Hunter

Elvégezték az első arcátültetést

Franciaországban végrehajtották az első arcátültetést. A műtétet egy 38 éves nőn végezték el, aki még januárban egy kutyatámadás során elvesztette orrát, ajkait és állát.

A BBC jelentése szerint Franciaországban végrehajtották az első arcátültetést. A nő sérülései a súlyos torzuláson túl az evés és a beszéd műveleteit is komolyan hátráltatták. A hét órán át tartó operációban szöveteket, izmokat, artériákat és ereket távolítottak el az agyhalott donorról és ültették át a páciens arcára. Az orvosok hangsúlyozták: a páciens nem fog hasonlítani a donorra, de saját támadás előtti önmagára sem, sokkal inkább a két arc keverékét kapták végeredményül. A csontszerkezetek különbözősége miatt eleve nem láthatnánk viszont a donor képmását a befogadó arcán.

Technikailag már évek óta lehetséges az arcátültetés, azonban az etikai és pszichológiai kérdések annyi vitát robbantottak már ki, hogy élő emberen gyakorlatban csak most valósították meg először. Az eljárást amerikai, brit és francia szakemberek is kutatják, és megállapították, hogy egy másik ember arca alkalmasabb a transzplantációhoz, mint a beteg testének egy más területéről származó bőr, aminek más lehet a mintázata vagy a színe.

A franciák páciense minden részletre kiterjedő tájékoztatást kapott az eljárásról, mielőtt az elmúlt hét végén Amiens egyik kórházában a sebészcsoport Bernard Devauchelle és Jean Michel Dubernard professzor vezetésével belevágott volna az operációba. A francia Le Point folyóirat beszámolója szerint az átültetéshez szükséges szöveteket, izmokat és artériákat egy többszörös szervdonortól szerezték be, aki az agyhalál állapotában feküdt Lille-ben. A jelentések szerint az új arcot kapott nő kiváló általános egészségnek örvend és az átültetés is természetesnek tűnik. Akárcsak a többi transzplantáción átesett betegnek, neki is szednie kell az immunszupresszáns gyógyszereket, hogy teste megbirkózzon az adományozott szövetekkel.


Az arc rengeteg izomból áll
A szakemberek szerint sokakon segítene a technika. Angliában körülbelül tízezer, égési sérülést szenvedett ember vár bőrátültetésre, ott azonban orvosi és etikai okokból jelenleg még nem engedélyezték ezt a fajta beavatkozást. A brit szakemberek attól tartanak, hogy a kapott szövetek vércsatornáiban rögösödés képződhet, az immunrendszer elnyomása hatástalan marad, illetve megnő a páciensnél a rákosodás kockázata. Ezek az orvosi aggályok, de etikai téren sem teljesen rózsás a helyzet.

A transzplantátumnak még élő donortól kell származnia, azaz intenzív osztályon fekvő beteget csak azután lehet lekapcsolni a gépekről, miután arcát már eltávolították. Ez elég horrorisztikusan hangzik, különösen akkor, ha a donor a gépek leállása után tovább lélegzik, ami egyáltalán nem kizárt. Felmerül persze az is, hogy mi van, ha a szervezet mégsem fogadja be az új bőrfelületet. Ilyenkor elképzelhető, hogy a páciens még rosszabbul jár, mintha nem is nyúltak volna az arcához.

A terület kutatói mindenesetre most árgus szemekkel figyelik a francia esetet, ami mivel csak részleges átültetés volt - az orrot, és az ajkakat foglalta magába - a brit és amerikai kutatók szerint várhatóan nem lépnek fel komplikációk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rafaelo #55
    a kockák fellélegezhetnek van remény :DDD
  • enrico #54
    Az újraélesztés azért kizáró ok, mert ilyenkor a páciensnél leállt a szív és a légzés kitudja mennyi időre. Ekkor kitujda mennyi időre nincs kielégítő vérkeringés, igy a transzplantálandó szervek kitujda mennyi ideig nem jutnak elegendő vérhez, oxigénhez. Azaz károsodnak. Ekkor effektíve a károsodás mértékét biztosan megítélni nem lehet. Ezért inkább nem is rizikóznak "kitudja milyen" károsodott vese, máj, szív-tüdő (itt alapból kizáró ok ugye) stb. átültetéssel.
  • John Wayne #51
    Amputálták a világ első átültetett kezét
  • aki kérdez #50
    Enrico, az újjáélesztés miért kizáró ok?
  • enrico #49
    Amit leírsz abból nekem inkább az jöbn le, hogy halált állapítottak meg, nem pedig agyhalált. Az agyhalálhoz amint írtam is bizottság kell, és időkorlát nincs amit írtál. Vagy van aktivitás, vagy nincs. De persze részletesen ismerni/tudni kellene az esetet. Milyen betegségei voltak, miért feküdt ott (milyen okból) stb.stb. NEm azt mondom, Te állítasz valótlant, csak azt, hogy sokszor félremagyaráznak dolgokat, elmesélik, megy tovább az info és jelentősen torzul. Egyébként meg furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok mindig voltak, lesznek is, de kiemelném, hogy ezek nem gyakoriak, SŐT!
    Az esetek többségében az agyhalál traumás, azaz sérülés következménye, autóbaleset, fejlövés stb. következménye. Ilyenkor azért nem szoktak felébredni csak úgy ha az agyhalál beállt.
  • rigidus #48
    "Ez elég szomorú de tényleg ilyen a magyar egészségügy!!!"
    Hat ez inkabb az angol egeszsegugy...
  • rigidus #47
    Koszi, megprobalom mindenkeppen. Most mar kb 1 honapja, hogy javulgatok, tudok irni a gepen rendesen az ujjaimmal, vagy fozni, bevasarolni. szal, valahogy megoldodik.
  • rigidus #46
    "A kutyát a család kérése ellenére elaltatták."
    Az ember "halas" a legjobb baratjanak.
  • Cat #45
    most hallottam a tévében, hogy ez a csaj valójában öngyilkos akart lenni, de a kutya megmentette, igaz, közben a fogaival szétroncsolta az ajkát meg az állát.
    A kutyát a család kérése ellenére elaltatták.
  • Atees1987 #44
    Lehet