• kvp
    #17
    "Hát nem tom, minden pénzes muksó Kínába járkál Őssejt kúrára, és ott biztosan nem a saját őssejtjeiket ültetik be nekik.
    Hogy működik, vagy sem az más kérdés."

    Mukodik, csak eppen kb. akkora a kilokodes eselye mint egy beultetett szervnel.

    Viszont ossejteket lehet kivonni felnott emberekbol is, pl. a csontvelobol. Az igazi problema a sejtek szaporitasa es a megfelelo funckiok aktivalasa. Ha megolnek egy meg fejlodo gyereket, akkor abbol konnyebb kivenni a megfelelo sejteket mint egy felnott, mar rogzult es esetleg serult dns-u sejtjeit klonozni. Egyebkent a hiedelemmel ellentetben a differencialodott ossejtes kutatasokhoz (mint amilyet a cikk ir) nem csak magzati sejteket lehet felhasznalni, bizonyos korig a mar megszuletett gyerekek is megolhetoek lennenek a sejtek kinyerese celjabol, viszont ezt meg az enyhebb etikai szabalyokkal rendelkezo orszagok sem engedik meg. Alternativa lenne az abortusszal megolt gyerekek felhasznalasa is, de szerencsere ez sem terjedt el.

    En szemely szerint a csontvelobol kivont ossejteket tartanam jonak es etikai szempontbol elfogadhatonak (azon kivul hogy ekkor nincs kilokodesi veszely), csak a felhasznalasukhoz meg kellene erteni, hogy mi kapcsolja az ossejteket az egyik vagy a masik szovet programjanak elinditasara. (egyszeruen egyszer csak fogjak magukat es mas-mas helyrol kezdik el olvasni es vegrehajtani a dns-uket, a tobbi teruletet pedig irhato-olvashatova, de vegrehajthatatlanna teszik)