Ez az egész megtagadom dolog divat lett. Egy undorító divat. Könnyebb ugatni,mint csak egy picit is gondolkodni.
  • cain #292
    ki van zárva. 69ben még nem találták fel se a fényképezőt, se a vakut, se a videót, se a fényt. ufók voltak. ez tuti. nekem elhiheted, én tudom. ;) :D
  • BiroAndras #291
    "Meg van egy ismert kép, amin az egyik űrhajós a Hold felszínén áll, szemben velünk, hátulról jövő fényben"

    Pl. használhattak lámpákat a filmezéshez, pont az árnyékok kiküszöbölésére (ha jól rémlik, van olyan kép, amin látszanak is).
  • BiroAndras #290
    "Nos, alább voltak linkelve."

    1 videót láttam, amiből nem volt kedvem kikeresni a képet. Közben mások már megtették, és azok a képek szerintem teljesen jók, csak szar minőségűek (a videó tömörítés se tesz jót nekik).

    "Mint látod, az egyik tényleg nagyon "gagyi", elmosódott (miközben a körvonal nem látszik annak)"

    A videotömörítés rendesen szétkenheti. Rendes képet kéne keresni.

    "Úgymond "rajzoltak" (látszanak az elmosódottabb képen), csak... elmosódottak. 'Nem tudták, hogy is nézhet ki az egész az űrből' - lehetne mondani."

    Azért egy atlaszuk csak volt már. Abból meg lehet rajzolni jól. Felhőt is gondolom láttak már. Ezen kívül ott voltak a Corona műholdak, és az Apollo tesztrepülések képei (amit már korábban belinkeltem). Tehát '69-ben már pontosan tudták, hogy hogy néz ki a Föld a világűrből.

    "Na, azért van egy kis különbség a "szabadszájú" kritikus hozzáállás, és az őrültség között."

    Erre próáltam már néhányszor rávilágítani, többnyire sikertelenül.
  • dez #289
    Pl.:


    Sziklák:
  • mrzool #288
    Linkelnél képeket? Előre is köszönöm.
  • dez #287
    Igen, ez is egy lehetséges magyarázat, de akkor pl. a holdkomp árnyékos oldala miért fekete (lehet, hogy nem minden képen, csak amiket láttam)?
  • mrzool #286
    "Pedig neki is feketének kellene lennie, mivel saját magát is árnyékolja..."

    Dez, ne legyél már ennyire láma! Szerinted a Hold világos talajáról nem verődik vissza semmi fény??? Kezdem azt hinni, hogy egy 8 éves értelmi szintjén van az összes moonhoaxer.

    És sorry a minősítésért, de ez már tényleg durva.
  • dez #285
    illusztráció