Hunter

Jegyzőkönyv: az ember nem az evolúció eredménye

Érdekes, precedens értékű per zajlik az Egyesült Államokban, ahol egy iskola és a szülők szálltak síkra egymás ellen, általuk pedig nem kisebb elméletek csapnak össze, mint a darwinizmus és az intelligens tervezettség.

Történt ugyanis, hogy a Dover Területi Iskola egy évvel ezelőtt elrendelte, hogy diákjai a kilencedik osztályban az evolúcióról szóló biológia órák előtt meghallgassák az úgynevezett intelligens tervezettség elméletét. Az iskola álláspontja szerint Charles Darwin elmélete "nem tekinthető ténynek, megmagyarázhatatlan rések tátongnak benne". A diákoknak a "Pandákról és emberekről" című tankönyvet is előírták további tájékozódás céljából.

A szülők, konkrétan nyolc család, azonban összefogva azt követelte, hogy távolítsák el az intelligens tervezettséget a biológia tanmenetből, hangoztatva, hogy az iskola ezzel alapvetően a Biblia által a teremtésről alkotott képet propagálja, megsértve az egyház és az állam alkotmányos különválasztását. A tudósok többsége elutasítja az intelligens tervezettséget, mint tudományosan megalapozatlan elméletet és azt hangoztatja, hogy támogatói sokkal inkább az evolúciós elmélet támadására összpontosítanak, mintsem saját elméletük bizonyítására.

A hét elején a "Pandákról és emberekről" egyik alkotója, az intelligens tervezettség főtámogatója, Michael Behe biokémia professzor, mint az iskola első tanúja a bíróságon kijelentette, hogy az evolúció önmagában képtelen megmagyarázni az összetett biológiai folyamatokat, szerinte egy magasabb rendű erőnek kell meghúzódnia mögötte. Az iskola ügyvédei hétfőn kezdték meg tanúik felvonultatását a perben, melynek tétje, hogy a köziskolákban oktatható marad-e az intelligens tervezettség, mint az evolúciós elmélet alternatívája. Behe a Lehigh Egyetem tanára, a fent említett könyv mellett egy 1996-os bestsellert is a magáénak tudhat, "Darwin fekete doboza" címmel.

Úgy véli, a diákoknak meg kell tanítani az evolúciót, mivel azt a tudomány széles körben alkalmazza és minden jól képzett diáknak ismernie kell. Mindezek ellenére vitatja, hogy az evolúció önmagában teljes magyarázatot nyújtana az élet biológiai összetettségére, ami egy intelligens erő munkájára utal. Az intelligens tervezettség elve nem nevezi nevén a tervezőt, Behe azonban római katolikus és elismerte, hogy személy szerint hisz Istenben.

A tárgyaláson elmondta, az intelligens tervezettség különösen azt kérdőjelezi meg, hogy az élet molekuláris szinten kifejlődhetett-e a természetes kiválasztódással, hozzátéve, hogy ez Darwin elméletének leggyengébb lábakon álló része. Behe az intelligens tervezettség elleni felzúdulást az ősrobbanás elmélet 70 évvel ezelőtti első kritikáihoz hasonlította. Szerinte sok ember akkor úgy gondolta, hogy olyan filozófiai, sőt teológiai hatásai lesznek, amit nem igazán szeretnének.

Augusztusban a Lehigh biológia tanszéke elhatárolódott Behétől, honlapján közzétett állásfoglalásunk szerint a tanszék egyértelműen az evolúció elméletét támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #750
    Uhh, te hány éves vagy, 10, vagy már 11? Butaságokat írsz, majd talán 10 év házas élet után rájössz.
  • Anteris #749
    a CI akkor is szar, hiába véded. Kényszermegoldás. Akár mit csinálsz mindig valahogy pornós lesz a befejezés, semmi eggyéválás. Vagy leszopatod a párodat, vagy kivereted a farkadat vagy mittudomén de mindenképp alatnas lesz a vége, ez a nagy helyzet.
  • babajaga #748
    "mint a darwinizmus és az intelligens tervezettség. "

    Én a második valamit inkább butaság, bunkóság, korlátoltság a XXI. században-nak nevezném.És ezek a szerencsétlenek a saját gyereküket hülyítik. Kezet foghatnak a Daytoniakkal, és a Salemiekkel.
  • AranyKéz #747
    Valaki rúgja már ki ezt a barmot.
  • babajaga #746
    "a sperma egy savas folyadék"

    Nem. Mert egy összetett folyékony állapotú több alkotórészből álló keverék ami az élő omdósejteket tartalmazza. És olyan nagyon nem lehet savas mert akkor nem élnének a sejtek.
  • imuthesz #745
    http://www.azevolucioscsalas.com
  • Tiberius B #744
    Megemlíti a molekuláris biológiát, mint ahol nem lehetett természetes kiválasztódás. Ho-ho-hó
    Volt is meg nem is, lásd lejjebb. Csak utóbb feltűnőbb.
  • Tiberius B #743
    Pl. Molekuláris biológia
    Sok mminden van a biokémán meg a légörön túl is.
  • Tiberius B #742
    Atomfizika, és egyebek
  • Tiberius B #741
    Kvantumfizika