Hunter

Sejtbeültetés a látás vissza­nyeréséért

A Nature magazin beszámolója szerint egereknél már sikerrel alkalmazták a sejt beültetés technikáját látásuk visszanyerése érdekében.

Az eljárást brit tudósok fejlesztették ki. Lényege, hogy még kifejletlen sejteket ültetnek be a sérült területekre, melyek esetünkben az egerek szemébe kerültek, visszaadva a rágcsálók látását. Ha az eredményeket az emberi szemgyógyászatban is sikerülne kamatoztatni, akkor több millió, a szembetegségek széles skálájával rendelkező ember juthatna egy egyszerű és hatásos gyógymódhoz.

A kutatók nem véletlenül kísérleteztek a szemmel, a beültetésre ugyanis a retina a legalkalmasabb alany, mivel a fényérzékelő sejtek, a fotoreceptorok elvesztése kezdetben érintetlenül hagyja az agy és a retina közötti idegi kapcsolatokat. Korábban is próbálkoztak a módszerrel, a kutatók akkor őssejteket próbáltak beültetni, melyekből még bármilyen sejt kifejlődhet. Ezek azonban nem hozták meg a kívánt eredményt, pontosan fejletlenségük miatt.

A University College London Szemészeti és Gyermek Egészségügyi Intézetének és Moorsfield Szemkórház csapata dr. Jane Sowden vezetésével egy fokozattal előbbre lépett és még szintén éretlen, de már a retinai típusba fejlődött őssejteket alkalmazott a kísérletében, melyeket három-öt napos egerektől nyertek ki. Az egereknél ez az a kor, melyben a retina még formálódik. A sejteket olyan állatokba ültetették be, melyeket genetikailag manipuláltak, így azok fokozatosan vesztették el látásukat, nagyjából az embereknél a korral járó látásromlást utánozva. A beültetés meghozta a várva várt sikert: a fotóreceptorok elfoglalták helyüket és sikerült létrehozni azokat az elektromos kapcsolatokat is a megmaradt retinai idegsejtekkel, melyek lehetővé teszik a látást.

A tesztek egyértelműen bizonyították, hogy az egerek pupillája reagál a fényre és az optikai idegeknél is sikerült aktivitást mérni, azaz a szem által küldött jelek eljutottak az agyba. Az eredmény egyben meglepő is, mivel azt bizonyítja, hogy az érett retina képes támogatni az új, működőképes fotóreceptorok fejlődését, annak ellenére hogy az általános nézet szerint a retina képtelen a gyógyulásra.

Az emberi terápiákhoz a beültetendő sejteket a terhesség második harmadában levő magzattól lehetne kinyerni, ettől azonban nem véletlenül ódzkodnak a szakemberek. A kutatás vezetői azt szeretnék elérni, hogy a felnőtt őssejteknél is elő tudják idézni ugyanazt a hatást amit az egerek sejtjei esetében. Ezt a tervek szerint egy genetikai beavatkozással érnék el, melynek hatására a felnőtt őssejtek ugyanúgy viselkednének, mint az éretlen retinai őssejtek.

Dr. Robert MacLean, a Moorsfield specialistája hangsúlyozza, az eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket leszűrni. Nem szeretne hamis reményt adni a betegeknek, de legalább már elmondhatják, hogy valami alternatíva kezd kibontakozni, eddig ugyanis semmiféle gyógymódot nem tudtak javasolni a károsodott retinára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #21
    Azok még túl fejletlenek. Olv. cikk!
  • stremix #20
    Szóval ha egy vak embernek egy közelálló rokontól kell őssejt, akkor csinál vkivel gyereket és a magzat szeméből szedik ki a sejtet!? Esetleg egy vak házaspár járna így jól.
  • Inquisitor #19
    Ezért van normális országokban Őssejt Bank. Magyarország nem tartozik ezen helyek közé, itt még csak nem is engedélyezik ...
  • BiroAndras #18
    A köldökzsinórból is kinyerhetők. Azzal szembern szeritnem semmiféle etikai kifogás nem merülhet fel.
  • kvp #17
    "Hát nem tom, minden pénzes muksó Kínába járkál Őssejt kúrára, és ott biztosan nem a saját őssejtjeiket ültetik be nekik.
    Hogy működik, vagy sem az más kérdés."

