Hunter

Európa úton van a Mars felé

A Mars Express és a Beagle 2 leszálló egység sikeres rajtot vett a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből hétfőn 18 óra 45 perckor. A négy fokozatból álló Szojuz-Fregat kilövő egység pontosan tartotta a tervezett röppályát értékes tudományos rakományával.

Innentől számítva még hat hónapot kell várnunk, hogy az űrszonda és leszálló egysége elérje a vörös bolygót. A tervek szerint a Beagle december 25-én hajnali 3 óra 54 perckor éri el a Mars felszínét, ugyanezen a napon a Mars Express elliptikus sark körüli pályára áll.

"Nagyszerű munka volt" - összegezete Davis Southwood professzor, az Európai Űrhivatal (ESA) tudományos igazgatója. "Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett az expedíció sikeres rajtjában."


Az orosz Szojuz-FG rakéta vitte fel az Európai Űrügynökség szondáját

A nagy feszültséget jól tükrözi, hogy az expedíción dolgozó tudósok és mérnökök minden egyes fokozat leválását külön megünnepeltek, majd 20 óra 15 perckor, amikor megerősítették, hogy a Mars Express sikeresen levált a hordozórakétáról és megkezdte egykörös Föld körüli utazását, a szakemberek ujjongásban törtek ki. Nem sokkal ezután az ESA darmstadti Műveleti Központjából jelentették, hogy megérkeztek a Mars Express első telemetriai adatai, melyek szerint a napcellák sikeresen kinyíltak, az akkumulátorok és a rendszer tökéletesen működnek.


A Mars Express útvonala

"Nagyon jónak tűnnek a hírek. Amikor a jelek átértek hozzánk azonnal sikerült kiértékelnünk a Mars Express teljesítményét" - mondta John Reddy, az egyik főmérnök. "Összességében elmondhatjuk, hogy van egy kitűnő állapotú űrszondánk, ami már a Mars felé halad."

Londonban szintén nagy izgalom övezte a kilövést, az ottani tudósok leginkább karácsony első napján rághatják majd a körmüket, amikor a brit építésű Beagle-nek kell elkezdenie a munkát.


A Mars Express műhold

"Nagy este ez a brit tudománynak és technikának. Egy fantasztikus projekt, ami rabul ejti az emberek képzeletét" - idézi Lord Sainsbury, a tudományokért felelős miniszter szavait a BBC News. Tony Blair miniszterelnök szintén üdvözölte a sikeres rajtot, aki szerint a Beagle 2 óriási lehetőség, hogy többet tudjunk meg az élet eredetéről. "Sok szerencsét kívánok a nehéz és kihívásokkal teli küldetésnek" - mondta.

Az európai tudósok és mérnökök tudják, hogy még újabb tesztelési napok állnak előttük. A felszállás után három nappal a Beagle 2-nek távirányítással ki kell oldania rögzítéseit, melyek a felszállás ideje alatt biztosították a leszálló egység épségét.
A hétfői kilövéssel egyfajta verseny vette kezdetét. Vasárnap elindul az első amerikai marsjáró is Cape Canaveralból, hacsak nem kell ismételten halasztania a NASA-nak, ugyanis az eredeti időpont csütörtök lett volna. Szintén júniusban indul a második amerikai leszállóegység is, mely 2004 januárjában éri el a Mars bolygót, akárcsak a japán Nozomi űrszonda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #25
    hat... azert a gravitacio nem kozel azonos, csak a negyede... (a holdon a nyolcada), szerintem amit benedecto mond, az tulzas, de ha utananez az ember, az eltunk urszondaknak, talan megis van valami... szerintem ahelyett hogy elmeleteket, meg meseket gyartunk, kutatni kene, hogy pl a mars vulkanjai, miert vannak olyan szabalyosan elrendezve, meg kicsit strapabirobb szondakat kellene felkuldeni, meg utananezni, miert "tuntek el" azok a szondak (vagy csak "eltuntettek" oket?)
  • Anteris #23
    1.3 MB mars "arc" kép

    5.4 MB mars "arc" kép

  • Anteris #22
    Benedecto mester, itt a mars "arca".



    az újabb fotók alapján kiderült, hogy csak egy kalap szar az egész. Egy lepusztult magaslat.
  • mrzool #16
    Kezeltesd magad...
  • Benedekco #14
    énsem tartalak baromnak ! csak nézzél már körül te! A Nasa 1947-ben lépett előszőr a holdra alőttök 2 évvel az oroszok és a németek ! csókóllak!a Marson kb 13000 évvel ezelőtt egy hasonló de sokkal fejlettebb civilizáció vólt jelen! amit tönkretettek az ottlakók: környezetszennyezés, uralkodásvágy, olaj, arany!
    amúgy meg van 9 éved a Földi életedből! és ez sem baromság közeledik 1 bólygó a naprendszer felé (Nibiru) ami rohadtúl ki fogja billenti a rendszerben lévő egyensúlyt! jaés az aszteroida mezőt is ez a bolygó csinálta! jött és lezúzott egy qrva nagy bólygót a Nibiru! aszt gondolkoggy el a sivárságról kicsikét!
  • mrzool #13
    Baromnak tartalak-e? Inkább csak egy szerencsétlennek, akinek annyira sivár az élete, hogy az ilyen összeesküvés-elméletekben leli örömét.
  • mrzool #12
    Ezért (űrhajó - űrszonda) már én is szóltam Hunternek, talán egyszer leesik neki...
  • papabear #9
    Valami van, h ennyi nemzetet érdekel. (Nem olcsó játék)
  • Bonewerkz #8
    az lesz majd erdekes, ahogy ez az urszonda is eltunik, egy "rossz szelep hibaja folytan"
  • Bonewerkz #7
    es ha megnezed a vulkanokat a marson, azok is elegge nem veletlenszeruen vannak odateve, (pl majdnem egyenlo szaru 3szog alakban, es az also 3 pira... akarom mondani vulkan:) eleg egyenes vonalon van...)
    barmely mars terkepen latni lehet...
    itt most nem a pleiadokrol erkezett "magas szoke angyalokrol" van szo, az szerintem is hulyeseg, de a marson van valami furcsa...