Rónai György

Memóriajavító szemüvegek

A Massachusetts Institute of Technology tudósai olyan szemüveget jelentettek be, amely nagy mértékben javítja viselőjének emlékező képességét.

A legtöbb ember azért visel szemüveget, hogy jól lásson, de az a szemüveg amelyet az MIT tudósai fejlesztettek ki, egy kicsit többet tud ennél. "Amikor pl. nem ugrik be valakinek a neve, ez a szemüveg segít, hogy emlékezz rá. Ez a memóriaszemüveg. Orvosolni lehet vele különböző látás, valamint memória problémákat, így például egy kezdődő Alzheimer-kórt is" - mondta Dr. Alex Pentland.

Minden amire emlékeznünk kell be van programozva egy kis méretű számítógépbe a szemüvegben. A számítógép fény formájában küldi az adatokat a szemüveg mini képernyőjére. Az üzenetek - mint például valakinek a neve, vagy számokból, betűkből álló jelszavak, vagy gyógyszerek nevei - másodpercenként 180-szor villannak fel az ember szeme előtt.

"A tesztjeink szerint a szemüveget viselők memóriája mintegy 50 %-kal javult, és ami a legfontosabb, hogy mindez anélkül, hogy bármit észrevettek volna a szemüveg tevékenységéből a tesztalanyok" - nyilatkozta Pentland.

A kutatók olyan betegeken tesztelik jelenleg a szemüveget, akik különböző memóriazavarokban szenvednek. Szélütéses, vagy akár amnéziás embereken is segíthet a szemüveg.

A memória szemüveget a Bostoni MicroOptical gyártja, de egyelőre még nem kaphatók. Egyes kutatók szerint még pár évbe is beletellhet, mire szabadon forgalmazható termék lesz belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #19
  Szubliminális!

  Én ilyen szemüveget tetetnék kötelezően a színesfémtolvajokra, és másodpercenként 180-szor villantanám fel nekik a 10 parancsolatot.
  Ha ez nem használna, akkor továbbmennék: elektromos sokkolót, de az már közvetlenül a zagyba.
 • avatarolok #18
  Az igaz, hogy a rácsos szemüveg jót tesz a látásnak nem csak a lyukacsos meg még az emlékezőkézséget is javítja. Vagy ez hülyeség? Itt olvastam: Itt
 • Bonewerkz #15
  itt van, pl ez a villam-menkunyavaja... hallgatom a jo kis dimmu borgirt, erre beszikrazik nekem a hatterben, es zavarja a zenei elmenyt...
  ugyanezt meg lehet csinalni akar ingerkuszob alatt is...
 • Bonewerkz #13
 • Bonewerkz #11
  azt mar regota csinaljak, ott van arra a tv, video, stb... mi massal lehet egyebkent magyarazni, hogy ennyi huje divat, meg vasarlasi laz bombazza az emberek agyat, es szinte mindenki osszvissz 3-4 fajta zenei iranyzatot hallgat?
 • Mike #9
  mi van ha elfelejtjük beprohramozni arra, amire emlékezni szeretnénk

  másrészről innentől pedig sok jó memóriájú vak ember lesz, mert a szemük kifolyt a vibrálástól (amit az agyuk nem is érzékel)
 • HuAn82 #8
  Memento...
 • [HUN]PAStheLoD #6
  hehe ilyen kell csak bekapcs kikpacs funkcióval és programozható memóriával :))
 • Darth Sith #5
  fizika dogára jó az ilyen. :)
 • zippofcy #1
  Hol lehet megvenni??? Vizsgakra idealis :)