71
  • dez
    #71
    Yay.
  • dez
    #70
    Ha kerék nem is (legalábbis nem tudok róla), de tengelyes forgó mozgá + csapágy van a természetben: egyes egysejtűek forgó ostora.
  • Daell Drow
    #69
    A kereket már a természet megoldotta joval elöttünk a bogaraknál maradva PL: ganayturó bogár, ami kerek golyó formályában guritja a trágyát. Igy oldva meg a hogy minnél kisebb energiát igényeljen a mozgatása.
  • brueni
    #68
    kit érdekel, hogy hogy mit csinál a fehér led?


    ez a bogár nem világít...
    ...ha világítana, ő lenne a...


    bioled...
    :D
  • halgatyó
    #67
    A fognak valóban felesleges hófehérnek lenni, de a nagyon ocsmány szín sem egészséges.

    A "természetben található dolgok" túlzott csodálatát hadd romboljam le egy kis kijózanító példával: az én fogaim sajnos meglehetősen romlanak. (két hete, vasárnap délután kellett kihúzni egy 3gyökerű fogamat. Vésővel, több darabban. Azóta is gyulladt a helye.)

    Nagyon jó néven venném, ha a tudomány ki tudná korrigálni a természet (evolúció) által kegyetlenül eb***ott részleteket.
  • halgatyó
    #66
    Hát asszem ezt eléggé egyéne válogatja.
    Ha túl fehérnek találja valaki a papírt, akkor kisebb villanykörtét kell becsavarni.

    Az én koncentrációmat nem a fehér papír rontja le, hanem a fáradtság (na jó, nevezzük lustaságnak -- minden relatív:-)
  • beatz
    #65
    azonnal valtoztassak meg az SG hatteret feherrol, mert zavar a koncentracioban, sot a szemem is romlik tole ^__________^
  • babajaga
    #64
    "idegrendszerre nem jó hatással van a fehér papír és a természetes fénytől elütő fehér fényforrások se."

    A sárga fényt adó nátriumlámpát szüntették be mert abnormális volt mellette a színláthatőság. A túlságosan erős megvilágítás nem jó de mindenkinek más a küszöbértéke ezért ezt nehéz úgy szabni hogy mindenkinek jó legyen.
  • Visitor
    #63
    De ez a bogár hát beszarás ez tök fehér!!!!
    (Ameddig a címlapon van ez a kedvenc topikom :D)
  • babajaga
    #62
    Mi a büdös nyavajának kell egy fognak hófehérnek lenni? Ez egy buta elképzelés hogy az a szép. Én láttam fehér porcelánfogú illetőt. Bizony nem volt szép mert természetellenes volt. Miért változtatják meg egyesek a természetben kialakult dolgokat, az bölcsebb volt náluk.
  • babajaga
    #61
    "Hogyan értelmezzük a FEHÉRSÉGET egy LED esetében? A fényerőt lehet értelmezni, a színt is (spektrum, színhőmérséklet, stb) de a fehérséget? Ez értelmetlen egy aktív fénykibocsátó esetében."

    Az a fényforrás ad fehér fényt amely a látható fény tartományából az összes színt egyforma erősen sugározza.Az a tárgy látszik fehérnek amely ebből az összetett fényből mindegyik összetevőt egyformán veri vissza.
    Egyet ne felejtsünk el a fehér papírt melyet nappal fehérnek látunk az esti sárgás vöröses megvilágításban is fehérnek látjuk, de azért mert az agy kikorrigálja a színeltérést. A fényképezőgép azonban a valós színt adja vissza, ezért kell a fehéregyensúlyt állítani. Szürkének a minden színű fényből egyformán elnyelő tárgyat látjuk, a szürke erőssége a fényelnyelés mértékétől függ.
  • stremix
    #60
    Hallottatok már színhőmérsékletről? Nagyon is lehet fehér az a bogár csak olyan fehér-egyensúly beállítással fényképezték, ami nem adja jól vissza az eredeti színét.
  • Inquisitor
    #59
    "A jövőben a papír, amire írunk, fogunk fehérsége, sőt még a fehér fényforrások gyorsan kialakuló új generációja is ..."
    Még jobban rongálja a szemünket? :)
    Nem t'om miért eröltetik, mikor évek óta tudni, hogy az idegrendszerre nem jó hatással van a fehér papír és a természetes fénytől elütő fehér fényforrások se. Ezért jó, hogy ezt használják az iskolákban is nálunk.
    (Jobb helyeken bevezették a tört fehér, szürkés, sárgás papírokat, stb. A fehér szin csökkenti a koncetrációt és a tanulási képességeket.)
  • brueni
    #58
    fehér az...





