Hunter

Harci robotok kápráztatják el a közönséget

Egy robotok számára kiírt küzdősport-viadal már évek óta hatalmas tömegeket vonz Japánban. A szakértők szerint az évente megrendezett esemény a szórakoztatáson túl a robottechnika fejlődésére is jelentős hatással van.

Az egy héttel ezelőtt Kawasakiban tartott 2004. évi Robo-One viadal küzdelmein többszáz néző vett részt. Az eseményt a K-1 széria, a kick-boxot és egyéb harcművészeteket ötvöző küzdősport inspirálta, ami rendkívül népszerű a szigetországban. Az itteni küzdő felek azonban távirányítású robotok, melyeket a robotgyártás megszállottjai építettek és működtetnek. A robotok egy-egy-elleni küzdelmekben csatáznak a bajnoki címért. A menetek győztese az a gép, amelyik felborítja vagy lelöki a küzdőtérről a másikat, illetve ha a versenyző lefagy, az automatikusan alul marad.


A verseny egyik fő eleme egy nagyszabású több robotos verekedés, az úgynevezett "Rumble". Itt nyolc robot csépeli egymást, a győztes természetesen az utolsó állva maradó példány. A torna weboldalán videofelvételek is láthatók, melyeken megfigyelhető a robotok agilitása és a küzdőfelek stílusa. A Rumble-ről készült felvételen látható amint az egyikük egy kést forgat, míg a többiek egyéb harcművészeti technikákkal próbálják legyűrni az ellenfeleket.

Az idei torna összesített győztese a Humanoid Project, a Kyushu Egyetem szülötte. Az első helyért járó díj 9000, míg a másodiké 1800 dollár. A robot rajongók szórakoztatása mellett a szakértők szerint a küzdelemsorozat a technológiai trendek előrehaladását is szolgálja.


Robert Richardson, a Manchester Egyetem tanára szerint a Robo-One versenyzői "hierarchikus irányítást" mutatnak be, azaz összetett feladatokra utasíthatók, mint például a felállás, amit maguktól hajtanak végre. "Rengeteg illesztéssel, vagyis izülettel rendelkeznek, amit nem irányíthatunk egyenként" - magyarázta, hozzátéve, hogy a harcoló gépek azt az irányvonalat erősítik, ami egyre erősebbé, robosztusabbá teszi a robotokat. "Jól kivehető trend kezdett el kialakulni az elmúlt években, ami a hibatűrő humanoid robotokat helyezi előtérbe" - mondta. "A küzdelem során óhatatlanul felborulnak, ezért biztosítani kell, hogy ne sérüljenek meg és vissza tudjanak térni a harcba."


Japánban igen széles választékban vásárolhatók robotkészletek, a Robo-One résztvevői azonban főként saját gyártású hardvert és szoftvert vonultatnak fel. A versenyt 1999-től kezdődően rendezik, ám ez alatt az öt év alatt a gépek óriási fejlődésen estek át. "Elképesztő az évek során végbement technikai fejlődés" - nyilatkozott a CNN-nek Naohiro Hayaishi, az egyik résztvevő, a Vstone robotcég képviseletében. "Mára már tényleg úgy néznek ki ezek a gépek, mint akik harcolnak."

Letölthető videók (formátumuk MPEG):
 • 1. videó
 • 2. videó
 • 3. videó
 • 4. videó
 • Hozzászólások

  A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
  Bejelentkezéshez klikk ide
  (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 12346 #13
   ne aggódj nem lesz öngyilkos robotjuk. nagy dolognak számít ezeknél a suttyóéknál, ha vki fölpukkantja magát:/
  • Tetsuo #12
   Még várok 1 kicsit sztán veszek olyat ami le is pippant! :)
  • Güzüke #11
   Hülye emberiség, nem is értem, hogy ha már a robotok működőképeségét akarják tesztelni, akkor miért nem valami békésebb tevékenységgel teszik ezt? Én speciel egy AI-s takarítógépnek jobban örülnék mint egy házörző robonindzsának.
  • Ottto #10
   Hát ez csúcs, bár látszik hogy előre beprogramozott mozdulatokat tettek a robotok. Ettől függetlenül ez nagyon ott van :)
  • CSOCSO #9
   hat nahja.. eljon az idoszak mikor az arabok ongyilkos robotokat fognak csinalni... deszar:(
   no mindegy..
   a masodik videonal beszartam a rohogestol mikor a kis robot kezeben ott volt egy nagy chef kes:)
  • HUmanEmber41st #8
   szerencsére gondolkodni még csak a robot gazdája tud...
  • hispan2 #7
   Hát ettől már nem is állunk olyan messze.
  • Pontius #6
   LOL
   Agyunk a kezébe 1 gépágyut aztán mehet a Terminator 3 élőben...
  • Lacc #5
   Hát ez nagyon tetszik! :))
  • quentit #4
   Kíváncsi vagyok, mikor lesz megvalósítva az óriás robotok harca lásd One Must Fall-ban...