Hunter

Fényt bocsát ki az emberi kéz

Egy japán tanulmány szerint világít az emberi kéz, helyenként erősebben, helyenként gyengébben.

A felfedezés megerősíti azt a korábbi kutatást, mely szerint a legtöbb élőlény, beleértve a növényeket is, fényt bocsát ki. A fény szabad szemmel nem látható, ezért a kutatók egy érzékeny fotonszámlálót alkalmaztak az észleléshez. Az eredmények szerint a körmök adják a legtöbb fényt, 60 fotont, az ujjak 40-et, míg a tenyér mindössze 20 fotont bocsát ki. A kutatás vezetője, dr. Hiramatsu Mitsuo, a japán Hamamatsu Photonics Központi Kutatólaboratóriumának tudósa elmondta, hogy a kézen kívül a homlok és a talp is fotonokat bocsát ki.

A dolognak az érdekességen kívül gyakorlati haszna is van. Mivel a betegségek befolyásolni látszanak a ragyogás erejét és sémáját, ezért a kutatók szerint felfedezésük jó szolgálatot tehet a páciensek diagnosztizálásában, megóvva őket a felesleges fájdalmaktól és tortúrától. A gyógyászati alkalmazás egy német professzor, Fritz-Albert Popp kutatásaiból eredhet, aki szerint a homlok és a kéz ugyanabban a ritmusban pulzál, azonban ezek az impulzusok a beteg embereknél szabálytalanná válnak.

A kutatók kísérleteik során megpróbálták megállapítani, mi váltja ki a fény képződését. A kísérleti alanyok kezébe meleg vagy hideg vízzel feltöltött műanyag palackokat adtak, illetve nitrogén és oxigén gáznak tették ki az alanyok kezét a mérések előtt. A meleg és az oxigén növelte a fotonok számát, akárcsak a kéz ásványolajjal történő bedörzsölése. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fény egyfajta kemolumineszencia, azaz vegyi reakciók által gerjesztett fény, hasonló ahhoz, ami a szentjánosbogarak fényét adja. A kutatók meggyőződése, hogy a hatás 40%-a az oxigénnel való állandó kölcsönhatásból adódik.

Mivel a bőrbe beivódó ásványi olajak növelik a fényt, ezért a kutatók úgy vélik, a fényképződés maradék 60%-a a bőrben végbemenő kémiai reakciók eredménye lehet. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan miért a körmök a legfényesebbek, véleményük szerint a köröm tulajdonságaiból adódóan egyfajta prizmaként viselkedik és szétszórja a fényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feketeribizli #96
    A galaxisok szerintem emberek, csak sokkal nagyobbak, mintr a földiek, s a fejükben kisebb emberek élnek, nyakukban a lábuk, akkorák, s abban is van egy kisebb ember, s a fényt kibocsátó kezünk is egy feketelyuk halmaz az ürben, amely a testünket körül vevő tér, s a szomszédos testek, mármint az emberek, azok is szuperhalmazok, s a köztük levő ürestér ugyanakkora, mint maga a tested, s ez arra késztet, hogy két külön álló Univerzumnak képzeljem a szuperhalmazokat, s a testünket is.
  • abelr #95

    akkó it nem is vót kamu?
    én montam.....
  • namlak1986 #94
    Biztos így van!!!
  • BiroAndras #93
    Olyasmi.
  • pipaxy #92
    persze kell még két feltétel ehhez. Nem lehet töltésük, mert amiatt taszítanák egymást, és nem lehet túl sok energiájuk, mert akkor meg gázként viselkednének.

    Akkor ez végül is a Bose-Einstein kondenzátum nem?
  • kuncika #91
    Hát a háttérsugárzás folyamatosan hűl. Most asszem éppen 2,7 Kelvin, de ha majd megy lejjebb is, az fel fogja gyorsítani a fekete lyukak párolgását asszem.
  • BiroAndras #90
    "és ha ez a háttérsugárzás forrása?"

    A kozmikus háttérsugárzás elsődleges forrása az ősrobbanás. De majdnam minden csillagászati jelenség hozzáad valamennyit.
  • BiroAndras #89
    "Na én azt nem értem a vákuumfluktációk során keletkező anyag-antianyag párokkal kapcsolatban, hogy azok amikor keletkeznek, és újra összolvadnak mér nem bocsátanak ki gamma sugárzást?"

    Azért, mert "kölcsön" energiából keletkeznek, amit vissza kell fizetni. A gamma sugárra már nem marad energia.

    "Ha ők nem bocsátanak ki gamma sugarakat az egyesüléskor, akkor nem is "igazi" anyagról beszélhetünk."

    Pontosan. Ezért hívják őket virtuális részecskéknek.
  • Epikurosz #88
    "azok amikor keletkeznek, és újra összolvadnak mér nem bocsátanak ki gamma sugárzást? "

    mondok 1 nagy hülyeségeT:
    és ha ez a háttérsugárzás forrása?
  • kuncika #87
    Na én azt nem értem a vákuumfluktációk során keletkező anyag-antianyag párokkal kapcsolatban, hogy azok amikor keletkeznek, és újra összolvadnak mér nem bocsátanak ki gamma sugárzást? Tudom, hogy ez ellentmondana az energiamegmaradás törvényének, de hát akkor is. Ha ők nem bocsátanak ki gamma sugarakat az egyesüléskor, akkor nem is "igazi" anyagról beszélhetünk. Bár ha jól tudom virtuális részecskéknek is nevezik őket. De akkor is. Kell lennie gammasugárzásnak az egyesülésnél, ha már egyszer létrejöttek, még ha csak nagyon rövid időre is.