Hunter

Önfenntartó légyölő bűzrobot

Igaz legyekkel táplálkozik és némileg bűzlik is, de amennyiben ez a robot működik, az fontos lépés lehet abban a küzdelemben, ami a robotok teljes mértékű önrendelkezésének elérésére irányul.

Ahhoz, hogy emberi beavatkozás nélkül fennmaradjon, a robotnak képesnek kell lennie saját energiájának előállítására, ezért a bristoli West England Egyetemen Chris Melhuish robot szakértő és csapata egy olyan robotot fejleszt, ami legyeket fog, majd azokat egy speciális reaktorcellában megemészti, így generálva a működéshez szükséges elektromosságot. A dolog hátulütője, hogy a robot egy elég szagos csalétket alkalmaz a gyanútlan legyek magához csábítására, amit emberi ürülékből vontak ki.


Az EcoBot II névre keresztelt robot annak a tervezetnek a része, ami úgy nevezett "elengedem és magára hagyom" robotokat fejleszt a veszélyes és barátságtalan területekre, ahol ipari vagy katonai megfigyelést végezhet az erősen szennyezett vagy szélsőséges hőmérsékleti értékekkel rendelkező területeken. A robot szenzorai egy adatrögzítőhöz küldik a begyűjtött információt, amit rendszeres időközönként rádión tovább küld a kívánt helyre.

A robot energiaforrása a légy külső burkát felépítő poliszaharidban, a kitinben található cukor. Az EcoBot II egy nyolc mikro-üzemanyagcellából álló tömbben, egy a szennyvízben megtalálható baktérium segítségével emészti meg a legyeket, ami lebontva a cukrot elektronokat szabadít fel és elektromos áramot generál.

Jelenlegi formájában az EcoBot II-t még manuálisan kell etetni, az egyetem kutatóinak végcélja azonban a droid ragadozóvá tétele a bűz csalétekként való használatával. "A legyekben az a jó, hogy rábírhatók hogy veled tartsanak" - mosolygott Melhuish. A csapatnak még ki kell dolgoznia a csapda végleges formáját, azonban úgy számítanak, hogy egy szívókával ellátott szűk keresztmetszetű légyfogó, ami eljuttatja a legyet az emésztőkamrába, megoldja a kérdést.

Óránkénti 10 centiméteres sebességével az EcoBot II barangoló képességei enyhén szólva is szerények. "Minden 12. percben kap annyi energiát, hogy két centimétert előrehaladjon, és egyben rádióadást sugározzon vissza a bázisa felé" - magyarázta Melhuish. Ennek eléréséhez azonban egyáltalán nincs szüksége sok légyre, teszi hozzá a csapat egyik tagja, Ioannis Ieropoulos. A tesztelések során az EcoBot II öt napot haladt mindössze nyolc nagyobbacska légy elfogyasztásával.


A külső üzemanyagcellákba kerülő legyek cukortartalma alakul árammá

És hogy hogyan válik egy légy elektromos árammá? Minden cella egy nyers szennyvíz-iszappal feltöltött kamrát tartalmaz. A legyek az iszapban tenyésző baktériumok áldozatává válnak. A baktériumok által előállított enzimek lebontják a kitin cukormolekuláit, melyeket elnyelnek és metabolizálnak a baktériumok. A folyamatban a baktérium elektronokat bocsát ki, amit összegyűjtenek és elektromos árammá alakítanak az üzemanyagcellák.

Bár már voltak élelmiszereket energiává alakító robotkezdemények, mégis az EcoBot II az első olyan gépezet, ami finomítatlan üzemanyagot használ. Csak kerüljük a szélirányt, ha találkozunk vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #33
    Szerintem itt arra akarnak kilukadni ezzel a kísérlettel,hogy létre tudjanak hozni olyan önfenntartó egységeket, amiket veszélyes környezetben karbantartás meg elemcsere nélkül tudnának használni
  • DOT #32
    Nem kell napelem egy naperőműhöz. Elég egy sor fémtükör ami egy központi tartályra fókuszálva vizet forral, a további részek egy sima hőerőműnek felelnek meg. Hogy a kettő hatásfoka egymáshoz képest mennyi, azt nemtom.
  • HUmanEmber41st #31
    és a sivatag? ot nem kell attól tartani, hogy valami odanő..meg felhő sem sok van...igaz néha 1 kis porvihar..
    csak az a baj, hogy a napelem egyenáramot termel, azt meg nem lehet messzire küldeni távvezetéken.. Át kell alakítani váltóárammá, az megint energia.. szóval csak az araboknak jó TVt nézni..:)
  • Munch #30
    Multkor volt nálunk a pincében egy ilyen légyfogó.
    Odaszart a betonra egy csöves, és mentek rá a legyek.
  • Shadow_THH #29
    az oldalon volt fü evő is, meg egy olyan vonat amit kockacukor hajtott... még jó hogy nem alkohol, mert akkor a bakternek kéne cukrot rágcsálnia a müködééshez oO
    http://www.eng.usf.edu/~wilkinso/gastrobotics/img50.gif
  • Shadow_THH #28
    :DDD
  • Csatti #27
    Sokan nagyon el vannak tévedve, ami a napelemeket illeti. Előállításuk drága és környezetszennyező, viszonylag kis energiát lehet belőlük kinyerni a fajlagos méretükhöz képest, ráadásul az is nagyban füg a környezettől, ennek ellenére mégis jobban használhatóak volnának ha létezne egy jó elektromos energia tárolási módszer de ez a rész még nagyon gyerekciőben jár, a jelenlegi akkumulátorok kevés energiát tárolnak és nehezek.
    A másik kedvencem, amikor hozzá nem értő emberek arról beszélnek miért nem építenek több napelemes erőművet, mert az védi a környezetet. Jelenleg nem nagyon létezik a napelemes erőműveknél környezetszennyezőbb energiatermelés. Ennek oka a normális energiatermeléshez szükséges nagyon nagy terület tőkéletes letarolása, ahol semmi sem nőhet.
  • Manoi #26
    LOL!
  • DOT #25
    Biztosan fejlesztik azt is, már csak azért is mert a NASA-nak szüksége van rá, hisz a Marson nem mindegy mekkora hatásfokkal dolgozik a véges méretű/tömegű cella. Csakhát sajnos elég vacak ezzel együtt is, a jelenlegi technológia mellett. A benzinmotor meg alapvetően egy egyszerű mechanikus tárgy, amiből sokkal izgalmasabb remekműveket is alkottak többszáz évvel ezelőtt is, mondhatni, nem volt nagy kunszt fejleszteni.
  • haxoror #24
    LOL!

    ipari terület: lehet h én vok a hülye de ipari területen általában van áram

    katonai megfigyelés: "kussoljon közlegény szarszagot érzek, nyilván egy fly-droid lehallgat minket!"