Hunter

2007-ben indul a hiperszonikus tesztjármű

Jól halad az Egyesült Államok Légierejének (USAF) és a Fejlett Védelmi Kutatások Ügynökségének (DARPA) közös projektje, ami a 20 Mach feletti repülést célozza meg.

A Falcon Hiperszonikus Technológiai Jármű program olyan nagy sebességű légieszközöket kutat, melyek lehetővé teszik a világ bármely pontjának gyors elérését. A projekt céljai hiperszonikus technika kifejlesztése egy sikló, vagy egy meghajtással rendelkező rendszer számára, valamint előtérbe helyezni a kisméretű, alacsony költségű és gyorsan felkészíthető kilövőeszközöket. Ezzel olyan technikákat biztosítanának az amerikai légierő számára, mellyel a világ bármely olyan területére rakományokat juttathatnak el, ahová valamilyen érdekeltségük fűződik, lehetővé téve a gyors reagálást a világ történéseire.

Egy Falcon Hiperszonikus Teszt Jármű, a HTV-1 2007. szeptemberére van előjegyezve egy valamivel kevesebb, mint egy órás próbarepülésre. A 19 Machot elérő sikló légijármű egy rövid időre kilép a Föld légköréből, majd újra belépve utazása a Csendes-óceánban fejeződik be.

A Falcon HTV program célja hogy bemutassa a hiperszonikus, 9500-24000 km/h (9-22 Mach) között sebességek, valamint 30-45 ezer méteres magasság elérésének lehetőségét. Ehhez egy olyan géptest megtervezésére van szükség, ami ellenáll a heves hőnek és nyomásnak. A demonstrációs programban a fenti két szervezet mellett részt vesz a NASA, az Űr- és Rakétarendszer Központ, a Sandia Nemzeti Laboratórium és a Légierő Kutató Laboratóriumának (AFRL) Légi- és Űrjármű Direktorátusa.


Valami hasonló lesz a Falcon HTV-1

A Lockheed Martin pennsylvaniai létesítményében már folynak a munkálatok a Falcon HTV-1 repülési hardverének alkatrészein, míg az új-mexikói Kirtland Légitámaszponton található Űrjármű Direktorátus eközben a siklórepüléshez szükséges rendszer technológiáira összpontosít. Szakembereik segítenek a HTV szerkezetéhez idomuló hővédelem fejlesztésében, ami képes ellenállni 3000 fokos hőmérsékleteknek, nem is beszélve a szélsőséges külső nyomásokról, melyek akár a 25-szörösét is elérhetik annak, ami a NASA űrsiklóira nehezedik.

A Falcon HTV egy másik kritikus technológiai eleme a külső burkolat, aminek szintén el kell viselnie a magas nyomást és hőt. A jármű belsejének hűvösen tartása érdekében egy újszerű, több rétegű szigetelést készítenek a hosszú távú repülésekhez, amihez társulnak majd a nagysebességű repüléshez alkalmas navigációs és manőverezési eszközök.

A második siklórepülésre 2008-ban vagy 2009-ben kerül sor, amit - akárcsak az elsőt - az AFRL irányít. A HTV-2 tesztet azonban már egy más szerkezeti kialakítás fogja jellemezni, ami a fokozott irányíthatósági és a magasabb kockázat/teljesítmény tényezőket segíti elő a repülés során. A második repülés már a 22 Mach sebességet célozza, majd a szerkezet több, mint egyórás útját szintén az óceánban fejezi be. A harmadik és egyben befejező repülésre 2009-ben kerül sor a program szerint, ahol újabb változások lesznek az előző kettőhöz képest. A hiperszonikus sikló a NASA Wallops Repülési Létesítményéből emelkedik a magasba. A HTV-3, ami legfeljebb 10 Mach sebességen fog repülni, már a legjobbnak tartott aerodinamikai elemeket és az újrahasznosítható külső hővédő panelek hatékonyságát ellenőrzve.

