Hunter

Amerika reakciója: Kína nem fog megelőzni minket

Az ijesztő költségek és kockázatok tudatában miért akar emberi lényeket küldeni a világűrbe egy olyan nemzet, aminek elsősorban gazdasági és társadalmi problémákkal kellene megküzdenie? Miért nem elégednek meg a robot szondákkal és műholdakkal? A válasz egyszerű, mégis bonyolult.

"Robotoknak nem rendeznek parádét" - mondta Joan Johnson-Freese, a newporti Haditengerészeti Katonai Főiskola professzora, akinek számos könyve jelent meg az űrstratégiáról. Több szakértővel együtt úgy vélik, Kína nagyjából ugyanazon okból indított embert a világűrbe, amiért évtizedekkel ezelőtt a Szovjetunió és az Egyesült Államok is tette, nemzeti büszkeségből.




Kína első "tajkonautája", Jang Li-vej üdvözlése Pekingben, aki szerint ez volt a legfontosabb nap az életében

"Azt hiszem, ez csupán presztízskérdés" - mondta Dean Cheng, a Project Asia kutatási elemzője. "Sok tekintetben ez egyfajta megkoronázása valaminek, mint az olimpia. Kína így elmondhatja magáról, hogy semmivel sem fejletlenebb ország, mint például az Egyesült Államok." Ezzel a mérföldkővel Kínának megvan az az érzete, hogy a világ technológiai vezetői közé tartozik, fejezte ki egyetértését Bob Walker, egykori képviselő, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik űrrepülési kérdésekben.

Bár lehet olyan, aki szerint a világ legnépesebb nemzete részéről, mely a szabad piaci reformokkal a kommunista gazdaság kiegyensúlyozásáért küzd nem normális dolog dollár milliárdokat költeni az úgy nevezett tajkonauták pályára állítására, azonban az elkövetkező évtizedre tervezett küldetés sorozat összességében jelentős gazdasági előnyhöz juttathatja Kínát. Először is Kína emberi űrprogramja számos technikai szakembert vonz, aki máskülönben elhagynák az országot csábítóbb, nagyobb szellemi kihívást jelentő munkákért.




A Belső Mongoliában földetért visszatérő kapszulát Pekingbe szállították

"Az űrprogramon körülbelül 300 ezer ember dolgozik, ami hatalmas szám. Valójában szándékosan népesítették túl ezt a szektort" - mondta Johnson-Freese. Másodikként a Sencsu 5 sikere tökéletes és a lehető leglátványosabb reklám, ami demonstrálja a világ űrrepülési iparának, hogy a kínai űrkilövő iparág elég kiforrott ahhoz, hogy külső üzleteket is bonyolítson.

A kínai kereskedelmi műholdkilövő ágazat a kilencvenes évek elején még sikeres volt, ám az utóbbi években hanyatlásnak indult, aminek az egyik oka az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi korlátozásokban rejlik. A szankciókat Washington Peking bizonyos rezsimekkel való fegyverkereskedelme miatt vezette be. A kínai siker mindazonáltal ösztönző lehet az amerikai vállalkozások számára is, akiknek megkönnyebbülést jelentene, hogy Kína jóval kevesebbet számol egy kilövésért, mint Amerika vagy Európa.




A kínai vezetők melegen üdvözölték űrutazójukat

"Ha amerikai kereskedelmi műholdgyártók állnak mögötted, jobb esélyed van, hogy a korlátozások megszűnjenek" - tette hozzá Cheng. Azon túl, hogy az amerikai műholdgyártók örömmel fogadnák az alacsonyabb árakat, továbbra is kérdéses, vajon szövetségesként vagy riválisként tekint majd Kínára az Egyesült Államok. A válasz nem egyértelmű.

"Aggódnunk kellene a kínaiak emberi űrprogramja miatt? Nem igazán. Senki sem kezd katonai vitába egy ember miatt az űrben, ami viszont nem mondható el a kínai űrprogram egészéről, aminek egyértelmű katonai szövődményei vannak" - mondta Cheng.

"A világűr rendkívül fontos színtere a modern hadviselésnek. A veszélyt gazdaságilag és talán stratégiailag is a technika jelenti, amivel Kína elérte ezt a sikert" - mondta Walker. Akárhogy is a kínai űrprogram talán legnagyobb erénye, hogy nem hagyja az űrkutató nemzeteket, mint az Egyesült Államok vagy Oroszország babérjaikon üldögélni. "Peking szeretne embert küldeni a Holdra, talán még ebben az évtizedben" - tette hozzá Walker. "Remélhetőleg ezzel sikerül ébresztőt fújniuk."




