Hunter

A NASA szülinapi ajándéka

Az idén 43. születésnapját ünneplő NASA az évforduló alkalmából több mint 200 tudományos és műszaki alkalmazást tett nyilvánosan letölthetővé a www.openchannelsoftware.com címen. A moduláris fortran programok szabadon módosíthatóak, lefordíthatóak és futtathatóak a legtöbb Linux platformon.

Az Egyesült Államok Nemzeti Technológiai Központjának nonprofit ága, az Open Channel Alapítvány azzal a céllal adta ki az úgynevezett NASA Classics gyűjteményt, hogy ezeket az alkalmazásokat minél szélesebb körben használhassák a mindennapi életben is. A NASA reméli, hogy ez által segítséget tud nyújtani műszaki és elemzési problémák széles skáláján a gyógyászat, kémia, aerodinamika és több más ágazat területein is. Az OCS megállapodást írt alá Robert C. Byrd-del a Nemzeti Technológia Központ (NTC) képviselőjével, miszerint piacra dobhatja a NASA szoftvereit, így több mint 500 program terjesztőivé váltak. "Az OCS mostantól hozzáférhet ezekhez a programokhoz, és segítségünkre lehet a közjavára fordítani őket." - olvasható az NTC nyilatkozatában.

A Classic a Cosmic 500 darabos gyűjteményének kereskedelembe dobható halmazát jelenti. Az alkalmazások egészen az 1966. évig nyúlnak vissza és a NASA 30 éves kutatási időszakát ölelik fel, mind az űrprogramban, mind más egyéb területeken. Legtöbbjük rendkívüli megbízhatósággal bír, általában sokat próbált, debuggolt programok.

A Classic gyűjtemény darabjai olyan magas szintű alkalmazásokon alapultak, melyek a napjainkban is sok műszaki problémára nyújthatnak megoldást. Részt vettek az űrjárművek és azok felszereléseinek tervezésében, többek közt az Apolló projektben, emellett az űrprogramokkal kapcsolatos valódi működési problémák elemzésében és feltérképezésében. A gyűjtemény tekintélyes része többféle felhasználási lehetőséget biztosít, műszaki, biológiai, orvosi, műveleti döntéshozói és számos más területen. A Linux és a GNU szoftverek elterjedésének és kombinációjának köszönhetően ezek a NASA szoftverek naprakésszé tehetők és futathatók akár egy otthoni számítógépen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GulaSoft #6
    Rotator lehet hogy nem az apollo hardvert kellet volna letöltésre kijelölni, hanem a az apollo szoftvert :-))
  • WGL #2
    csak? makos :P
  • rotator #1
    Gondoltam, letöltöm az egyiket, de 250 dodót kértek az ingyenes szoftverért.
    Úgyhogy majd máskor játszunk otthon NASA-t. :)