44
-
#44 És ez igaz az iszlám országokra is, demográfiai szempontokból le vannak maradva egy körrel, de ettől még nem a gonosz földi helytartói!!!!
Szemükre vetjük pl, hogy nincs a nőknek választó joga! De könyörgöm nyugaton sem volt a 20-as, 30-as évekig!!! Tudtommal egyetlen nyugati "demokrácia" sem határolódott el a XX-szd eleji rendszerektől!!!! -
#43 Egyet értek veled CIFU, csak én inkább az okokat írtam te meg a hogyanra próbáltál választ adni.
Az a gond, hogy szándék sincs Afrika megsegítésére. Az hogy ez milyen nehéz lenne az a következő kérdés.
Vesd össze Szomáliát Irakkal. Szomáliában meghalt néhány ami és úgy húztak ki mintha ott se lettek volna, Irakban 100 számra halnak meg az ami katonák és számolatlanul kell a pénzt is az országba önteni, ennek ellenére az amik ENSZ felhatalmazás nélkül is képesek ott maradni. (És marha érdekes, most mentem fel az USA valamelyik kormány portáljára -afrikai ügyek- a Szomáliás oldalon említést sem tesznek róla, hogy ők valaha is ott lettek volna!!!!!!, tiszta sztálini módszerek)
Nem az ENSZen meg az ENSZ által nekik nyújtott néhány millió dolláron múlik Afrika felemelkedése.
A hadurak is lehet hogy fekete piacról szerzik be a fegyvereiket, de végső soron azokat a fegyvereket veszik amit a gazdag országok gyártanak. Ha akarnák ezt is kontrollálhatnák, ha már olyan keményen harcolnak a terrorizmus ellen.
Szal az amerikaiak nagyfrancok, igaz hogy adnak segélyt, de a saját farmereik által megtermelt (génmanipulált) élelmiszert adják az afrikaiaknak, nem pedig segítséget nyújtanak a mezőgazdaság rendbetételére. Segély függővé teszik Afrikát, és így a saját farmereik is jól járnak. Az hogy hosszútávon hányszáz millió embert tesznek tönkre nem érdekli őket. (Ha sötéten akarom nézni a dolgokat, még örülnek is neki). -
haxoror #42 Afrika sztem most éli meg azt ami annak idején nálunk a sötét középkorban a feudális anarchia volt, idővel ők is majd kinövik.
Kívülről sztem pénzzel és jószándékkal ez megoldhatatlan hiszen a segélyek nem az éhező néphez jutnak hanem a helyi hadurak katonáihoz ill. a feketepiacra.
Bár ennek nincs sok köze a robotokhoz :) -
#41 Azért ennyire ne egyszerűsísd le a rendszert. Afrika egy igencsak kaotikus hely, a fejlődéshez első sorban rend és működő gazdaság kell. Namost afrikában ez a két dolog hiányzik. A helyi haduraknak nem érdekük egy állami rendszernek alávetni magukat, legfeljebb a saját befolyásuk alá hajtani az egész államot. Az ENSZ hiába próbál rendet csinálni Afrikában, a legtöbb kisérlet (többé-kevésbé) kudarcot vall. A legtöbb esetben a valódi tenni akarás és a pénz hiánya miatt, ám olykor, ha nagy nehezen mégis összejön ez (ahogy összejött félig-meddig Szomáliában, 1993-ban), ott a gyors sikerek hiánya és a katonai vagy politikai kudarcok vágták végképpen taccsra a reményeket.
Afrikát az én meglátásom szerint kétféleképpen lehet rátéríteni a haladás és a fejlődés útjára: vagy rengeteg pénzel és nagyon-nagyon sok akarással, külső fejlesztésekkel, oktatási programokkal, és egyébb nagyvolumenű fejlesztésekkel. Vagy pedig erővel, félig-meddig diktatórikus módon. Az elöbbi aligha valósulhat meg, az emberek, az országok és a vezetők önzők, nem fognak ennyit áldozni Afrikára. Az utóbbi szintén reménytelen nincs olyan demokratikus politikus, aki ilyesmibe belevágna. -
HUmanEmber41st #40 Minden technikai dolog kétélű. Lehet hasznosan és károsan is felhasználni.
Afrikát meg biztosan megéri ilyen "gyarmati sorban" tartani.. -
#39 Afrika nem tud fejlődni!
Nem hagyják,mert túl sok ott az arany a gyémánt az olaj ahhoz, hogy a jó kis feketebőrű bányászokat holmi iskolázással elrontsák.
