42
  • Nagydorog
    Szerintem a közös program lenne akort is lenne egy fő (NASA). Közösen fejlesztenének olyanokat amit csak közösen tudnak meg csinálni. Utána a NASA azt mondja,hogy neki nem kell segítő társ és a fejlesztésekkel meglépne.
  • Epikurosz
    Ja, az más.
  • Kornan
    Szerintem azok Multifázisos kvantum-emitter fluxus transztátorok.Amolyan univerzális energiatermelők.
  • Yeti
    De ugye ott is marad?
  • NEXUS6
    A monopolisztikusságát alapvetően úgy értem, hogy az amcsi "űriparban" abszolút meghatározó tényező.

És persze igen, ha úgy nézzük a világon űrkutatásra elköltött pénzek 90%-áról a NASA főnökei döntenek.

Az egységes/monopolisztikus rendszerekben megvan a lehetőség arra, hogy a forrásokkal minnél hatékonyabban gazdálkodjanak. Viszont ha pénzről van szó, akkor valahogy soha nem tudnak olyan hatékonyak lenni;)
  • Epikurosz
    Nem is monopolisztikus, hisz kismillió cég van még ott. Az más kérdés, hogy csak a NASA teszi fel a bokrétát. Különben, nemzetbiztonsági szempontból nem igazán lenne megengedhető, hogy mindenki lövöldözzön ki rakétákat az űrbe.
  • [NST]Cifu
    Igen, de miért is monopolisztikus a NASA? Azért, mert az USA egymaga többet költ az űrkutatásra, mint az EU, Oroszország, Kína és Japán együttvéve?
  • Epikurosz
    Apropó: Anettka megelőzte a NASA-t, holnap repül!!!!
  • Thrawn
    Nem feltétlen. HA az árnyékos rész a környezetében levő napsütötte terepalakzatokról visszavert fényt kap, ott sem teljes a sötétség. Az viszont igaz, hogy az illusztráció tényleg túl világosan ábrázolja az árnyékokat
  • Bohun
    Kár, hogy a Holdon az árnyék teljes sötétséget jelent:D
    Ha már illusztrálják, ne vétsenek ilyen hibákat, bár így ottohnosabb meg minden...
  • NEXUS6
    Nos szerintem csak olyan helyen van értelme a versenynek ahol viszonylagos bőség van a források tekíntetében, és az egész valami profitot is képes termelni. A verseny ugyanis optimalizálhatja a források felhasználását, de ha marha kevés van akkor csak pocsékolást jelent.

Viszont ahol annyira nagy a szűkösség hogy csak 1-2 szereplő tud működni, ott nincs értelme a versenynek, mivel a források célszerű megtervezésével sokkal hatékonyabban lehet azokat felhasználni, mint hogy kismillió kis cég között szétforgácsolnák. Persze hozzátenném, hogy pl a monopolisztikus NASA mindennek nevezhető csak hatékony hatékonynak nem - szal ezt is lehet rosszul csinálni.

Viszont pl olyan országokban, ahol a nagy szegénységet nem a szabadversenyes kapitalizmus eröltetésével próbálták megoldani, hanem központilag szervezett, monopolisztikus gazdaságpolitikával ott roppant gyors fejlődést tudtak elérni: lásd Szovjetunió, japán, kistigrisek, Kína, stb.
  • Epikurosz
    Sok csillagvizsgáló épült itt lent, azokhoz sem fűzödnek politikai, gazd. érdekek.
  • mohojojo
    VÉLEMÉNYEM SZERINT CSAK AKKOR FOG KIALAKULNI A HOLDON VAGY egyéb égitesten jelentősebb tevékenység ha profit érdekeltségű esetleg egyébb hatalmi érdekek fűzödnek hozzá.. mint minden itt a földön
  • Epikurosz
    Gutten tág, kedves Urak!
    (Apropó, vannak itt jányok, vagy ez az egész SG egy nagy kanmuri? :)

Elképzelem, amint legénységváltás van a Holdon, és közli az amcsi kapitány: "Ruszkik, haza!"
  • Flashy
    én is valami olyanra emlékszek hogy már az első holdraszálláskor ketten kiszálltak, utána meg többször (6?) mentek még, aztán régóta már nem, talán unalmas, vagy nemtom :)
  • Viet
    Na nez a dolog nem lessz hosszú életű:)
  • gigian
    szerintem azota is jártak a holdon
  • mrzool
    "már lassan 50 éve h volt ember a holdon, de csak 1!"

