Hunter

Csökken a Mars légköre

Akárcsak egy üstökös a Mars is rendelkezik csóvával, azaz a Nap energiája által a bolygóról lesöpört részecskék áramlatával. A Mars-csóva legújabb mérései elárulják mennyi levegőt veszít naponta a bolygó, és lehetővé teszik a tudósok számára azon hatalmas elszivárgás a mértékének kiszámítását, ami évmilliárdokkal ezelőtt következhetett be, szárazzá és hideggé téve a vörös bolygót, mint amilyen ma is.

Az elméletek szerint a Marsnak egykoron vastag légköre volt, ma azonban sűrűségét tekintve mindössze a Föld atmoszférájának 1 százalékával rendelkezik. Senki sem tudja biztosan hova is tűnt el a többi, azonban a napszél által létrehozott bolygócsóva tűnik az egyik legvalószínűbb bűnösnek. A Földdel ellentétben a Marsot nem védi erőteljes mágneses mező, így a napszél töltéssel rendelkező részecskéi - melyek folyamatosan áramlanak a Napból - képesek közvetlen kölcsönhatásba lépni a Mars légkörével, addig erősítve az ottani részecskéket, míg azok el nem érik a szökési sebességet.


"Egy mágnesezetlen bolygó atmoszféráját - mint a mai Marsét - gyakorlatilag kiszárítja a napszél" - mondta a tanulmány vezetője, a Svéd Űrfizikai Intézet tudósa, Rickard Lundin. "A napszél energiát és hajtóerőt juttat közvetlenül az ionszférába és a felső atmoszférába." A megfigyelt elszökő részecskéket ionoknak nevezik, magyarázta Lundin. Ezek olyan oxigén, hidrogén, széndioxid és egyéb molekulák, melyek elvesztettek egy elektront és pozitív töltést kaptak. Másodpercenként körülbelül 1 kilogramm tömeg veszik az űrbe, nyilatkozta Lundin.

Bár a Mars csóvája szemmel nem látható, a folyamat nagyjából megegyezik azzal, amit a Nap az üstökösök felszínének illékony összetevőire gyakorol. "Az üstökös csóvája kitűnő példa a bolygón végbemenő folyamatra" - tette hozzá Lundin.

A tudósok ara kíváncsiak, hogyan befolyásolhatta mindez az ősi Marsot. 3,5 milliárd évvel ezelőtt a bolygó feltehetően rendelkezett egy mágneses mezővel, vélekedik Lundin, azonban ez nem tapadt meg. Ezután, mivel az atmoszféra valószínűleg még mindig sűrű volt - az elméletek szerint a mai tízszerese - a víz és egyéb anyagok veszteségének aránya a mai százszorosára rúghattak. A mérést az Európai Űrhivatal Mars Express szondája hajtotta végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #41
    Az alapkérdés az volt hogy a fotonnak van-e 'gravitációs vonzása' erre NEM a válasz.
    Bár ha a quantummechanikát nézzük akkor (elvileg) sőt logikailag elvárható lenne hogy van. De ha a relativitáselméletet nézzük (mind a 2t) akkor természetesen nincs..
    Úgyhogy jó lenne már ha a 2 elméletet összehoznák végre 1gyé!!!
  • Kutuvoz #40
    tehen_m
    Nem is neked írtam a #30-as hozzászólásomat.
  • tehen_m #39
    Tetsuo
    Szerintem mi kevesek vagyunk ennek a megértéséhez...Agyasok is a legvalószínűbbet mondják. :D

    Kutuvoz
    Én azt mondtam hogy van tömege a fotonnak. BiroAndras#35 így tudom én is.
  • Tetsuo #38
    Milyen vaksi vok..majd Lolvasom mindenesetre nem nyugtat meg az írás..nem értem mitől függ h vmely esetben a foton energiáját tömegnek tekinthetjük (ami SzVSz korántsem az) más esetekben (pl sebesség) nem tekinthetjük annak.
  • Kutuvoz #37
    BiroAndrasnál van egy link, nézd meg!
  • Tetsuo #36
    Thx Lolvastam. De nem derül ki belőle semmi..
    Hát nem nagyobb energiát kapna a vitorla ha sötétebb lenne??? S egyáltalán hogy lehet impulzusenergiája a fotonnak???
  • BiroAndras #35
    A fotonnak a nyugalmi tömege nulla, ezért képes fénysebességgel haladni. Az E=m*c^2 képletből megkaphatjuk a foton aktuális (nem nyugalmi) tömegét, és ebből az impulzusát a megszokott módon.
    így
  • dez #34
    Na, a fenti keresővel - ez most - könnyen előjött: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=33304
    Bár még nem az űrben tesztelték (az pár hónapon belül várható), hanem itt lent, de vákumban.
  • dez #33
    Most nem keresném meg, de nemrég már volt is róla cikk itt, hogy felküldtek egy ilyen vitorlát, és működött. Legalábbis úgy emlékszem.
  • Tetsuo #32
    A napvitorlát úgysejtik hogy a foton lendülete hajaná (amit én nem értek h hogyan), de ez eddig nem vált be (úgy tudom).
    Szerintem a fotonáram hőenergiáját lehet csak hasznosítani, de lehet h tévedek. Ez majd hamarosan kiderül..