Az esemény az újságokban és a tévékben is nagy teret kapott

Az Egyesült Államoknak, ahol pillanatnyilag az űrsikló-utódok egészen alapszintű megvalósításával is küzdenek, nem elég megoldani a jelenleg tornyosuló technikai kihívásokat, de előrelépéseket is fel kellene mutatnia. Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint Amerika pozíciója egyáltalán nincs veszélyben.

"Lehet, hogy jót tett a kínaiak hangulatának a Sencsu repülése, azonban ettől még Kína nem fogja megelőzni Amerikát az űrben" - mondta Johnson-Freese, hozzá téve, hogy Kína legalább két évtizedes elmaradásban van az amerikai technikákkal szemben. "Remélem a kínai ünneplést nem fenyegető nacionalizmusként értelmezik majd az amerikaiak" - mondta. "Itt csak a második helyért folyik verseny, annyival előbbre járunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #59
    "az űrvilágon nincsen sűrűn frissítés"

    Mihez képest?

    "behányok attól hogy a űrszondákat is űrhajónak nevezik :\"

    Erre én is háklis vagyok. Mondanál konkrét példákat? Mert az utóbbi cikkeknél mindenhol űrszondát írtak...
  • NF #57
    az űrvilágon nincsen sűrűn frissítés és behányok attól hogy a űrszondákat is űrhajónak nevezik :\
  • Cat #53
    szerintem nagy jót tennétek vele ha egyikötök beregisztrálná magát - arra találták ki hogy egy névvel csak egy ember irhasson
  • NF #52
    Jó hogy beismerted. Mindazonáltal olvasd el ezt és lásd be saját ostobaságod. http://www.tv2.hu/cikk.php?cikk=100000074076
  • NF #48
    Na verd magad milyen okos vagy! Mivel állítják pályára azt az űrállomást-nincs hordozórakétájuk hozzá szal nagy kamu az egész! ÉS igenis lesz új űrsikló a Lockheed-MArtinnál készítik, nem feltétlenül 2006-ra lehet hog csúsznhi fog de max. pár évet! És igenis 40 év a lemaradás mert olyan dolgokat csinálnak amiket mások 40 éve! 2010-ig tervezik a holdraszállást szvsz azt is 40 évvel később fogják végrehajtani! És különben is mit véded a komcsi sárga szarokat?!
  • NF #45
    Nos én csak annyit mondanék hogy a kínaiak legközelebb két év múlva terveznek emberes űrrepülést és miért-mert addigra tudnak újra pénzt összespórolni rá. Lehet hogy az űrsiklók most nme repülnek de legkésőbb két év múlva jön az új változat szvsz beleszarnak az egészbe de legfőképp a 40 éves technikai elmaradásban lévő kínaiakra.
  • NEXUS6 #44
    Hi,

    1. Jelenleg Amerikanak nincs mukodokepes/megbizhato emberszallitasara alkalmas urhajojuk, mig Kinanak van. (Nem ertem mire verik magukat akkor az Amik)

    2. Talaljatok ki melyik a masodik legnagyobb kisebbseg Magyarorszagon (ertsd: a romak utan) ?Nyert, a kinaiak!

    Az a barom aki azt nyilatkozta, hogy a kinaiaknak inkabb a gazdasagi problemaikkal kene torodni, szerintem valszeg egy Kinaban gyartott Sony tipusu digitalis diktafonba beszelt. A helyzet mar totalisan mas: itt mar nem a fenyegetes lehetosegerol, hanem a vilag ujra felosztasarol van szo.
  • Bonewerkz #42
    holdporban pacolt, 130 fokon aszalt citromos macska, kis kozmikus sugarzassal csiratlanitva:)
  • Cat #41
    tipusfüggő... nyilván nagy atomtengeralattjárokon, ahol fél évet is viz alatt lehetnek egyszeruen muszáj nagy teret hagyni, mert begolyoznak az emberek és adott esetben nem tudják teljesíteni a feladatukat
  • Inquisitor #39
    A ruszkik nem normálisak. :)
    Egszer láttam dokumentum-filmet a tengeralatjárókról:
    Svéd - faszi az "ebédlőben" egy kis padon az asztalra lpulva eszi a levest.
    USA - picit "tágasabb" ebédlőben jenki srác alig görnyedve kajálgat
    Ruszki tengeralatjáró - "Ez itt a kondi terem, ebédlő (bazi nagy terem!), pihenő szoba (egy kollégiumi szoba 3x-4x-es mérete!), stb."