12 ember járt a Holdon, ez azért elég alap...
  • lee56
    "nasa művészei" hehe, biztos rhengetegen vannak ott ecsettel és festékkel, tervezik a holdbázist ;-)
  • Epikurosz
    másrészt meg, annyit kell egyeztetni közösködés esetén, hogy lehet, hogy egyénileg hamarabb menne.
  • akyyy
    akkor is, már ideje lenne nem csak űrbe lenni hanem csinálni is ott valamit?
    már lassan 50 éve h volt ember a holdon, de csak 1!

azért régebben a nagy hajófelfeezések korában ha egy hajós elment egy szigetre, rá azért elég sokan odamentek (amerkia...)
  • 1hengeresVmotor
    Szeritnem ha oroszország kína usa + európa összefogna fele anyni idő alatt lehetne kiépíteni egy bázist mint ha csak az usa csacsiság lenne ismét egy eszetlen hajsza ki juthova meddig hamarabb stb... 1x eljutunk a vegára is :)
  • Epikurosz
    túrós / túros :-)
    Én 1ébként aszittem, hogy eme rajzokat a nasa művészei csinálták.
  • [NST]Cifu
    Attól, hogy az első két modul orosz gyártmányú volt, még nem "orosz tudással" készült...
  • kev
    A hír címe elég furcsa.. A nemzetközi űrállomás is Orosz tudással és Amcsi pénzel készült..
  • MPeter3
    Nem! A közös lónak túros a háta.

Egyébiránt pedig csak akkor, ha emberekről illetve nemzetekről és azok érdekeiről beszélünk. Így végsősoron igazad van. :)
  • n0k0m
    Ha mar itt tartunk, akkor az a leszalloegyszeg is erekesre sikeredet... De ezeket a kepeket 100 hogy nem a NASA megbizasabol csinaljak.
  • GulaSoft
    Ezek nem magyarok, hogy a pálikás jóreggelt köszönés miatt lepárlót építsenek.
    Bár lehet hogy csak így akarják megspórolni a jövedéki adót :-)
  • Thrawn
    Ezek csak fantáziarajzok. Egy sci-fi illusztráción sem akad fel senki, hogy pl. a birodalmi csillagrombolón mi az a sok kiugró-beugró, hegyes, gömbölyű, gúla- és még isten tudja miféle vacak.
  • brueni
    mert nem jut hely a pálinkának :D
  • mrzool
    Miért is?
  • gyuri12
    vazz
  • mohojojo
    barack kompót tartó asszem habár nem vagyok biztos benne .. a sárga vezetéken a lekvár a piroson pedig a frissen érlelt zamatos sió húsos barackokat lehet szerezni.. az előtérbe látható egység nem más mint egy mobilis pálinka főző teljesen logikus egy gigászi lepárló üzem készül a holdon ...
  • neoG
    azok nem lehetnek narancs színűek
  • mrzool
    Üzemanyag vagy egyéb tartályok.
  • neoG
    Fidesz
  • Epikurosz
    Közös lónak nem túrós a háta?

Különben mi az a sok narancssárga - kicsi sima és nagyobb rücskös - gömb a kompokon?
  • juzosch
    Volt egy közös program. Az ISS. Mi lett a vége? hol az USA miatt, hol az oroszok miatt nem ment. Verseny kell ide, az gyorsítja csak fel az egészet, semmi más.
  • GaBrutal
    hajrááá
    bár azért orosz o sem hülye.... 2 vasat tart a tűzbe....
  • Zenty
    Végre kezdenek rájönni ,hogy közössen kell felépni az űrrel szembe :D