Gyurkity Péter

Elbúcsúzott a Nasa InSight

Az egység már nem válaszolt egy kapcsolatfelvételi kísérletre, így lezárják a küldetést.

Nem is olyan régen mi is beszámoltunk arról, hogy várhatóan hetek múlva végleg elbúcsúzik az amerikai űrügynökség leszállóegysége, amely évek óta a vörös bolygó felszínén teljesít szolgálatot. Most közölték a friss fejleményeket, ez alapján pedig rövid időn belül várható a végleges lezárás.

A NASA újabb hivatalos közleményében arról olvashatunk, hogy az InSight december 18-án már nem válaszolt egy kapcsolatfelvételi kísérletre, ami azt jelzi a szakemberek számára, hogy az energiaszint csökkenése elérte a kritikus szintet. Egyelőre nem mondták ki hivatalos módon a küldetés végét, ezt ugyanis csak abban az esetben teszik meg, ha sorban két alkalommal nem kapnak választ az egységtől, ennek oka pedig mindét esetben maga az InSight lesz. Mégis, a mostani fejlemények arra utalnak, hogy búcsút inthetünk az eszköztől, amely hosszú éveken keresztül tanulmányozta a helyszíni körülményeket és számos esetben szolgáltatott érdekes adalékokat meglévő tudásunkhoz.


A becsomagolás előtti állapot 2015-ből, legfelül pedig a leállás előtti utolsó fotó

Az InSight eredetileg még 2018 májusában indult útjára, 6 hónappal később pedig meg is érkezett a Marsra. Ezt követően 10 további hétre volt szükség a tudományos eszközök és műszerek beüzemelésére, ami a szokásostól eltérő jellegnek volt köszönhető. Az utóbbi 4 évben ennek révén betekintést nyertünk a bolygó mélyebb rétegeibe, a folyékony magba, a helyi időjárási viszonyokba, valamint az egykori mágneses mező érdekes, szintén a felszín alatt meghúzódó maradványaiba, annak lenyomataiba. Ezek mellett a marsrengéseket is megfigyelhettük, amire korábban nem volt példa.

Ahogy említettük, a küldetés hamarosan hivatalosan is lezárul, ezt követően már nem is számítanak újabb üzenetre a bolygó körül keringő Mars Relay Network részéről, amely eddig a kapcsolattartást segítette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!