    ...csak koszos.
  • Visitor
    #57
    azért elég könnyű a rovarokat szaporítani9 - kismilliószor könyebb mint befogni egyesével :D

    butuskák..
  • halgatyó
    #56
    Ezt már írták páran... emiatt kár volt így erőlködnöd

    Nekem úgy tűnik, hogy ez a bogár eléggé kis kiterjedésű élőhelyet birtokol. Ennélfogva sérülékeny lehet. Véletlenül is tönkreteheti valami az élőhelyét.

    Így, hogy a tudomány felfigyelt rá, valószínűleg valami védelemben részesül majd. Lehet, hogy a genetikai anyagát elraktározzák valami gén-depóban (valahol olvastam, hogy van már ilyen, pont a kihalások miatt).
    Szerintem valószínűbb hogy ez a bogár nem járt rosszul a tudomány érdeklődése miatt.
  • GyaxyBoy
    #55
    Szegény bogarak! Eddig élhettek boldogan! Mostmár életveszélyben és kihalás veszélynek lesznek kitéve! Grat a tudományért!
  • Motoroj
    #54
    Sok esetben pont ellenkező a hatás.
  • MrPrise
    #53
    "Kik azok, akik folyamatosan lekicsinylik a feltalálókat és mit akarnak elérni? Ez megér egy kis eszmefuttatást."
    Erre egyszerűbb a válasz mint gondolnád: ők az irigyek.
  • praetorian
    #52
    hehe a bogar fehérebb mint a gomba amin él :))
  • halgatyó
    #51
    Ez a "természettől loptuk el" hányingert keltő tipusduma engem emlékeztet valamire.

    Amikor fiatal voltam, itt még erős lábakon állt a szocializmus. Teljes IDEOLÓGIAI rendszerével együtt. Ennek az ideológiai rendszernek -- mint mindegyiknek -- megvolt az "ön-ajnározási" részlege is.

    Emlékszünk? Ki találta fel a gőzgépet? James Watt? Nem! Papin, az orosz (Ha még 50 évig áll ez a rendszer, akkor szovjetté nyilvánították volna:-)) Ki találta fel a repülőgépet, az űrhajózást, stb. stb.... Mindegyikhez volt egy orosz feltaláló. A népi zseni. Aki a korábbi (cári) rendszerben el volt nyomva. "Nnnnna de mi most megmutatjuk a viláááágnak!" ezt próbálták közvetíteni.

    Most a természet istenítésének VALLÁSÁT kezdjük nyögni. Én állítom, hogy sokkal rosszabb lesz mint a szocializmus.

    Minden DIKTATÚRÁNAK van egy ön-istenítő ideológiája, ez a történelemben mindig így volt.
    A mostani rendszert sokan nem nevezik diktatúrának, mert megtéveszti őket a "rendszerváltás" előtti nyugati társadalmak EMLÉKE. Ám ez nagyon csalóka emlék.

    Ami felé mostanában haladunk, az egyre kevésbé hasonlít a demokráciára, meg a szabadságra. Ne tévesszen meg senkit, hogy mostanság nem a fegyverek tartják fenn a rendet!

    Csupán az ELSŐ VONALBAN nem a fegyverek vannak. Hanem a korlátlan sajtóuralom, oktatási leépítés, agymanipuláció, reklám- és agybefolyásolási tudomány. Ám ha ezek csődöt mondanak időnként, rögtön előkerülnek a fegyverek.

    A természetimádat jó ideológiai alapot nyújt arra, hogy az emberek a gondolkodásuk LEGMÉLYÉTŐL KEZDVE elfogadják, természetesnek vegyék, hogy az "erősebb" felfalhatja a "gyengébbet". Ahogyan az az istenített természetben van. Ez egy nagyon alapvető ÉLETSZEMLÉLET. Nem véletlenül terjesztik annyira az írott és elektronikus sajtó által. Már bülcsödéskortól kezdve.

    A természetimádat-vallás jól összefér a környezetvédelem-vallással (ugyanannak az eszmerendszernek a két oldala) amely utóbbi jó hivatkozási alapot ad arra, hogy a népet megfosszák az életminőségét és életminőség-biztonságát (pl. mozgásszabadság) jelentő elemektől.

    Egy nagyon kiterjedt és nagyon alattomos ideológiai rendszer elemeiről van szó. Sajnos a legtöbb embernek nem szúr szemet.
  • halgatyó
    #50
    Több furcsaság van ebben a cikkben. Meg az eredetijében is, ugyanazok (Vukusic).

    1.) Gondosan kerüli a szerző (Vukusic) hogy egyetlen KONKRÉT SZÁMADATOT is meg kelljen adnia arról a fehérségről. Ez meglehetősen furcsa. Talán kiderülne hogy mégsem annyira fehér.

    Értelmezésem szerint a fényvisszaverő képesség alapján lehet a fehérséget definiálni. Ezt sem ártott volna leírni, ugyanis jön a következő probléma

    2.) Hogyan értelmezzük a FEHÉRSÉGET egy LED esetében? A fényerőt lehet értelmezni, a színt is (spektrum, színhőmérséklet, stb) de a fehérséget? Ez értelmetlen egy aktív fénykibocsátó esetében.