Különben is kinek hiányzik még egy nagyhatalom. -
haxoror #38 Lehet hogy én látom rosszul de nem a világ, hanem inkább Afrika működik szarul? Pár ezer évig tudták etetni a saját lakosságukat vagy nem? -
#37 De a világ még ennél is szarabbul műxik!!!!
A hidegháború óta minden országban jelentősen csökkentették a fegyveres erők állományát.
Valójában ettől nem lettek kevesebben az éhezők, hanem inkább többen.
Sarkítottan fogalmazva, most már a katonák gyerekei is éheznek, meg azok is akik abból éltek meg hogy a jól fizetett katonákat kiszolgálják.
Tanulság: nem a pénz szórása vezet szegénységhez, hanem a zsugoriság. -
Fityfirity #36 Igatad van. Szükségünk van robotokra, de ezek nagy részét a hadiiparban hasznosítják. Nekem ezzel van bajom. A rosszultápláltság, éhezés miatt évente elhalt kb. 15 millió gyerek megmenthető lenne a különböző országok által katonai kiadásokra szánt összegek törtrészéből (4 óra összhadikiadása, azaz kb. 500 millió dollár elég lenne erre a célra). -
Caro #35 Nem hiszem, hogy helyes dolog lenne, ha a gyógyszermaffiát még pénzelnék is...
Egy ilyen dolognak legalább van értelme, és aki azt mondja, hogy a NASA egy pénznyelő, annak igaza van, de ők az egyetlen cég ami normálisan el is végzi a feladatát.
És meg ha nanotechnológiával mesterséges immunrendszert csinálnak majd neked, ami az összes létező betegségtől megvéd? Akkor is ezt mondanád nekik? -
plamex #34 Én biztos nem halok meg AIDS ben ... -
haxoror #33 Ennyi erővel azt is akarhatnád hogy bezárják az összes bárt és a táncosok meg pultosok gyorstalpalón tanuljanak kutatóorvosnak mert az sokkal hasznosabb :)
A betegségek ellenszereit és gyógymódjait IS kell kutatni de mellette nem lenne egészséges minden mást elhanyagolni csak mert az pillanatnyilag kevésbé fontos a ma élő ember számára. A környezetvédelem sem rólunk szól hanem az utódainkról, ezeknek a robotkutatásoknak a gyümölcseit is ők fogják majd learatni.
És szerintem ez így helyes, egyáltalán nem tartom kidobott pénznek az ilyen projekteket. -
Kryon #32 Az átfedésekkel én nagyon is tisztában vagyok...,de el kell fogadni,hogy van aki egyik dolgot szereti csinálni,más pedig másikat,és mindkettő hasznos.Pl.az AIDS ellenszere nem talál meg egy épület romjai alatt,ám ezen robotok utódai már igen...(látom te az efféle "humanista" megközelítést kedveled:))...szóval nem kérek én többet,csupán egy kissé szélesebb látókört...Az előadást pedig feltétlen megnézem. -
Fityfirity #31 Persze. Mert az orvosok, biológusok, gyógyszerészek értenek a számítógépes modellezéshez, a kvantummechanikához stb. Igen nagy átfedések vannak a tudomány minden területén.
Ajánlom figyelmedbe Závodszky Péter előadását a mindentudás egyetemén (ápr. 18). -
Kryon #30 Az orvosbiológiai kutatás az orvosok,biológusok,gyógyszerészek feladata,és kutatják is erősen,mert nagy pénz van egy gyógyszerben,és nyomják is őket a gyógyszergyártók zsvel rendesen....Namármost szerinted a fizikusok/mérnökök mit csináljanak,ha egyszer a gyógyszerkutatáshoz nem értenek?, -
Fityfirity #29 És milyen jó lesz, ha felmegy a lépcsőn a robotunk!
Persze közben lehet, hogy meghalsz Parkinson- vagy Alzheimer-kórban vagy cukorbetegségben vagy AIDS-ben vagy ... -
Cat #28 ugy képzeld el mint összerakott PC-k halmazát. Egyedül nem okos, de sokszáz processzor összekötve már hatalmas számítási kapacitással rendelkezik - pl. a Google a sokmillió lekérést nem drága cuccon, hanem sokszáz ocska pcvel oldja meg, ha leáll néhány tucat nem érdekel senkit, be van ütemezve a csere.
Ha mindegyik csomopontban van egy (két-három) processzor, néhány giga memória, akkor együtt nagyon okos tud lenni az eszköz. Ha kiesik néhány csomopont pl. landoláskor sokat nem számit, felül kell tervezni és kész. Persze nagy kérdés a szoftver, amitől szerintem még jóval messzebb vagyunk, mint a mechnikai résztől.
