Hunter

Fényvisszaverő anyagok polipbőrből

Új, minden eddiginél hatékonyabb fényvisszaverő anyagok születhetnek a polip bőrének molekulái segítségével, melyek egy nap akár a dinamikus álcázást is lehetővé tehetik.

A polipok és tintahalak a vízi világ nagy álcázómesterei. Kifinomult, a fényviszonyokhoz alkalmazkodó bőrük remek védelmet nyújt a ragadozók hada ellen. Ezt a képességet vizsgálta meg az USA Massachusetts állambeli Tengerbiológiai Laboratóriumának kutatócsoportja Roger Hanlon vezetésével, akik végül egy eddig ismeretlen, példátlan tulajdonságokkal rendelkező fehérje-kombinációra bukkantak.

A kutatók észlelése szerint a polip bőrének az úgynevezett leukofor sejtekből felépülő alsó rétege átlátszó, színtelen, fényvisszaverő fehérjéket tartalmaz, ami Hanlon szerint igen különös az állatvilágban. Ennél is furcsább a fenti fényvisszaverési képesség hatékonysága, a vizsgálatok szerint ugyanis bármilyen szögből ráeső, bármilyen hullámhosszal rendelkező fényt képes visszatükrözni. A fehérjékből álló anyag - a vízi lények esetében a bőr - a vízben fehér fényben fehérnek a kékes fényben kéknek tűnik, sőt a sejtek az uralkodó fény erejéhez is alkalmazkodnak, így segítve gazdáikat a környezetbe való beleolvadásban.

A tintahalakon elvégzett részletesebb vizsgálatok bebizonyították, hogy a bőr egyes részein fokozottabb a fényvisszaverés, amit a leukoforok felett elhelyezkedő sima lemezkék, az iridoforok erősítenek fel. A legfényesebb hatás úgy érhető el, ha a két sejttípus száma megegyezik az adott területen.

A lemezkék kiemelik a fehérség fényerejét, bár az ezt létrehozó mechanizmussal még nincsenek tisztában a kutatók, mivel a sejtek rendkívül összetettek, ezért további vizsgálatokat igényelnek, nyilatkozott Hanlon a Nature magazinnak.

Az egyetlen eddig ismert fényvisszaverő protein a reflektin, melyet genetikailag teljes egészében szekvenáltak. A szakértők szerint Hanlon munkája azt tükrözi, hogy a leukofor is feltehetően a reflektin egy típusa. Ha sikerül optikai tulajdonságaikat mélyrehatóan megismerni, akkor igen sokrétű alkalmazásai lehetnek, jóval több, mint amire a polip használja azokat.

A zoológus Hanlon úgy véli, anyagtudós kollégái számtalan területen tudják majd kamatoztatni felfedezését. A példátlan fényvisszaverőképességű összetevőknek köszönhetően jobb optikai szálakat lehet majd konstruálni, de valószínűleg a hadsereg számára sem érdektelen a kutatás, mivel ők "mindig szerettek a fénnyel játszani", összegzett Hanlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • feketeribizli #13
  Polipként éljünk akkor reinkarnálódva egy másik bolygóra, vagy egy másik bolygón de emberként.
 • magyarszurke #12
  aszzem ez ehhez a témához kapcsolódik,de lehet,hogy off lesz
  Tehát:a vakfolt vizsgálata:
  -egy lapra rajzoljunk egy korongot(nem kör,mert annak lyukas a közepe),és mellé,kb 15 cm-re egy keresztet
  -lassan közelítsük a szemünk felé a papírt,úgy,hogy csak a keresztet nézzük
 • GulaSoft #11
  Az a tintahal a köveken nagyon durva
 • usererror #10
  Vorpal, azt hiszem, hogy nyitott szemmel kellene járnod, mert így tutira nem fogsz ellesni tőlük semmit :)
 • Vorpal #9
  Kiváncsi vagyok a nőktől mit fogunk majd ellesni...

  A kitünő lopakodó képességet, vagy hogy ülés közben is tudnak vért szivni.
 • Epikurosz #8
  Mindig mondtam, hogy a természet már mindent megalkotott (majdnem), csak el kell lesni tőle.
 • Viet #7
  Ez a téma annyira sokoldalú hogy majdnem olyan kerek mint a szmájlik
 • magyarszurke #6
 • lee56 #5
  a fényáteresztő :)
 • nearo #4
  Ez jó... előbb kitalálták a fényelnyelő bevonatot, most meg a fényvisszaverőt. Mi lesz a következő?