    3.) Amit a cikk a legjobban hangsúlyoz -- nem lehet nem észrevenni! -- az a szokásos baromság: na ezt is a természettől loptuk el. Ezt pedig nem először és nem is tizedszer hallom-olvasom. Ez pedig ELGONDOLKODTATÓ.

    Vajon mi a célja ennek a rendkívül gusztustalan és célirányos mocskolódásnak az ember alkotásai irányába? Olyan alkotásokról van szó, amelyeket senki sem "lopott" el, hanem hosszas agyalással és munkával kifejlesztett.

    Kik azok, akik folyamatosan lekicsinylik a feltalálókat és mit akarnak elérni? Ez megér egy kis eszmefuttatást.
  • jasszka
    #49
    ha kereked lenne hogy oldanád meg a tápanyagellátását????
    nem csavarodna fel az ered a tengelyére?
    ezenkívűl a mozgás izmok összehúzásával/kiengedésével van megoldva-hogy lehetne körmozgássá átalakítani?
  • Pestaa
    #48
    A kereket is a természetből vettük -- lásd a kutyád hempergését De jobb példa lenne egy hegytetőről leguruló hógolyó.

    Egyébként LOL a fórum, #38-nak különdíj.
  • kanyecs
    #47
    ezen én is sokat gondolkoztam. millió féle állat van, de egyiknek sincs kereke. vajon miért?
  • BaltásRém
    #46
    ménem lehet eccermá elfogadni hogy mit írnak az okosok' ?
    A cikkből is csak azt szütrétek le hogy "fehér". és ki vagytok akardva hogy "me nem is fehér". Nem a fehér színt akarták most felfedezni hanem mittomén a bogár felülete az érdekes a témában.
    A szemetek a pályán legyen már !!! :)
  • Visitor
    #45
    Befejezhetnétek az irigykedést - ez a bogár sokka lfehérebb nálatok, de még a tommy kristállyal tisztított ingeiteknél is.
  • Kingfisher
    #44
    Lehet ráraknád, és kereshetnéd hova tűnt, mert nem látod. Nemhiszem egy ilyen optikai dolog átjön fényképen, vagy monitoron.
  • bermuda3
    #43
    poén h itt figyel ez a "fehér" bogár de ha ráraknák egy ánégyes fehér lapra akkor mindjárt elsárgulna az irigységtől a kiskedvenc...
  • Filiic
    #42
    Bár ha a képen a háttér fehérebb, akkor kérdéses számomra, hogy miért is olyan fehér. Bocs, hogy egymás után böfögök, csak most néztem meg az alattam linkelt képet.
  • Filiic
    #41
    Ez olyan, mint hogy a reklámokban mutatják, hogy ennek és ennek a tvnek milyen szép a képe. De azt a sajátodon látod:c) Nyilván való, ha olyan fehér, akkor a fotókon sem kéne, hogy visszajöjjön.
  • Master Jenky
    #40
    brueni - Magnum PI: 1-0
  • brueni
    #39
    légsűrítós = légsűrítős
  • brueni
    #38
    nem hinném, hogy a medúza-rakéta egy lapra tartozik. a medúza lüktetve halad előre, sok fizikai munkával. nem tudja összepréselni a vizet, uhogy csak egy kis mennyiségű víz áramlik be a medi testébe, amit utána kiprésel. mellesleg ezzel a vízbeszívó manőverrel, még visszafele is elmozdul. bár ez az elmozdulás kicsit kisebb, mint az előremutató. a rakéta von braun óta nem egészen így működik. ott a lényeg, hogy minél kisebb térfogatban, minél nagyobb energiatárolású anyagot égess el kontrollált körülmények között.
    Na most mutass nekem egy légsűrítós bogarat, ami a fingásaival hajtja magát előre...
  • Flashy
    #37
    nem a gombától, hanem a gomba miatt lett fehér. nem azt eszi, hanem azon rejtőzik el.
  • brueni
    #36
    mint pl a mikroprocesszor-vezérelt raktárkapu nyitó berendezés?
  • sanzik
    #35
    Valójában sokkal fehérebb mint a képeken,csak mint ahogy kiderül az írásból nincs még meg a technológia ahoz,hogy ezt a fehérséget akár egy fényképezőgép is vissza tudná adni színhűségben...
  • Gladiator
    #34
    attol meg mert a gombak miatt lett feher, nem azt jelenti, hogy a gomba is feher. a kenyertol is elhizol, megsem talalsz egy deka zsirt sem a kenyerben. Marmint ugy konkretan.
  • ssdb
    #33
    aranyos kis bogarantyú... ;)
  • SZEG007
    #32
    lol