Hunter

Emberi hatékonysággal sétáló robotokat mutattak be

Először mutatkozott be az a robot trió, ami képes emberi testtartással járni. A gépek egy egyedülálló rendszert alkalmaznak, ami minden eddigi két lábon járó robotnál hatékonyabbá teszi őket, a járáshoz nincs több energiára szükségük, mint egy embernek.

Az olyan robotok, mint a Honda Asimója körülbelül tízszer annyi energiát használ fel a közlekedéshez, mint egy ember, mivel az összes lábízületét motorok hajtják. Az új robotok azonban egy úgynevezett passzív dinamikai rendszerrel vannak ellátva, lehetővé téve a robot lábszárainak visszalendülését a helyére, így a gravitáció használatával ösztönössé válik a járás. A robotokat az amerikai Cornell Egyetem, a Michigan Egyetem, az MIT, valamint a holland Delft Egyetem kutatói építették meg.


Steven Collins a robot társaságában

"Ezek az első olyan energiaforrással is ellátott robotok, melyek a passzív dinamikát alkalmazzák" - mondta Steven Collins, aki a Science legfrissebb számában publikálta kutatási értekezését. A kissé esetlenül lépkedő, de talán pont ezért szimpatikus droidokat a múlt hét végén gyakorlatban is bemutatták az Amerikai Tudományos Előrelépések Szövetségének (AAAS) éves találkozóján. Az energiahatékonyság a mozgás gépesítésének kisebb mértékében rejtőzik, magyarázta Andy Ruina, a Cornell gépészmérnöke. "Ha nem jól tervezzük meg, akkor a motorok elszívják az energiát" - mondta. "Az energiaelnyelés csökkentése érdekében a motorokra eső munkát a lehető legjobban redukálni kell."

A fentiek érdekében Riuna és munkatársai egy repülési mérnök, Ted McGeer, a miniatűr robot repülőszerkezeteket tervező Insitu Group alapítójának munkáját fejlesztették tovább. McGeer úttörő szerepet játszott a passzív dinamikájú lépegetők tanulmányozásában, melyek kizárólag a gravitáció által hajtva végig mennek egy lejtős kifutópályán. A kutatók nagyjából azt a módszert alkalmazták, mint anno a Wright testvérek, akik első repülésükhöz aprólékosan tanulmányozták a vitorlázórepülést, majd a megfigyelések alapján elkészült szerkezetüket ellátták egy motorral. Ruina és kutatótársai ezeket a lejtőn közlekedő robotokat vesézte ki, majd a gravitáció mellé kis motorokat társítva elérte, hogy sík felületeken is képes legyen haladni teremtménye.


A Cornell robotja közel 13 kilogramm súlyú, lábai megközelítőleg egy méter hosszúak, míg az MIT gépe, amit Toddlerre kereszteltek (toddler: járni tanuló kisgyerek), mindössze 2,74 kilogramm súlyú és csupán 43 centi magas. A hollandok szerkezete 8 kilójával és másfél méteres magasságával a kettő közé helyezhető. Az MIT robotja az első járó gép, amit egy tanulási algoritmussal is elláttak, lehetővé téve számára a változó terephez való alkalmazkodást, így ez a típus nevezhető a leginnovatívabbnak. "A közeljövőben olyan robotokkal fogunk találkozni, melyek képesek lesznek olyan terepen is közlekedni, amin robot még soha nem jutott át" - mondta Russ Tedrake, a Toddler főtervezője.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A lépegető stabil, emberszerű mozdulatai azt sugallják, hogy a passzív dinamikai hatások rendkívül fontosak az emberi járás természetes mechanikájában is. Ruina úgy véli, ezek a robotok betekintést fognak nyújtani többek közt az állatok mozgásába és a láb elhelyezkedésének és egyensúlyának biomechanikájába, valamint a gépek segíthetnek olyan, járást segítő protézisek megtervezésében, melyek alkalmazása kevesebb erőfeszítést igényel.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ruina hangsúlyozta, hogy a Cornell és a Delft robotjai csupán előre tudnak közlekedni, ezért ez a hasznos lépegető gépek kifejlesztésének csupán az első lépcsőfoka. "Hosszú utat kell még bejárnunk, hogy megtartsuk ezeknek a robotoknak a hatékonyságát, miközben fokozzuk sokoldalúságukat" - mondta Ruina. "Izgalmas idők következnek a robottechnikában" - tette hozzá Tedrake.

Letölthető videók
  • A robot lépegetés közben, mérete 8 MB, formátuma .mov
  • Steven Collins magyarázata, mérete 12 MB, formátuma .mov
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Kis-Bob #35
      Állítólag a torinói leplet is ő csinálta fényképezési eljárással.
    • HUmanEmber41st #34
      Lehet, hogy meg is csinálta.. csak akkoriban nem értették meg...
    • Tetsuo #33
      Már Da Vinci is mekcsinálta volna.. simán.
    • Andris #32
      Hát ez nagyojó. Mondjuk ilyet szerintem már 50 éve is tudtak volna csinálni, ha látták volna értelmét...
    • dez #31
      Hát, lehet, hogy néz, de nem lát, mert nem tud egyenesen menni.. Azért kell kísérgetni, le ne essen. Az egyik bevágásban meg menne neki a falnak. :) (Szóval ez csak egy funkció-demó. Ma még minden csak az. Mint Imisi is írja.)
    • lmisi #30
      Igen ez nagy segítség a végtaghiányos embereknek, de lehet hogy pont az ő protéziseik ihlették meg a mérnököket. Ugyanis hasonló elven működő műlábak eddig is voltak, nanem kishazánkban. Fontos dolog amit itt mindenki elfelejt megemlíteni a nagy hurrázás közben ezek mechanikus lépőgépek és NEM ROBOTOK!!!!!!, azaz még állni sem tudnak.
      A japi robotok képesek egyhelyben megálni, sőt korlátozottan egyensúlyozni is érzékelőik és a beléjük plántált komolyabb számítógépes software és hardware segítségével, ahogy a humanoidok is teszik. Pl. egyes techdemokban képesek súlyosabb tárgyakat mozgatni úgy hogy a megváltozott egyensúlyi viszonyokat folyamatosan korigálja. Ilyen esetekben persze kutyafülét sem ér a pusztán lendítésre alkalmas láb, muszály kiépíteni a teljes motoros, pneumatikus izomemulációt, azaz bukják a lendítést. Én inkább arra várnék mikor rukkol ki valaki az emberi (állati-bio..) izomzatra jellemző varázslatosan gyors izomtónusváltoztatásra képes műizmokkal. Hiszen valjuk be ezek a robot karok-lábak vagy lendülnek, vagy huznak-tolnak (erőt fejtenek ki) vagy forognak, de sajnos kizáró vagyosan. Azaz egy-egy funkciót kiválóan megvalósítanak, de amikor megpróbálnak multifunkcionális robotot létrehozna....:-(, de lehet éppen ez a jó:)
    • raingun #29
      Megneztem a videót, nagyon jó! Amin a fickó magyaráz, az tisztán mechanikus lehet?
      Egyébként bele lehet gondolni, hogy ez mekkora segítség lenne a végtag hiányos embereknek!
    • SuperCow #28
      csináltak neki szemet is. Ez a robot lát, :) nem csak jár.
    • raingun #27
      Szerintem a vödör víz azért ban a fején, hogy tud-e már járni úgy, hogy ki ne löttyenjen.
      Szerintem.
      De lehet hogy egy vendéglátóipari cég rendelésére készülnek a pincér (vagy takarító) robotok :-)
    • unknown nick #26
      arra, hogy vajon mi mozgatja?