Hunter

Felvázolták az álcázó eszköz elvét

Két matematikus szerint a sci-fik álcázó eszközei a valóságban is működhetnek. Elvük lényege, hogy bizonyos objektumok egy úgynevezett szuperlencse közelében látszólag eltűnnek.

A jelenség egy "rendhagyó lokalizált rezgés" elnevezésű hatáson alapul és bár a Nicolae Nicorovici és Graeme Milton páros elismeri, hogy a gyakorlati kivitelezés komoly kihívásokat jelentene a mai technikának, a mögötte rejlő matematika működőképesnek bizonyult. Így az általuk leírt összetett jelenség, ha csak egy kicsit is, de közelebb hozza egymáshoz a tudományt és a fantasztikumot.

A jelenség hasonló egy hangvilla és egy pohár találkozásához. A hangvilla egy bizonyos frekvencián rezeg, ha a pohár mellé tesszük, akkor az is elkezd ugyanezen a frekvencián rezegni. Ugyanakkor az álcázáshoz sokkal inkább a fényhullámok rezgésére van szükség, mintsem a hangéra.

A koncepció ebben a rendkívül kezdeti szakaszban csupán annyira elegendő, hogy porrészecskéket tegyenek láthatatlanná, űrhajóról itt még szó sem eshet.

Nicorovici és Milton példájában egy parányi megvilágított por szórja szét a fényt olyan frekvenciákon, melyek erős, finomra hangolt rezgést keltenek egy, a porhoz nagyon közel elhelyezkedő álcázó anyagban. Ez a rezgés visszahatva a porra kiiktatja a fény visszaverődését, láthatatlanná téve a por részecskéit.

Az egyik módszer az álcázás létrehozására a szuperlencse, amit nemrég felfedezett, a fényt szokatlan viselkedésre bíró, negatív törésmutatójú anyagokból lehet előállítani. Az elv nem új, már 1967-ben felvázolta egy orosz fizikus, Viktor Veselago, a szükséges anyagokat azonban csak jóval később sikerült előállítani, köszönhetően John Pendry és David Smith professzorok munkájának.


A japán álcázó dzseki

A szuperlencse egyik úttörője, Sir John Pendry, a londoni Imperial College fizika professzora szerint, ha a por elég közel van, akkor az rendkívül agresszív reakciót vált ki az álcázó anyagban, ami alapvetően visszahatva a porra, megszünteti a fény visszaverődését.

A matematikusok szerint az álcázás nem csupán a porral működne, de jóval nagyobb objektumokkal is, azt azonban elismerik, hogy a hatás csak bizonyos fény frekvenciákon működne, így valószínű, hogy az álcázandó objektumnak csak egy része tűnne el. Pendry professzor a BBC-nek elmondta, maga sem tartja kizártnak a matematikusok állítását, bár a módszer messze nem tökéletes, hiszen a fentiek mellett méret és alakbeli korlátok is fellépnek az objektum esetében, melyek részben vagy egészében kizárhatják az álcázhatóságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #47
    Mármint pumpedek v. ki....?
  • tomas13 #46
    aztarohadt
  • MainStream #45
    ha megvalositjak, akkor biztos, hogy hozzaferheto lesz "normalis ember" szamara is. kerdes, hogy megtudjak-e csinalni. ha sikerul akkor hozzaferheto lesz - csak ido kerdese.
  • pimplike #44
    "Mégegyszer átgondoltam ezt az álcázós módszrt, és nagy hibát fedeztem fel. Az igaz, hogy ha majd működik, a tárgyról nem verődik vissza, és nem is bocsát ki fényt, de a mögüle érkező fénysugarakat is elnyeli. Azaz, egy abszolút fekete testünk lesz, ami lassan túlhevül az elnyelt energiától, "
    1. Nem hevül
    2. Bocsát ki fényt, csak azt kioltják
    3. Szerintem is csak láthatatlanság érhető így el, és nem átlátszóság.
  • pimplike #43
    Tény hogy TommyC teljesen félrebeszél, de azért nem hülyeség amire gondolt.
    Abban az esetben (és ez így szokott lenni) ha a tárgy nem csak monokromatikus hullámot bocsát ki, sőt elég 2 külön hullámhossz, az egyik kioltásával megváltozott színt fogunk látni.
    Persze színtanból elégtelen, de a megérzése jó.
  • Su0my #42
    Jesszus ez hülye... két külön dolog, ahogy pimplike is megmondta... nagyon ügyes egy srác vagy!
  • pimplike #41
    Két tök más dologról beszéltek.
  • AtomHeart #40
    Miert, szerinted ha valaha is megvalositjak, hozzaferheto lesz "normalis ember" szamara..?
  • TommyC #39
    ""
    oops..
  • TommyC #38
    There are two sets of primary colours: red, green and blue are the additive primaries used in colour vision, colour measurement, television sets and computer monitors (because they correspond to the sensitive elements in the human eye), but cyan, magenta and yellowsubtractive primaries used in colour photography and printing. A cyan filter transmits green and blue light (absorbing red), a magenta filter transmits red and blue light (absorbing green) and a yellow filter transmits red and green light (absorbing blue).