23
  • Alfa Of NS
    "és a családban fejenként 2-3 mobil teló van"

Fejenkent 2-3 kez is dukal hozza?
  • papabear

na akkor még1x, máshonnan...
  • papabear

Év autója 1908

Év autója 2004.
    Alig van különbség. Pláne, hogy ez utóbbi hibrid üzemű.
  • Dredd
    Hehe, dettó :D 1995-ben láttam először internetet valami hulladék gépeken windows 3.11 alól az egyetem géptermében :D És szerintem is pont hogy a nagy változások korában élünk, ha csak az első commodore16-osomat hasonlítom össze a mai gépemmel, vagy azt nézem, hogy amikor én voltam gyerek, színes TV nem hogy luxus volt, de alig-alig volt valakinek, és Dacia volt a családi autó :D És a legjobb, hogy ezek a technológiai-társadalmi vívmányok, mint pl. az internet nem egy kiválasztott szűk réteg számára elérhetőek, hanem effektív a társadalom egésze számára.

Cifu, téged idősebbnek gondoltalak ;P
  • [NST]Cifu
    ennek ellenére még a fogorvos is többszáz éves barbár módszerekkel dolgozik

Egyáltalán jársz te fogorvoshoz? Mert az orvosi pneumatikus fúrógép nem éppen többszáz éves találmány, ahogy a a nyálelszívó gép vagy a implantációs fogpótlás sem... :)))

Amúgy a lent igencsak felsoroltak pár dolgot a változások terén, én csak egyre hívnám fel a figyelmet: most interneten keresztül kommunikálsz, valószinüleg szélessávú internetkapcsolattal, és ebben nincs semmi rendkívűli. Én először 1994-ben találkoztam az internettel (16 évesen), UNIX gépen. Hát mit ne mondjak, azért kicsit megváltozott mára...
  • BiroAndras
    Pl. az én gyerekkoromban a vezetékes telefon és a színes TV luxuscikkek voltak. Ma meg 19 colos LCD moncsin nézek TV-t, és a családban fejenként 2-3 mobil teló van.
    És újra nincs vezetékes telefonunk... mégis van ami ugyanolyan. :)

Persze vannak dolgok, amik lassabban változnak.
  • papabear
    Te nem tudom mikor voltál gyerek, de az én gyerekkorom óta igen nagyot változott a világ. Pedig én sem vagyok túl öreg...
  • Mice
    21. sz. LOL

nap mint nap azt hallani, hogy a tudományok így meg úgy

ennek ellenére még a fogorvos is többszáz éves barbár módszerekkel dolgozik és még hány ilyen területe van a hétköznapoknak. még egy nyomi vihart esetén sem mehet a gép folyamatosan.

nagyon szép a pentinyuszi 4 is, de én egyáltalán nem érzem a különbséget a gyerekkorom beli és a mostani világ között...szerintem egy helyben toporgunk...
  • Mice
    nem tom de egy kisebb meteor vagy egyéb kavics érkezése esetén talán egy masszívabb kaszni jobban bírná, bár feltételezem akkor meg a felvitele lenne szép műsorszám
  • papabear
    Sztem tart már ott a műanyag- és kémiaipar, hogy elérjék a kellő anyagminőséget egy ilyen űrlufihoz. - és gondolom már szerepet kapnak nanotech anyagok is...

Amúgy meg elég innovatív az egész, csak gratulálni tudok a fejlesztőknek. (Szokjunk már le "a merev, fémtest a legerősebb" felfogásról, a XXI. században élünk vagy mi)
  • sz4bolcs
    gumi űrállomásra gumi asztronautákat, és guminőt!!!
  • DreamTheater
    Nyilván nem úgy kell elképzelni ezeket a felfújható űrállomásokat, mint egy eccerű felfúható csónakot, egész más anyagfelhasználás lehet. Főleg annak tudatában, hogy már itt is rengeteget lehetett hallani az űrben keringő szemétről, ami nagyon veszélyes az űrállomásra (ISS) nézve. Persze, ez a felfújható csoda, ha találkozna egy rendesen felgyorsult szeméttel, akkor nagyobb kárt szenvedne, mint az ISS, de a komoly teszteléseken ezekre biztos odafigyeltek. Tehát ez egy nagyon biztonságos lufi lakás lehet
  • sz4bolcs
    last stand (Led Zeppelin)
  • Achilles
    Szerintem ha szivárog a levegő és nem tudják elháritani akkor csak elméleti kérdés, hogy felfújható vagy sem. Különben csak annyiban különbözik hogy nincs szilárd váza, mint a hagyományos moduloknak, de ez nem hátrány. Sőt kisseb ütközések esetén még előny is lehet (lásd MIR) a rugalmassága.
  • [NST]Cifu
    Levegő: nos igazából csak két dologra kell ügyelni

1.: Ki kell vonni a levegőből a CO2-őt. Erre speciális szűrőket használnak, amelyek szépen megkötik a CO2-őt (az űrsiklókban pl. a teljes belső levegőmennyiség átfordul 7 percenként ezeken a szűrőkön).
    2.: Pótolni kell a fogyó oxigént.

Gyakorlatilag tehát csak oxigént kell felvinni, amit nagy nyomású tartályokban szállítanak, és egy-egy tartály napokra, hetekre elég lehet.

Víz: Ez az egyik legnagyobb tétel, egy-egy embernek napi szinten mintegy 2 liter vízre van szüksége, ezért az ellátóhajók (az ISS esetén eddig az orosz Progresz, hamarosan az európai Jules Verne) többszáz liter vizet visznek fel. Az űrhajókban kevésbé probléma, mert az Hidrogén-Oxigén üzemanyagcellák (amelyek pl. az amerikai űrhajókban az Apolló óta mindig a fő energiaforrást jelentik) a reakcióból fakadóan folyamatosan termelnek vízet, ám az űrállomásokon napellemeket használnak.

Élelem: Az űrsiklókon pl. főleg dehidratált élelmiszert visznek, amelyből minden vizet kivontak, az űrben csak vizet kell hozzá adni, meg kell melegíteni, és már fogyasztható is (kb. olyasmi, mint a levesporok). Az űrállomáson is mindenféle trükköt bevetnek, hogy tápláló, egészséges és ugyanakkor kis helyigényű és könnyű élelmiszert biztosítsanak.
  • sz4bolcs
    Visznek a batyuban szalonnát kóbászt és hagymát
  • mathe
    Lehet hogy ez hülyeség, de soha nem értettem, hogy honnan van nekik ott fenn hetekig levegő kaja meg víz? De főleg a levegő
  • sz4bolcs
    Megyek a gombostűvel!!! :D
  • Jimmyke
    Én se. :)
  • [NST]Cifu
    Szvsz jó hír az, hogy pont kis, nem profit-, hanem eredményorientált cégekről van szó, és nem multikról...
  • [HUN]PAStheLoD
    Szódásszifonnal fellehet fújni ? :)

Ahogy elolvastam a hírt , a sok cégnév láttán nem sok jó jutott eszembe, de azért reméljük ,hogy nem észnélküli profithajhászással fogják megfojtani a még csak kibontakozóban lévő űr-turizmust/utazást , hanem mérséklik emberi kapzsiságukat és előrelendítik az egész emberiséget ..
  • sz4bolcs
    Mézga Aladár feeling :DD
  • Mice
    bár én nagyon szeretnék kijutni oda, de egy felfújható dologban akármit mondanának nem érezném biztonságban magam