Energiaellátás: irják hogy napelemeket raknak rájuk és ez speciel le tudja törölni a port is, nem ugy mint a mars roverek... -
plamex #27 lehet hogy nem tud felmenni a lépcsőn de ha nem kutatják nem is fog ... -
Ratty #26 Nekem először Douglas Adams jutott eszembe ennél a "Ha egy parányi meteor vagy egy rázós leszállás lyukat üt a rajban, a rendszer egy átrendezéssel képes lesz kijavítani önmagát"-ban:) Pont azt a részét talája el a meteor ami érzékeli, hogy baj van:)
Na komolyra fordítva a szót az ötlet nem rosz. Egyelőre kicsit nagynak tűnik:D És nem azt mondták h a tömeget csökkentik, hanem max súlypontot. Az inteligenciát, meg gondolom minden egységbe bele kéne rakni, és az energiaellátás engem is érdekelne. A videókat elnézve, az még nagyon messze van, hogy ilyen szintre fejlődjenek. A maros vagy valamilyen bolygós videóban az egyik összeállítás eléggé nehézkesen mozgott a többihez képest. Ha jól vettem ki akkor minden berendezés, mondjuk a számítógépek, meg energiaellátás az mind azokban a kis csomópontokban lennének, ami nekem még kicsit előremutató. Sőt tényleg meg kéne csinálni minden egyes kis gobócnak az inteligenciáját. Az űrös videóban meg mondták h lesz több féle kaszt. Mi van mondjuk akkor, ha a vezér izé semmisül, vagy sérül meg? Szerintem másnak kéne átvenni a vezetést vagy valami hasonló, és ekkor megint az van, hogy minden egyednek tudni kéne azt amit a vezér. A kommunikációról nem is beszélve. Az addig oks, hogy csak a legközelebbivel kell tudni dumálniuk, de akkor a nagy egységnek is képesnek kell lennie messzire küldeni jeleket. Vagy az egész távirányítású lesz? Ebben kételkedem. Bár ha sok évre előre nézük, addigra gondolom már lesz használható inteligenciájuk:P -
Fityfirity #25 Teljesen egyetértek Brettel. Kutatnák inkább az emberi agyat vagy valamit amit a társadalom hasznosítani tud.
Persze biztos kitalálnak valami szöveget, hogy ezekkel a robotokkal majd milyen jó lesz nekünk.
De én úgy tudom, hogy egy robot még egy olyan lépcsőn se tud felmenni, melynek külömböző magasságúak a fokai. -
Bret #24 Ez leginkább arra jó példa mim mindenre van pénz az USA-ban. Ha a hangya tökét vizsgálja 100 tudós 10 évig milliárdokért az sem számít.
Bár pénz nélkül nincs fejlődés.
De nem lenne fontosabb az emberi társadalom problémáira vonatkozó kutatásokat előtérbe helyezni? Ja ott nincs profit és nem lehet eleget projektkedni, nagy lufikat fújni és sokat lopni.
Ja és még jellemző, hogy a meglévő kitisztult műszaki megoldásokat nem használjuk az életben. Csak a hadiipar mega NASA.
Maybe -
Kryon #23 ...Hát,ha az űrszondák új generációjának alapkutatását "semmirekellő dolog"-nak gondolod...... -
Kalwa #22 Szánalmas... nemrég még arról panaszkodtak, hogy nincs pénz. Ha ilyen semmirekellő dolgokra költik, akkor persze, hogy nincsen. -
Anteris #21 nos lehet hogy igazad van de engem valahogy mégis jobban lenyűgőz ez az emberalaktú cucc. Tudom tudom, de akkor is... -
Kryon #20 Asimo-t és a "robotrajokat" teljesen más célra fejlesztik,így az összehasonlítás értelmetlen.Asimo>>"robotmelós",ha tönkremegy K.O.,ám javítható,mert a közelben,veszélytelen helyen van.A robotraj>>"méhcsalád",az egyes egyedek feláldozhatók,a csapat tovább műküdik,ez elérhetetlen,vagy veszélyes helyen nagy előny... -
Anteris #19 íme:
asimo -
Anteris #18 impresszív video, ja... szerintem meg egy rakás szar az az anim. Agépet elnézve semmi olyat nem látom a mechanizmusában ami képes lenne a rajzfilmen bemutatott hihetetlen megnyúlásokra. Hamár robot akkor inkább maradok a Hondánál amely humanoidalaktú és vígan sétálgat a lépcsőn fel s alá. -
#17 Szén nanocsövekből ilyeneket , hmm :) -
HUmanEmber41st #16 Ha egy ilyen cucc elindul, hova szerelik majd a vészkikapcsolót ???
