Hunter

Nem tanítható a te­rem­tés­­el­mé­let

A darwini evolúció csatát nyert a bíróságon az intelligens tervezettséggel szemben, melyet mint teremtéselméletet kitiltottak a pennsylvaniai Dover köziskoláiból.

Korábban már beszámoltunk a darwini elvek és az úgynevezett intelligens tervezettség összecsapásáról, ami végül egészen a bíróság tárgyalóterméig jutott. Az amerikai oktatás számára precedens értékű perben megszületett az ítélet: győzött a darwini evolúció.

Az ügy egy Pennsylvania állambeli városban, Doverben pattant ki, ahol a szülők a bíróság elé citálták a helyi iskolatanácsot követelve, hogy ne tanítsák az evolúciós elmélettel párhuzamosan, egyfajta alternatívaként a bibliai teremtésre utaló intelligens tervezettséget, mely szerint az élet kifejlődéséhez hozzá kellett járulnia egy láthatatlan erőnek is.

John Jones bíró ítélete szerint az iskolatanács megsértette az alkotmány azon pontját, ami tiltja a vallás tanítását a köziskolákban. A felperesként megjelenő szülők azzal érveltek, hogy az intelligens tervezettség tanítása gyakorlatilag a teremtéselmélet tanítása, ami alkotmányba ütközik. Ugyanez fogalmazódik meg végeredményben a 139 oldalas írott ítéletben is.

Az Egyesült Államok alkotmánya igen nagy figyelmet fordít az állam és az egyház különválasztására. Jones bíró kimondta: alkotmányellenes az intelligens tervezettség az evolúció alternatívájaként való oktatása a köziskolák tudományos tantermeiben, egyben megállapította és leszögezte, hogy az intelligens tervezettség nem tudomány és utalásai miatt nem választható el a teremtéselmélettől, ezáltal a vallástól és annak előzményeitől.

Jones azt is kimondta, hogy félrevezető az iskolatanács azon állásfoglalása, mely szerint az evolúció csupán egy "elmélet", mivel összekeveri az "elmélet" tudományos és köznapi értelmezését. Mindez csupán ürügy volt a tanács valódi célja, a vallás népszerűsítésének elérése érdekében. A bíró ironikusnak nevezte azt a tényt, mely szerint az iskolatanács tagjainak többsége nyíltan és büszkén hangoztatja vallásos meggyőződését, miközben az Isten és a Biblia nevét mellőző intelligens tervezettséggel próbálták lefedni és palástolni valódi célkitűzéseiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • imuthesz #583
    http://www.azevolucioscsalas.com
  • Tiberius B #582
    Megtisztelő, remélem hamarosan lesz időm, megígérem, akkor felmegyek és hozzáírok, amennyit csak tudok. Vmiért ez a kép nagyon meggyőző.
  • Epikurosz #581
    I want you! Enlist now!
  • Tiberius B #580
    Tudom: haggyam abba az önsajnálatot. A kérdés viszont él: What could we write to that? Én nem tom. Sajna, mint már montdtam.
  • Tiberius B #579
    Erről nem is tudtam, nincs vmi közelebbi, ok tényleg egy képernyőnyi, de akkor is kevésnek találtam, ahhoz képest, amire számítottam. Egyszerűen csak kevés az önbizalom a lelkemben. Talán kisebbrendűségi (kisebbségi)-komlpexus vagy mifene, egyik osztálytársam mondta. És talán hiba volt hangot adni neki. Közben megértettem az utsó mondatot. Szerinted mi a fenét tehetnénk MI hozzá? (7-en vagyunk egy testben, a 6ökör meg az ÉN) Na jó abbahagyom.
    De tényleg: szerinted miről kéne még beletenni infót(???), azon kívül, hogy némely megfogalmazás finomításra szorul. Ha jól emlékszem.
    Legalábbis a mi fejünkből?
  • Epikurosz #578
    Kicsi betyár!
    Valaki beírt egy mondatot az egész "Világegyetem"-ről és törölni akarták az egész pereputtyot. Azért azt mégse!
    Erre fel most van kb. egy képernyőnyi.
    Akkor mit akarsz? Amúgy értem a hozzáállásod, poénkodni okés, de amikor komolyra fordul a dolog, elhúzás....? :-)
    Talán úgy kellett volna fogalmazni, hogy: Your help is BADLY needed. (?).
  • Tiberius B #577
    Where do you see any young titan??? Who can ask the "Ultimate Question of Life, the Universe and Everything", I know the answer: 42.
    Visszatérve magyarra, szerinted melyikünk tudna ehhez érdemileg hozzáfűzni vmit? Én szerintem nem rendelkezek ehhez elég önbizalommal. A többiek viszont: Előree!!! Írjatok hozzá vmit!
  • Tiberius B #576
    Azé ez a szócikk kicsit tényleg csonk, azt hittem tele lesz vele legalább két oldal.
  • Epikurosz #575
    Young Titans! Your help is needed!
  • Tiberius B #574
    Sokszor felrótták már néke mezt a hibát, néha elszállok, majd igyekszem ezentúl visszafogni magam. Remélem sikerül.