Hunter

Kisméretű aszteroida haladt el mellettünk

Egy kisméretű, mindössze öt méter átmérőjű űrszikla repült el a Föld mellett néhány nappal ezelőtt. A 2003 SW130-nál mindössze négy másik objektum közelítette meg jobban bolygónkat mióta a megfigyelések kezdetüket vették.

A szikla túl kicsi volt, hogy bármilyen veszélyt jelentsen. Ha belépett volna a Föld légkörébe látványos meteor jelenség keretében darabjaira hullva égett volna el. Észlelése egyrészt azt jelzi, milyen hatékonyan tudják a csillagászok befogni ezeket a sziklákat, még azokat is melyek kisebbek egy szobánál, másrészt azonban azt is, hogy az észlelés megint azután történt miután az űrszikla elsuhant a Föld mellett.

A tíz legközelebbi elhaladást az elmúlt két esztendőben jegyezték fel. A mostani objektumot 21 órával a Földhöz legközelebb eső pozíciója után fedezte fel Arianna Glearson és Tom Gehrels az 1,8 méteres Spacewatch teleszkóppal. A rákövetkező éjszaka fogta be a csehországi Klet Obszervatórium, ami nem volt könnyű feladat mivel a Mars fénye szinte teljesen elhomályosította. A megfigyelések szerint az aszteroida 168 000 kilométerre közelítette meg a Földet szeptember 19-én.

A csillagászok egyre hatékonyabbak Föld közelében mozgó kisméretű objektumok észlelésében. Tavaly fedezték fel a 2002 XV90-t és a 2002 MN-t, melyek a toplista második és harmadik helyezettjei, ami az égitestek által a Föld megközelítését illetik. A legközelebb merészkedő ismert objektum az 1994 XM1 volt, ami 112 000 kilométeres távolságban haladt el mellettünk. Természetesen számos nagy objektum ütközik a Földnek időről időre, vegyük csak az 1908-as Tunguzka becsapódást.


A Klet Obszervatórium 57 centis CCD kamerás kistávcsöve

"Számtalan 2003 SW130 méretű objektum lehet, ami a Föld-Hold távolságnál közelebb haladt el mellettünk, de nem sikerült észlelni" - mondta Brian Marsden az amerikai Kisbolygó Központ munkatársa. "A Spacewatch és a Klet Obszervatórium nagyszerű munkát végzett, még akkor is, ha az objektum valószínűleg elégett volna a légkörben, még mielőtt becsapódhatott volna."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bandia #8
    Na majd ha jön egy szép nagy, akkor arra már nem fogják utólag azt mondani, hogy jó munkát végeztünk, mert észrevettük mikor becsapódott! Egyáltalán komolyan veszik ezeket a dolgokat? Állítólag 2013( vagy tudja valaki mikor?) körül megvan a reális esélye egy nagyobb becsapódásnak? Erről mit tudtok? Felhomályosítást kérnék!:) Thx előre is!
  • Keroo #7
    Sorry, az előbbi cikket az Index munkatársainak köszönhetjük. http://index.hu/tech/urkutatas/met0929/
  • Keroo #6
    Hmm, érdekes:

    "Legalább húsz ember megsérült India keleti részén, amikor lakott területre zuhant egy meteorit szombaton. Szemtanúk szerint Orissa államban pánik tört ki a lakosság körében, amikor megpillantották az égbolton áthúzó, lángoló tűzgolyót. A meteorit égő darabjai nagy területen szétszóródva hullottak le, és több lakóházat elpusztítottak. Öt embert kórházba szállítottak, két ház pedig teljesen kiégett.A hatóságok jelenleg felmérik a károkat és megpróbálják összegyűjteni a meteorit darabjait, nyilatkozta egy orissai kormányhivatalnok a BBC-nek. A jelenség szemtanúi szerint az elhaladó meteorit megremegtette az ablaktáblákat. "Néhány másodpercen át nappali világosságot árasztott" - mondta egy kendraparai lakos."

    Szóval, valami ilyesmit emlegettem. Szerencsére ez nem lehetett túl nagy....


  • Keroo #5
    "Természetesen számos nagy objektum ütközik a Földnek időről időre, vegyük csak az 1908-as Tunguzka becsapódást."

    Hmm, lehet én fogom fel rosszul ezt a dolgot, de szerintem nem érzékeljük kellő súllyal azt ami Tunguzkában történt 1908-ban! Az nem volt ilyen "egyszerű"! Képzeljétek mennyire a feje tetejére állna a világ, ha most történne ilyesmi. (pláne sűrün lakott övezetben...)

    Szal csak arra akartam kitérni, hogy lehet, nem megfelelő a hangsúly azzal a Természetesen -nel.
  • TheZsenyka #3
    "Érzed milyen meleg lett?"
  • TheZsenyka #2
    Utolsó mondat:
    "De szép..."