Hunter

Robotok szállták meg a csocsóasztalt

Az asztali foci, avagy csocsó szerelmeseinek nem kell többé a kocsmákban lézengve egy barát felbukkanására várni, ha kedvenc szórakozásuknak akarnak hódolni. Egy robot csocsóasztal legalább olyan jó játékot ígér, mint korábbi emberi kihívóink.

Ha valaki nem ismerné a játékot, akkor röviden összefoglalva a lényege annyi, hogy forgatható és jobbra-balra rángatható fémrudakra rögzített figurákkal gólt lőjünk az ellenfél kapujába. A robot technika segítségével az eddig szigorúan kétszemélyes játék egyszemélyessé tehető. Bernhard Nebel, a német Freiburg Egyetem munkatársa nagy forgatónyomatékú motorokhoz és egy elektronikus rendszerhez csatlakoztatta a csocsóasztal egyik csapatának rúdjait, ami állítólag elég jól szerepelt alkalmi játékostársai ellen. "A játékos kedvű emberek 85%-át sikerült legyőznie" - mondta Nebel.


Hogy az irányító rendszer nyomon tudja követni a golyót, a játéktér zöldre színezett áttetsző üvegből készült. Egy az üveg alatt elhelyezkedő kamera figyeli a golyó mozgását, másodpercenként 50 felvételt készítve, amit egy beépített számítógép felé továbbít. A számítógép intelligens szoftvere ezután kidolgozza a hatást, amit a figurákkal a golyóra lehet gyakorolni. A szoftverbe beprogramozták a golyó dinamikai adatait és ki tudja számítani, hogy vajon más figurák blokkolhatják-e a haladási irányát. Stratégiája mindig a lehető legközelebb juttatni a labdát az ellenfél kapujához.

Meglepetésre a szoftver akkor teljesít a legjobban, ha egyszerűen belebikázik a labdába, ezt a stratégiát gyakorta alkalmazzák a tapasztalatlan játékosok. Ebben az úgynevezett "reaktív" módban a robot átlagosan 36 másodpercenként talált be. Általános stratégiai megközelítését alkalmazva, miszerint a golyót mind előbbre terelgetve juttatja el a kapuig, átlagban 50 másodpercenként ért el találatot. "A pörgetés esetében kizárt, legfeljebb 360 fokban tudja elforgatni a rudat" - tette hozzá Nebel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nebel úgy véli, hogy a stratégiai szoftver fejlesztésével felülmúlható a reaktív mód teljesítménye. Társaival most azon dolgoznak, hogy a robot képes legyen megállítani a labdát és tovább passzolni, azaz egy olyan képességet akar elérni, ami nélkülözhetetlen a profi játékosok elleni győzelemhez. "A német asztali foci liga egy gyakorlott játékosának nem okoz gondot 10-1-re verni a gépet" - mondta Nebel. "Három-öt éven belül azonban a robot képes lesz legyőzni a világbajnokot is."

Az egyetem eladta a robot technika licencét egy játékgyártó cégnek, mely már dolgozik is egy olyan robot csocsóasztal fejlesztésén, ami elég masszív lesz a bárok és klubok közönségének. A játék jövőre jelenik meg, ára 20 000 euró körül várható.

Kapcsolódó letöltések:
  • 1. videó
  • 2. videó
  • 3. videó
  • 4. videó
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • 4du4sz #20
      megneztem a videot es egyertelmuen nem tud mast löni a "robot" csak ratyit! elötte van a labda es lövi ugy ahogy tudja. nem tudja megfogni a labdat nem tud passzolni csak a vakvilagba loni, szoval rosszabbul jáccik mint az az ember aki eleteben elöször lat csocsoasztalt!
    • The Garrett #19
      Ez szar.. és akkor 1 robotnak fogsz kiabálni hogy már megint mekkora cigányt lőtt és 3 kapufáról pattan vissza? :D

      Na majd ha a gép vissza fog tudni szólni akkor benevezek 1 ilyenre :D addig marad a sör meg a haverok! :D
    • Tetsuo #18
      A gép hogy mászik át az asztal alatt?
    • rolika #17
      vazeg, 20ezer euróért kocsmástul kapok egy csocsóasztalt :-D
    • sz4bolcs #16
      Úgy látom csak engem érdekel a téma :( újra olvastam hozzászólásaim lehetnek ellenérvek cat hozzászólására :-)
    • sz4bolcs #15
      De ugye egyetértünk, profi csocsósok nélkül nem lehet profi robot csocsost fejleszteni :)
    • sz4bolcs #14
      csocso is mindig marad ember vs. ember, így elveszik az érzés. Kiváncsi vagyok, hogy tudják megoldani a stratégiákat rajta amit 2 ember ellen használhatnak. Ez már MI szintjét súrolná. Csocsoban többet jelent az intuició mint akár a sakkban. Sőt arra is kiváncsi vagyok, hány profi csocsost kértek föl a segédkezéshez. Azt hiszem nem sokat :) De mindenképp poén, hogy fejlesztgetnek tudományosan ilyet. Rengeteg problémát vethet föl a fejlesztése, amit ha megoldanak, sokat tanulhatnak belőle.
    • sz4bolcs #12
      Vki járatos a profi csocsoban innen?
    • sz4bolcs #11
      Én inkább Colignon ellen játszanék ha lehet választani ;] sztem gép soha nem fog akkora élményt nyujtani. Hova szánták Cat? :-)) ennek annyira semmi köze a csocsohoz..
    • Cat #10
      ezt nem otthonokba szánják. Szerinted egy minőségi billiárdasztal mennyibe kerül? A játéktermekben szintén tucatjával vannak többmilliós gépek...