A HTV-1 projektvezetője, Russ Partch szerint minden adott a 2007-es első próbarepülés levezényléséhez, és hozzátette, hogy a három kísérleti repülés eredményei jelentős kihatással lesznek a jövő katonai szállítási és kilövő rendszereire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loga #65
    Ne ertsd felre nem rosszindulatbol hanem tajekoztatas szintjen irtam.
  • loga #64
    En meg azt latom hogy te nem vagy tisztaban egy -ket dologgal. Lassu csak...
    Beszeltel e valaha is egy Irakival vagy egyaltalan egyetlenegy arabbal aki erintett az ugyben es elmondta e neked hogy miken megy keresztul nap mint nap a csaladja meg o hogy elviseljek azokat a "fantasztikus katonakat" akik csak ugy megszalltak az orszagat. Mert en igen.
    Hat tudod ha eltel volna mikor rajtunk voltak a "kedves oroszok" ugye akik csak segitettek minket talan megertened h mit erezhetnek es ugye minket azert nem bombatak.
    Tudod e egyaltalan mennyire is butak az amerikaiak? Hat en az ő kezukbe biztos nem adnek atomot. Meg gondoljatok bele mar milyen lenne ha a te kertedben lenne egy szep diofa es jonne az utca vegerol az egyik "szomszed" es elhordja meg bekoltozik a hazadba es eszi a kajadat mert problemad van a kozvetlen szomszedoddal.
    Szerintem SEMMI koze hozza.
    Sajnalom ha valaki nem erti meg vagy inkabb nem akarja a kisse eltulzott hasonlatomat de probaltam igen leegyszerusiteni...gyengebbek kedveert.
  • NEXUS6 #63
    És ilyen szempontból a legutóbbi CIA támadás egy pakisztáni falu ellen, ahol vagy 2 tucat emberke halt meg, de a fő célpontja egy ellenzéki fegyveres csoportot vezető emberke volt, tökéletesen beleillik a definícióba.

    Ráadásul ezt a hiperszuper járművet, vagy ennek az utódját is gondolom alapvetően ilyen feladatokra szánják.
  • NEXUS6 #62
    Kösz, pont ezt akartam írni.;)

    Tágan értelmezve a terrorista valami olyasmi, aki politikai céljai érdekében a médiát is felhasználva, látványos, a civileket is súlytó agressziót követ el, vagy ezzel fenyeget.

    A nyugati haltalmak persze szeretnék szűken értelmezni és ezt kiegészíteni azzal, hogy terrorista az akit ők annak nyilvánítabak.
  • valamit #61
    csak ehhez:
    jó ha tudod, a terrorizmusnak nincs fogalma. ugyanis nem fogadták el azokat a javaslatokat, amelyekben rögzítették volna, hogy mi minősül terrorizmusnak. méghozzá talán az ENSZ-ben merült ez fel, és ha minden igaz például Angliának és az USÁnak sem tetszett a megfogalmazása. (ez most volt, 2 éven belül)
  • archkoven #60
    Látom te nem vagy tisztában a terrorizmus fogalmával. Először nézz utána és azok után beszélhetünk róla, hogy az USA terrorista-e vagy sem.
  • archkoven #59
    ""Egyébként is szerinted mennyire lehet bízni egy olyan országban vagy térségben ahol az emberek azt utcán ünneplik a sikeres terrorakciót, ahol az ártatlan emberek lemészárolása a hétköznapok része, a problémák megoldásának egyik eszköze?" - Itt ugye az USA-ra céloztál?"
    -kokrétan mikor is volt amikor az USA-ban ártatlan civilek halálát az utcán ünnepelték?
    Én nem emlékszem ilyenre, örülnék ha felfrissítenéd az emkékezetemet!
  • Zolly1975 #58
    Igen, nekem is ez (gépi döntés és terminator-kor) villant be amikor az előző hozzászólásomat írtam :)
    Lehet, h a mosoly-jel a végén egyáltalán nem is indokolt! :)
  • CsabiDuke #57
    Jobb lenne ha többen is beszállnának a technika fejlődés "háború"jába, hogy jegyen amerikának konkurenciája, és fejlesszenek gőzerővel.
  • valamit #56
    na ha majd a válaszreakció is gépi lesz ;) akkor jön ám el aztán a terminátor kora;)