Hunter

Rejtélyes robbanásokat észleltek a légkörben

Részecskegyorsító üzemel a Föld felső légkörében, a nagy zivatarfelhők felett, olyan energiákat mozgósítva, amely erejét tekintve felveszi a versenyt a világegyetem legegzotikusabb környezeteivel is.

A felső atmoszférából az űr irányába terjedő földi gammasugarú villanások (FGV), többnyire egyetlen milliszekundumig tartó, rendkívül rövid gammasugár lökések. A gammasugarakat a közel fénysebességgel utazó elektronok bocsátják ki, amikor szétszóródnak és lelassulnak a felső atmoszférában. Az FGV-ket elsőként a Compton Gammasugarú Obszervatórium fedezte fel 1994-ben, A technikai korlátok miatt azonban a Compton megfigyelései azonban nem tudták számszerűsíteni a robbanásokat, valamint nem sikerült megállapítani energiacsúcsaikat sem.

Az új megfigyeléseket egy műhold, a RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), a NASA egy Small Explorer osztályú űreszköze végezte el, mely szerint naponta legalább 50 FVG hagyja el a Földet, energiájuk pedig vetekszik a fekete lyukak által kibocsátottal. "Elképesztő, hogy egy olyan kicsi és szelíd bolygó, mint a Föld ilyen energiákra gyorsítsa fel a részecskéket" - nyilatkozott David Smith a Kalifornia Egyetem fizika professzora, a tanulmány elsőszámú szerzője. "Az itt mért energiák olyan magasak, mint a fekete lyukak és a neutroncsillagok által kibocsátott gammasugarakban."


Az FVG-ket előállító elektronsugarakat gyorsító mechanizmus egyelőre még kétséges, de Smith professzor szerint feltehetően a zivatar felhők csúcsain a villámlás kisülésének köszönhetően felhalmozódott elektromos töltéssel lehet kapcsolatban, ami egy erős elektromos mezőt eredményez a felhőcsúcsok és az ionoszféra, a Föld légkörének külső rétege között. "Függetlenül a pontos működési elvtől, elképesztő erők munkálkodnak a felső légkörben, melyek ezekre a rendkívül magas energiákra gyorsítják fel az elektronokat, gammasugarakat bocsátva ki, amikor összeütköznek a felső atmoszférában szórványosan előforduló atomokkal" - magyarázta Smith. "Ami lényeges számunkra, hogy most már elég pontos adatokat tudunk szolgáltatni az elméleti szakemberek számára modelljeik teszteléséhez."

AZ FVG-ket a villámcsapásokkal hozzák összefüggésbe és valószínűleg egy látható jelenséghez is köthető, ami zivatarok alkalmával alakul ki a felső légrétegben, vörös villanások és kék sugarak alakjában. A tanulmány szerzői a napi átlagos FVG mennyiséget - mint fentebb is említettük - 50 körülire becslik, azonban egyes modellek szerint ez az arány akár százszorosára is nőhet, mivel a sugarak rendkívül fókuszáltak, azaz a műhold csak akkor észlel egy FVG-t, ha közvetlenül az útjában van. A RHESSI mérései szerint egy FVG időtartama 0,2 és 3,5 milliszekundum között mozog. A legerősebb FVG fotonok esetében 10 és 20 millió elektronvolt (10-20 MeV) közötti értékeket mértek, ami a gyógyászatban alkalmazott röntgensugár körülbelül háromszázszorosa.


A felfedezés több érdekes kérdést is felvet, többek közt azt, hogy az FVG-ket kibocsátó elektronok hozzájárulnak-e a Föld sugárzási öveinek nagy energiájú elektronjaihoz. "Rendkívül érdekes a folyamat, mivel egészen szélsőséges fizika dolgozik itt a Földön. Ha sikerül megértenünk a működését, akkor betekintést nyerhetünk a világegyetem kevésbé hozzáférhető helyeinek hasonló folyamataiba is" - összegzett Smith.

Letölthető videó, felbontása 512x512, hossza 24 s, mérete 3,5 MB, formátuma MPEG

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mondnick #40
    azért kár
  • mondnick #39
    kár hogy Tesla nem a mai fejlettségű világban élt. meg az is hogy annak idején egy olajmágnás szponzorálta. lehet hogy ma kicsit többet tudnánk ezekről a dolgokról.
    bár mivel semmi érdekes sincs bennük ennek az egésznek semmi értelme
  • atlagember #38
    Hát valóban. Mi köze a képnek a cikkhez?
  • lokko #37
    a felvételen a SOHO napfigyelő nap körüli pályán keringő szonda felvétele látható egy napkitörésről szuperponálva gammasugárkamera képével ... amúgy én sem értem mi köze ennek ehhez a cikknek
  • Kis-Bob #36
    Kár,h ezzel nem sok mindent tudunk kezdeni...
  • Epikurosz #35
    "pl. Vihar van Pesten és a gömbvillám valahol jóval messzebb bukkan fel "

    Nagyobbat mondok: Pesten a Bródy Sándor utcában beszél a rádióbemondó, és képzeld Kutykuruttyfalván is hallják a Nyírségben. Ugye milyen titokzatos?
  • apafej5 #34
    Az űrhajósok vigyenek magukkal röntgenlapot és mikor vissza tértek a földre csak + mutatják a dokiknak,így ennyivel is olcsób lessz az űrutazás !
  • kukacos #33
    Bulvártudományt tudni kell olvasni :) Fordítok: vannak olyan gamma-fotonok ezekben a kitörésekben, amelyek energiája eléri a fekete lyukak és neutroncsillagok környékén megfigyelt fotonokét. Attól még bőven lehet, hogy egy kanna vizet se tudnál egy ilyen villámmal felforralni. Miért lenne az egész kamu? Csak egyszerűen úgy van fogalmazva, hogy ezernyi helyen félre lehet érteni, és ki tudja miért, ezektől a félreértésektől valahogy sokkal érdekesebbnek tűnik az egész :)
  • Gézu88 #32
    Most nem azért de egy neutroncsillag v. egy feketelyuk energiája elég nagy és nem értem hogy mennyi idö alatt van annyi energia ezekből a folyamatokból
  • [HUN]PAStheLoD #31
    Ismét megtudtunk valami újszerűt.. valami pluszt..