Hunter

Díjazzák a kék lézer atyját

A LED-ek úttörője, Sudzsi Nakamura kapta 2006-ban a világ egyik legnagyobb műszaki díját. Az egymillió euróval járó Millenium-díjat a finn miniszterelnök, Tarja Halonen adta át Helsinikiben a japán tudósnak a félvezető anyagok és eszközök területén elért eddigi fejlesztő munkái elismeréseként.

Nakamura professzor több mint 10 évvel ezelőtt került a világ figyelmének középpontjába a fénykibocsátó félvezetők feltalálásával, melyekből megalkotta a kék, zöld és fehér fénykibocsátó diódákat, valamint a kék lézer diódát. A kék fény azóta számtalan alkalmazásnál hozott áttörést, többek közt a síkképernyős monitoroknál, míg a kék lézer az információs technikában idézett elő jelentős előrelépést.

A számítógépek és a kommunikáció egyre nagyobb mértékben függ a fénytől az információk küldésében, fogadásában, sőt már a feldolgozásuk terén is. A technológiát alkalmazó eszközök jóval gyorsabbak és több adat tárolására képesek hagyományos társaiknál. A lézer is egyre több helyen van jelen, elég, ha csak az általunk is minden nap használt CD és DVD lejátszókat vesszük, nem is szólva az adattároló rendszerekről.

Azonban a lézerek sem egyformák: Nakamura professzor kék lézere rövidebb hullámhosszal rendelkezik az általánosan használt infravörös és vörös lézerekénél, a kisebb hullámhossz pedig kisebb szélességet jelent a fókuszált sugár esetében, és minél kisebb egy sugár, annál nagyobb adatsűrűség olvasására képes.

Tehát a kék lézer egy újabb jelentős lépés a tárolási kapacitás növelése irányába. Nakamura lézere négyszeresére növelheti a korongokra zsúfolható adatok mennyiségét, ezért nem is csoda, hogy számos elektronikai óriás, mint a Sony, a Toshiba vagy a Samsung Nakamura találmányát alkalmazza DVD lejátszói új generációjában, melyek az eddiginél jobb hang- és képminőséget ígérnek.

A lézer mellett a professzor LED-ei is legalább ekkora jelentőséggel bírnak, sokan Thomas Edisonhoz hasonlítják, mivel fehér fénykibocsátó diódái egy napon ugyanúgy forradalmasíthatják a fényipart, mint a wolframégő. Egy 60 Wattos izzónak megfelelő, LED-ekkel előállított fény mindössze 4 Watt energiát igényel.

Nakamura számításai szerint ha sikerülne fehér fényét országos rendszerekbe állítani, jelentős energia megtakarítást érhetnek el a gazdaságok. A világ legnagyobb energiafogyasztója, az Egyesült Államok esetében 133 atomerőmű mentesülne 2025-re.

LED-eit jelenleg is világszerte alkalmazzák a közlekedési lámpákban, melyek elvileg 10 év élettartammal rendelkeznek, szemben korábban alkalmazott hagyományos fényforrások 6 hónapjával. Az élettartam mellett ugyanúgy, mint a fehér fény esetében, az energia megtakarítás is jelentősnek ígérkezik. Egy-egy európai ország közlekedési lámpáinak üzemeltetéséhez nagyjából két közepes méretű erőmű által előállított árammennyiségre van szükség, míg a LED-es megoldás optimális esetben akár kizárólag napenergiával is működtethető, így olyan helyekre is betelepíthető, ahol még nincs kiépített elektromos hálózat.

Nakamura professzor a fejlődő országokat szeretné segíteni technikáival, ahogy a most átvett díjának egy részét is felajánlotta az infrastruktúráik fejlesztésén dolgozó alapítványok számára. LED-ei nem csupán a világításban nyújthatnak hathatós segítséget, a kék LED-ek ultraibolya tulajdonságai ugyanis a víztisztítás egy olcsó és hatékony módját is magukban rejtik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pipaxy #49
    Nyilán vannak érdekcsoportok melyek érdekeik érvényesítésére törekednek. Az is igaz, hogy egyetlen erőmű sem törekszik arra, hogy minnél kevesebb áramot adjon el, csökkentve ezzel bevételét. Amiben viszont nem értek egyet veled az az, hogy ezek az érdekcsoportok az emberiség megrontói lennének, hogy szándékosan tömegek életét alakítanák rosszabbá.
  • pipaxy #48
    Az 1000 forintos (jobb) energiatakarékosokat is rel. kevesen veszik, hát még az 5x drágábbat... Főleg ha még nem is elég jó.

    Az energiatakarékos lámpáknak azért van létjogosultsága a piacon, mert teljes élettartalma alatt (beruházási+üzemeltetési költség) kevesebb pénzbe kerül, mint egy izzólámpás világítás. Az aki ennek ellenére nem ezt használja az izzók helyett, az ablakon dobálja ki a pénzét, ezért pedig nem a fejlesztőket kell hibáztatni, avagy sürgetni.

    Az általam leírt hatásfok nem általam kitalált, hanem a cikkben szerepelt. De itt már írta is valaki, hogy olyan még nincs is.

