Hunter

Új betekintést ígér a "lézeres látás"

Az amerikai Microvision egy olyan rendszert fejlesztett ki, ami lézert vetít a retinára, lehetővé téve alkalmazóinak, hogy a normál látómező felső peremén képeket jelenítsenek meg.

A rendszerrel a sebészek madártávlatból láthatják a beteg belső szerveit, a katonai egységek áttekinthetik a teljes harcmezőt, és a szerelők munka közben láthatják az autó motorjának belső szerkezetét. "Elképesztő volt, amit láttam" - nyilatkozott Harry Goldstein, az IEEE Spectrum főszerkesztője, aki kipróbálta a szerkezetet. "Azt mondják hiszem, ha látom, azonban amikor ezeket a képeket karnyújtásnyi távolságban megláttam lebegni magam előtt, az elég hihetetlen volt."


A rendszer évek óta készül és csupán most érkezett el a kereskedelmi alkalmazáshoz. Jelenleg az autóiparban a Honda használja kereskedői szakszervizeiben. Az első generációs termék - mely a Nomad Expert Technician System nevet viseli - egy vezeték nélküli számítógépből és egy hi-tech monokliból áll, ami közel 4000 dollárba kerül. A monokli a szem előtt helyezkedik el, ami egy folyamatosan pásztázó lézerfényt tükröz a szemre, lehetővé téve, hogy a szerelők látómezejében az autó diagnosztikai adatai és utasítások jelenjenek meg.

"A szerviz műszerészei használják úgy, hogy miközben a motoron dolgoznak, az általuk látott képre a rendszer rávetíti a szükséges információkat" - magyarázta Goldsteig a BBC Go Digital műsorában. "Ezáltal nem kell ott hagyniuk a munkájukat és átmenni egy számítógépes terminálhoz, vagy átlapozni egy kézikönyvet. Az információk pontosan ott vannak, ahol szükségük van rá." A Honda kimutatta, hogy szerelői 40%-nyi nagyságrendű időt spórolnak meg, ami a cégnek szerelőnként megközelítőleg havi 2000 dollár megtakarítást jelent. Sebészek is tesztelték a rendszer egy változatát, ami operáció közben fontos adatokkal látta el az orvosokat a betegről, úgy mint szívritmus és vérnyomás. Több mint 100 átlátszó lézeralapú képernyőt szállítottak Irakba is, az Egyesült Államok Hadseregének Stryker dandárjához.



1. Fényt vetítenek a tükörre
2 A pupillanövelő nagyítja a képet
3. A lencsék élesítik a képet
4. A képet a retinára vetítik
A rendszer négy összetevőből áll, elektronikából, fényforrásokból, letapogatókból és az optikából. Az elektronika gyűjti össze és dolgozza fel az adat- vagy képforrás jeleit, amit egy weboldal vagy egy videokamera közvetíthet felé. A jelek fontos információkat tartalmaznak a színek keveredéséről és intenzitásáról, amit a fényforrás reprodukál. A letapogatóból érkező sugár egy optikai elemre, az úgynevezett kimeneti pupillatágítóra fókuszál. Amikor a tágítóból érkező fényt egy lencse összegyűjti, és egy tükör segítségével a szemre irányítja a képet, az lefedi a pupilla által látott teljes területet.

A Microvision szerint a technika teljesen biztonságos, mivel rendkívül kis erejű lézert alkalmaznak. "A fény teljesítménye legfeljebb ezredwatt" - mondta Goldstein. "Nem csupán alacsony energiájú, de folyamatos mozgással pásztázza a szemet, nem időz egyetlen helyen sem, nagyon nagy sebességgel söpör végig a retinán." A hadsereg a nyolcvanas években kapta meg az úgynevezett pásztázó sugár technikát, mellyel megalkották a vadászpilóták sisakra erősíthető kijelzőjét. A Microvision a kutatás eredményét levédette és azóta is a rendszeren dolgozik.


Természetesen van még mit fejleszteni a technikán, a tervekben szerepel, hogy a szemhez tökéletes színhűséggel juttassák el a háromdimenziós képeket, és reményeik szerint az eszköz képes lesz teljes valóságukban szimulálni közeli vagy távoli objektumokat, melyek nagyfokú valóságérzettet adhatnak a játékosoknak. Öt éven belül ezek a rendszerek beépíthetők lesznek a mobiltelefonokba és a tenyérgépekbe, melyek képei az agy számára úgy jelennek meg, mintha az eszköz kijelzőjét néznénk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aquli #26
    esetleg kis távirányítóval kezelni? mondjuk alap: bekapcs, kikapcs, le jobbra ballra fel, meg 4 kiegészítő gomb. vagy nem?
  • Loxa #15
    Descent2 annakidején :)
    Tényleg volt szó az sg-n a "rángásos" vezérlésről. Ahogy a képeket nézem még tényleg gyerekcipőben jár a dolog. Ezt hogy is vezérli a szerelő? Odavág egy csavarkulcsot a 4000$-is vezeték nélküli ketyerére, hogy scroll-ozzon?
  • Tikal #14
    nem értem, ezt már láttam vagy két éve, igaz más technikával mukodott de ugyanez volt... :)
  • MrTressy #13
    Terminator4 live :D
  • papabear #12
    Nem szemmel kezeli, hanem arcrándítással, grimaszolással. Régebben volt már az sg-n erről szó.
    Pl, szájfélrehúzás jobbra kétszer a lefelescroll, balra felfelescroll. Fogösszeszorítás enter, stb...
    Idegrángásos egyéneknek persze nem javallott.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    ebbe hol van KAMEHAME? :DDDDD
  • Pepito #7
    Csak tudnam, a scrollbar-t hogyan kezeli szemmel.
  • QuippeR #2
    ennek legalább látom értelmét
  • Dredd #1
    Jön a cyberpunk, nem lehet tenni semmit sem ellene. Talán nem is kell :) Előbb-utóbb összerakja valaki ezt a BCI-vel és lehet majd autóban ülve, mozdulatlanul Doomozni :)