    Mukodik, csak eppen kb. akkora a kilokodes eselye mint egy beultetett szervnel.

    Viszont ossejteket lehet kivonni felnott emberekbol is, pl. a csontvelobol. Az igazi problema a sejtek szaporitasa es a megfelelo funckiok aktivalasa. Ha megolnek egy meg fejlodo gyereket, akkor abbol konnyebb kivenni a megfelelo sejteket mint egy felnott, mar rogzult es esetleg serult dns-u sejtjeit klonozni. Egyebkent a hiedelemmel ellentetben a differencialodott ossejtes kutatasokhoz (mint amilyet a cikk ir) nem csak magzati sejteket lehet felhasznalni, bizonyos korig a mar megszuletett gyerekek is megolhetoek lennenek a sejtek kinyerese celjabol, viszont ezt meg az enyhebb etikai szabalyokkal rendelkezo orszagok sem engedik meg. Alternativa lenne az abortusszal megolt gyerekek felhasznalasa is, de szerencsere ez sem terjedt el.

    En szemely szerint a csontvelobol kivont ossejteket tartanam jonak es etikai szempontbol elfogadhatonak (azon kivul hogy ekkor nincs kilokodesi veszely), csak a felhasznalasukhoz meg kellene erteni, hogy mi kapcsolja az ossejteket az egyik vagy a masik szovet programjanak elinditasara. (egyszeruen egyszer csak fogjak magukat es mas-mas helyrol kezdik el olvasni es vegrehajtani a dns-uket, a tobbi teruletet pedig irhato-olvashatova, de vegrehajthatatlanna teszik)
  • m3200gt #16
    Hoppá, én Broafka üzenetére akartam reagálni.
    Ezt elk@&#>rtam, bocs.
  • m3200gt #15
    Részben igatad van, nem kell senkit megölni ahhoz, hogy őssejthez jussanak. Csecsemőknél a ködökzsinórból vesznek vért ebből lehet bankba eltetetni sejteket. Közeli rokonoknál működik ideális esetben az őssejt átadás (testvérek ill. szülők). Nem csak az embrióknak, magzatoknak vannak őssejtjei, felnőtt korban a csontvelőből nyerhető megfelelő sejt, de viszonylag kevés. Ezt már viszonylag régóta alkalmazzák pl. Mo.-n is (csontvelő átültetés).
  • Supremo #14
    Nekem nem lenne mindegy. De ha neked mindegy, hogy mikor nyírnak ki, hát tessék. Képzeld ha téged is így kiírtottak volna...
  • Supremo #13
    Ott a pont!
  • L3zl13 #12
    Jah másikra.
    Egereknél nem hiszem, hogy nagyon óvatoskodtak a dologgal. :DDD

    Embereknél ez persze nem lehet opció, de ez nem jelenti azt, hogy nem veszélyezteti a magzatot egy ilyen őssejt kivonás. És bár nem tudom pontosan milyen stádiumban van a magzat a terhesség 2. harmadában, de azért már nem egy szimpla sejcsomagról van szó szerintem, tehát nem arról van szó, hogy kiveszel belőle egy darabot, és az simán pótlódik egy újabb osztódással.
    A cikk szerint már retina tipusba alakult sejtekre van szükség a műtéthez, azaz gondolom már kialakult, vagy kezd kialakulni a magzat szeme. A sejtek begyűjtéshez ebbe kellene szúrkálni...
    Szóval ha mindez így van, ahogy gondolom, akkor ebben a formában remélhetőleg nem lesz belőle gyógymód.