Lesz hozzá egy kis detonátor, ami kirobbantja belőle az energia cellákat ???? -
#15 A dologban az lesz a brutális ha már mikro- sőt, nano-robotok fogják ezt az elvet használni. Mondjuk mozgassuk meg kicsit a fantánziánkat mi mindenre lehet ez jó: Adva van egy táska, amelyben a nekünk szükséges méretű és mennyiségű rekesz lesz mindig, ha kell, akkor az egész egy létrává formálódik, de átalakulhat egy mini-sátorrá, vagy ha úgy hozza a helyzet, akár egy csónakká is.
Persze még rengeteg problémát kell megoldani mire idáig juthatunk (például hogyan oldjuk meg az energiaellátását), de maga az alapötlet igen előremutató. -
Flashy #14 nagyon állat a video :D az a mondás jutott eszembe hogy "ez vagy valami, vagy megy valahova" :D egyelőre ez a modell elég sérülékenynek tűnik, az animáció modellje egész jó, bár nemlátom rajta a hátizsákot amiben dolgokat tudna vinni, ebben a formában ez csak "odamegy" valahova. mondjuk kamera-mikrofon bármilyen kicsi helyre elfér, valamelyik gombócba, vagy hogy megtartsuk a szimmetriát, mindegyikbe. aztán jöhet a "tetraéderek támadása", amiben jönnek ezek a dülöngélő háromszögek és mindent... izé... összemászkálnak! :D -
Kryon #13 A tetraéder is gúla,csak épp 3szőg alapú......(szerintem) -
Kryon #12 Jó kis gép.Ha nem hagyják félbe a fejlesztést (miért is tennék....),nagyon hasznos lehet.Csak vigyázzanak,nehogy replikátor legyen belőle eccercsak...... -
Zsoldos #11 Az autok kerekei se kopasalloak ;) A robotra rahuznak nehany cipot es cserelik ha elkopott. Ez a problema evezredek ota megoldott (lópatkó:). -
echo #10 Mindenesetre a csomópontoknak amiken áll, meg amikre minden lépésnél ráesik, vagy amiket húz maga után, elég nagy strapabírással és kopásállósággal kell rendelkeznie, hogyha azt akarják, hogy sokáig kibírja... -
asdefge #9 Crichton: Préda
Ajánlom elolvasni, hasonlót feszeget. Az ötlet tényleg jó, majd megsasolom a videót is. De azért: a piramis az gúla, ez meg itten teraéder. Elvetemült matekzsenik... -
#8 Maga az alapötlet nagyon tetszik, csak nem tudom, hogy valóban használható lesz-e a szélsőséges lehetőségeken túl.
Az űrhajós példa, amivel Curtis példálózott például nem az igazi: egy "változó" űrhajó tömege aligha lehetne kisebb, mint egy "állandó" űrhajóé, márpedig pont az űrhajózásban a tömeg nagyon-nagyon fontos tényező. Az emberi test sem tökéletes példa, mert itt nem nőnek a semmiből a sejtek, hanem fel kell vinni a nano-robotokat, és egy bizonyos biztonsági tartalékkal kell dolgozni, vagyis úgy 1.2-1.5x több nanorobotot kell felvinni , mint ami alaphelyzetben elegendő lenne.
Viszont a szondás példa nagyon tetszik, szóval ha elég kreatív elmék dolgoznak vele, valóban forradalmi technológiáról van szó. -
#7 Nekem tetszik ez a gép. 10 év múlva majd mégjobb lehet. Addig szerintem nem talizunk UFO-val. -
Balasnyikov #6 szoval az első kiszöldemberkék az emberiséget egy folyton orra eső haromszögként fogja majd definiálni :) ...a poen frre téve nekem nagyon tetszett ez az ötlet és a kis film tényleg impresszív! -
#5 Szerintem monjuk egész filmszerűek a Lem könyvek, olyan sok belső monológ sincs bennük, meg idősík váltás, ami megnehezíthetné, hogy amerikai agy számára is feldolgozható legyen a történet. Ideális alapanyag.
A Solaris újrafeldolgozásával szerintem csak tesztelték a közönséget.
Sajna a Klúni gyerek tehetsége kimerül a sármos gyermekorvosok megformálásánál, szal szerintem rajta (is) bukott el a film.