    Nos, az a hatásfok amiről a cikk is ír, kizárólag a laboratóriumban létezik, kuriózumként. Ha betérnél egy világítástechnikai üzletbe és elolvasnád a LED-es lámpák adatlapját láthatnád, hogy azok hatásfoka alig nagyobb mint egy halogénes izzólámpának.
    Vagy olvasd el ezt a wikipediáról:

    „ LEDs used as a replacement for incandescent light bulbs and fluorescent lamps are known as solid-state lighting (SSL) - packaged as a cluster of white LEDs grouped together to form a light source (pictured). LEDs are moderately efficient: the average commercial SSL currently outputs 32 lumens per watt (lm/W), and new technologies promise to deliver up to 80 lm/W. “

    "jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi." - Majd ha az üzletekben is lehet látni, vonzó árakon...

    Szintén a wikipediáról:

    Első kék LED: 1990, Első (fényporos, tehát világítási célra) fehér LED: 1996.

    Ezt az folyamatot jól lehetett követni anno az elektronikai alkatrészeket forgalmazó boltokban. Először a kék led még nagyon drága volt, majd idővel olcsóbbá váltak és megjelent az új fehér színű led, majd az is egyre olcsóbbá vált, ma pedig már nem csak ilyen speciális boltokban lehet őket megkapni, hanem normál világítástechnikai üzletekben is, 60-as izzó helyett. Mi ez ha nem jelentős előrehaladás??? Nem lehet, hogy rossz üzletekbe járkálsz?
  • L3zl13 #47
    Tényleg vannak lobbik, csak éppen azt kétlem, hogy az egész világ minden kutatóját el tudják szigetelni, le tudják fizetni.
    Főleg úgy, hogy a túloldalon is állnak gazdasági érdekek, hiszen aki először előáll egy ilyen olcsó/energiatakarékos technológiával, annak garantáltan meglesz a vevőköre is, lobbi ide vagy oda.
    A LED-ek olcsóbbá és hatékonyabbá tételéhez meg pont technológiai kutatásra van szükség szerintem, tehát az érdekelt gyártó cégek pont azt kutatják amire szerinted szükség van. -> Hol a probléma?
  • dez #46
    Ilyen-olyan lobbik meg tényszerűen vannak, és nagyon is fellépnek az érdekeik érvényesítésére. Csak az a kérdés, milyen messze ér a kezük. És ez már a korrupció, és más effélék területe, ami papíron nincs, vagy alig van, de a valóság kicsit más.
  • dez #45
    Az 1000 forintos (jobb) energiatakarékosokat is rel. kevesen veszik, hát még az 5x drágábbat... Főleg ha még nem is elég jó.

    Az általam leírt hatásfok nem általam kitalált, hanem a cikkben szerepelt. De itt már írta is valaki, hogy olyan még nincs is.

    "jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi." - Majd ha az üzletekben is lehet látni, vonzó árakon...
  • dez #44
    Ezek a pénzek a gyártó cégekhez mennek, ahol inkább max. csak technológiai fejlesztéseket végeznek. Az igazán előremutató kutatások nem ott folynak, hanem kutatóintézetekben. Úgy tudom, 1-1 gyártó cég nem támogathatja közvetlenül ezeket. (Versenytörvények, ilyesmi.)

    De van itt más is: alig tudják kielégíteni az igényeket (ennek okát is meg lehetne nézni), a gyártósorokat sem akarják állandóan váltogatni.
  • pipaxy #43
    Az hogy egy LED alapú lámpa 4-5x drágább, mint egy energiatakarékos égő, miért „baj”? A LEDek élettartalma kb. 100 000 óra, szemben az energiatakarékos max. 10 000 órájával, szóval ettől még megérné LEDes fényforrást venni. A probléma azonban ott van, hogy az általad leírtakkal ellentétben a jelenleg kapható LED-ek hatásfoka messze elmarad az energiatakarékos égőétől. Így nem gazdaságos vele világítani.

    http://en.wikipedia.org/wiki/LED#Blue_and_white_LEDs

    itt pedig lehet olvasni a legújabb fejlesztési eredményekről is, mert van lobbi vagy nincs, jelentős előrehaladásnak lehetünk tanúi.
  • L3zl13 #42
    Szvsz a LED-ekbe már most is rengeteg pénzt költenek.
    Pl most jönnek a LED-es háttérvilágítású TFT-k. A TFT panel gyártó cégek szerintem eszméletlen összegeket öltek ebbe.
    Közlekedési lámpákban is kezdik alkalmazni. Annak a kifejlesztésére is biztos elég sokat költöttek, és beltéri világításként való alkalmazást is kutatják több helyen.
    Nem vagyok benne biztos, hogy érdemes volna még ennél is sokkal több pénzt beleölni.
    Szvsz egy bizonyos szint felett a többlet pénz befektetése már nem hoz arányos gyorsulást a fejlődésben.
  • Balumann #41
    Mi vettünk a piacon egy 12 ledes kis lámpát. Én meglepődtem hogy hogy tud ilyen állati erősen világítani és ilyne kevés energiát fogyasztani. Kirándulásra is magammal vittem, éjszaka mentünk ilyen erdős részen, és nagyon messzire lehetett tisztán látni vele. És ellentétbe az ilyen kis elemlámpákkal ilyen kékesfehér kellemes színe is van. :) Ja meg könnyű is!
  • dez #40
    Pl. ott, hogy nem támogatják olyan nagyon a kutatásokat, amik még nagyobb fényerejű, még takarékosabb, és sokkal olcsóbb LED-ek kifejlesztéséhez vezetnének.

    Most 4-5x drágább 100W elérése LED-ből, mint energiatakarékos égőkből. Pedig már azok sem túl olcsók. Így ma még inkább csak érdekesség.